Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дизайнерът беше сам на галата в “Метрополитън” преди дни.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Дизайнерът беше сам на галата в “Метрополитън” преди дни. СНИМКИ: РОЙТЕРС

От 10-ия до 1-ия етаж дизайнерът вече знаел, че ще се ожени за журналиста Ричард Бъкли, когото загуби след десетилетия борба с рака

През 1986 г. на едно ревю в Ню Йорк прохождащ дизайнер със смущение забелязва, че известен моден критик не откъсва поглед от него. Пронизващите кристалносини очи го следват навсякъде с настойчивост, която кара сърцето му бурно да тупти. Дизайнерът е Том Форд, а стройният по-възрастен мъж с посребрени коси – известният журналист Ричард Бъкли.

Десет дни по-късно двамата се срещат в асансьор и искрите отново прехвърчат. “Возихме се 10 етажа и на партера вече знаех: това е човекът - чукче, “Продадено”. Беше наистина любов от пръв поглед”, казва прочутият днес моден корифей. По онова време той е 25-годишен и работи за дизайнерката Кати Хардуик, а 38-годишният Ричард e редактор в известното издание за мода Womens Wear Daily.

“Аз съм интуитивен, но и рационален човек. Още в асансьора знаех, че ще се оженя за него и ще остареем заедно - спомня си модният ас. – Той бе красив, съвършен и упорито ме преследваше. А всъщност не беше нужно да се старае толкова.”

Любовта поразява гей двойката като гръм, след три срещи решават да заживеят заедно, а след месец Бъкли дава на Форд ключ от апартамента си и той се мести при него. Разказва: “Оттогава не сме се разделяли”.

Но миналата неделя смъртта отне на Том Форд мъжа на живота му. Ричард

Бъкли почина в

красивата им къща

в Лос Анджелис

на 72 години

след десетилетия борба с рака. В последните му мигове до него бяха Том и 9-годишният им син Александър Джон.

“Ако човекът, с когото си, има голямо сърце и душа, ако ви свързват любов и уважение, не го изпускай, няма да срещнеш друг такъв”, казва 60-годишният днес Том Форд. И добавя, че именно неугасващата страст и взаимният респект са здравата основа на 35-годишния им любовен роман.

Артистичните натури станаха известна хомодвойка, устояла на предизвикателствата в разпуснатия свят на модата и проверката на времето. Те бяха вдъхновение за приятели като Елтън Джон и съпруга му Дейвид Фърниш, които също имат деца от сурогатна майка.

С времето и двамата се развиха професионално –

Том израсна до

моден диктатор

със състояние от над

половин милиард

долара, а Ричард шестваше из най-големите издания в бранша.

Форд минава школата на “Гучи” и “Ив Сен Лоран” като творчески директор, изправя западналата италианска фирма на крака и я покрива със световна слава. Ричард винаги е с него и когато се местят в Милано, и когато живеят в Париж. Oт снимките гледат брюнет с красиви бадемови очи и изтънчен блондин - първо свеж и жизнен, после изтощен и отслабнал от многобройни тежки терапии. Но до края прегърнати и разменящи си целувки. Една от малкото самотни снимки на Том е от галавечерта в Музея на изкуствата “Метрополитън” в Ню Йорк дни преди Ричард да почине, където дизайнерът за първи път дойде сам. 

Том Форд (вдясно) със съпруга си Ричард Бъкли през 2017 г.
Том Форд (вдясно) със съпруга си Ричард Бъкли през 2017 г.

Ричард Бъкли е роден през 1948 г. Бингамтън, щата Ню Йорк, в семейство на американски военен. Той е

пословично

дискретен и дори

датата му на

раждане е неизвестна,

но се знае, че е живял с родителите си във Франция и Германия, където служи баща му. Учи в американски университет в Мюнхен и се заема с журналистика. Първата му щатна работа е в сп. “Ню Йорк” (1979 г.), после става кореспондент на в. “Дейли нюз рекърд” в Париж. Работил е за “Венити феър”, сп. “Мирабела”, италианския “Вог”, 6 години бе главен редактор на международното издание на мъжкия “Вог”, преди през 2005 г. да се оттегли заради лошо здраве.

Нюхът му да надушва тенденциите в модата години преди да се утвърдят, му печели признание в нейните среди. Безпогрешно разпознава талантливите дизайнери, музиканти, актьори. Си Ен Ен го нарича титан нa световната модна журналистика.

Полиглот, съвършен джентълмен, фина, деликатна и чаровна личност, Ричард привлича като магнит прочути приятели.

Сред най-близките

са Стела Маккартни,

Гуинет Полтроу,

Елтън Джон,

супермоделите Хелена Кристенсен и Попи Делевин. “Щом влезеше, благородството му изпълваше стаята. Неговата интелигентност и жажда за знания винаги са ме смайвали. Очите му проникваха дълбоко в сърцето”, пише в съболезнования дизайнерката Маккартни, която е кръстница на сина му Александър.

Погледът – той пленява Том на мига. “Очите му са дивни – като на сибирско хъски. Не са точно сини, нито сиви, такъв цвят не сте виждали – сребрист. Хипнотизиращи са - описва дизайнерът своя любим. – Те не издават много, а в същото време пораждат усещане, че винаги си го познавал. Още на първата среща почувствах, че вече знам всичко за него.”

Изпитанията в тази идеална връзка започват на третата година, когато през 1989-а откриват на Бъкли рак на гърлото. Оперират го, но според лекарите болестта му е фатална. Той ги опровергава, като

живее още 32 г.,

въпреки рецидивите,

които накрая го

отнасят в гроба

През това време Том се издига към върховете на модния бизнес, не без подкрепата и вдъхновяващата сила на Ричард. През 2004 г. той напуска “Гучи”, зарязва модата и се мести в Ел Ей, за да прави филми. Пише сценария, режисира и продуцира “Самотен мъж”, отличен с номинации за “Златен глобус” и “Оскар”, включително за главната мъжка роля на Колин Фърт. Но през 2006 г. отново се завръща към страстта си и пуска собствен бранд Tom Ford Beauty. Започва с козметика и мъжка мода, преди да се захване с дамската, която става негова емблема и запазена марка. Избран е за председател на модните дизайнери на Америка. Междувременно продължава да прави филми – неговият “Хищници в мрака” печели много награди и отново номинации за “Златен глобус” и “Оскар”.

През 2012 г. на двойката се ражда син от сурогатна майка и се твърди, че бащата е Том. Ричард не иска деца, но за Форд това е стара мечта. В медиите снимки на малкия, наричан на галено Джак, няма, защото родителите го пазят като орли от прожекторите. Но в рядко откровение преди време дизайнерът призна, че храни, сменя пелени, приспива и

дундурка бебето,

защото “не сме го

раждали, за да го

гледа някой друг”

Когато Джак поотраства, започват да четат книги и деликатно да се учат на естетика – например какво да облече момчето. Уикендите прекарват в разходки, ядене на сладолед и игри на монополи. “Искам синът ми да има правилно отношение към парите – казва Том, зодия Дева, която гледа разумно на финансите. – Той получава по долар на ден и си ги събира, тъй като знае, че всичко извън подаръците за рожден ден и Коледа трябва да си купува сам.”

През 2014 г. Форд и Бъкли се женят на тайна интимна церемония, малко след като САЩ разрешават еднополовите бракове. “Венчахме се в Щатите”, потвърди Том без повече подробности. И каза: “Аз съм семеен тип и винаги съм искал това. Щях да го искам и ако бях хетеросексуален”. А Ричард добавя: “Женен или не, за мен има само един Том!”.

Пресметлив и внимателен с парите, мултимилионерът Том Форд не се защитава с брачни договори и адвокати от по-бедния, но изключително почтен и великодушен Бъкли.

Колекцията от

имоти по света

за $ 122 млн. е на

името на двамата

До последно те живяха в голямо имение в Лос Анджелис с 9 спални, 7 бани, библиотека, обширни, свързани с парка салони, басейн, тенискорт и розова градина. Дизайнерът го купи през 2016 г., като свали цената от 55 млн. на 39 млн. долара. Двамата имаха елегантна къща в лондонския квартал “Челси”, която през 2020 г. обявиха за продан с цена $ 17,5 млн. Не се знае дали са намерили купувач, но обявата наскоро бе свалена.

Форд, който е следвал и интериорен дизайн и е изключителен естет, сам е проектирал повечето си жилища в чист, модерен, но уютен стил и топли цветове. Такава е и изумителната му къща на вода в Санта Фе, Ню Мексико, където дизайнерът, родом от Остин, Тексас, е завършил гимназия.

Миналата година продадоха и нея, като смъкнаха цената от $ 75 млн. на $ 48 млн. и пак остана най-скъпото имение в щата.

През 2019 г. двойката се сдоби на половин цена за $ 18 млн. с къща в Манхатън на известния дизайнер Рой Халстън.

Сцена на луди купони

с Лайза Минели,

Мартин Скорсезе,

Анди Уорхол,

навремето тя е посетена от младия Том Форд и го поразява със съвършенство. “Почти не промених модернистичния дизайн в черни и светли тонове”, разказа той. Но от доста време дизайнерът рядко посещава това прекрасно жилище. А сега, когато предопределения му от съдбата любим човек го няма, и уникалните имоти не го вълнуват.