Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Усик победи и Тервел Пулев.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Усик победи и Тервел Пулев. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Победата му над Антъни Джошуа тотално обърка плановете на големите акули в спорта

Олександър Усик навремето яде здрав пердах на купа “Странджа”, но се отупа от прахта и спечели всичко възможно

Сега е лесно да го хвалиш, да му се сваляш, да искаш по някакъв начин да си част от неговия успех. Трудното беше навремето, когато тръгва от пълната нула и след един як бой едва не се отказва от голямата си мечта. Новият крал в световния бокс Олександър Усик изживя своя катарзис именно на българска земя, за да започне

стремителното си изкачване към върха,

където очевидно ще се опита да се застои. И най-върлите врагове на спорта сигурно са чули за категоричната победа на украинеца над уж непобедимия Антъни Джошуа, и то пред очите на неговите сънародници. На бляскавата галавечер на стадиона на "Тотнъм" повече от 65 хил. екзалтирани островитяни си пиеха унило бирата, гледайки как техният любимец яде здрав пердах от надъхания чужденец. Само гонгът и предварително начертаната стратегия от треньора на Усик спасиха Джошуа от нокаут и пълна излагация пред собствена публика. Съдиите бяха

единодушни

в решението си, провъзгласявайки Олександър Усик за новия световен шампион по бокс в свръхтежка категория.

"Още в началото на мача вкарах силен удар на Джошуа и се опитах да го нокаутирам. Можех да го притисна здраво, но треньорът ми нареди: "Просто спри с това и си свърши работата" - подсказва колко тотална е била доминацията му в мача с Джошуа. Сега му е времето да се порадва на победата си и

да помисли за

неща извън бокса,

колкото и трудно да е това упражнение за човек в неговото положение. Отвсякъде го дърпат за снимки, за интервюта, за участие в реклами. Големите акули в спорта пък са готови да го разпарчетосат, защото всяко парченце от шампиона е еквивалентно на самороден къс злато. Вече започнаха тежки преговори за мача реванш с Джошуа, който е предвиден и в договора между двамата боксьори.

След победата над Джошуа, Усик вече има всичко.
След победата над Джошуа, Усик вече има всичко.

"Искам да видя децата си, защото нямах възможност да им обърна внимание през последните месеци. После ще говорим за реванша. Ще е хубаво да се проведе на стадиона в Киев", казва Олександър Усик, който едва ли е забравил онзи исторически срам, който преживя в България и който му светна сигналната лампа, че или тръгва нагоре, или е по-добре да се откаже.

Става дума за онзи кошмарен за него мач от европейското първенство по бокс в Пловдив през далечната вече 2006 г. Тогава Усик стига до полуфинала в средна категория, където се изправя срещу руснака Матвей Коробов. Крахът му е по-тежък от този на украинските войски, които застанаха срещу армията на Путин

в сблъсъка за Кримския полуостров. Усик губи с повече от 20 точки разлика и веднъж се озовава на земята. Да, дават му бронзов медал, но повечето специалисти го гледат с пренебрежение и с убеждението, че явно е от боксьорите еднодневки.

Усик се нуждае от подобен шамар в буквален и преносен смисъл, за да вкара кариерата си в правия път. Две години по-късно той отново се връща в Пловдив за Купа "Странджа" и така напердашва конкурентите в полутежка категория, че на никого не му идва на акъла да го гледа с пренебрежение.

Босовете

на украинския олимпийски комитет решават той да се бие в тежка категория на олимпиадата в Пекин и това не се оказва сполучливо решение.

Усик си научи уроците и сега изглежда непобедим.
Усик си научи уроците и сега изглежда непобедим.

Усик обаче отново успява да си вземе необходимите поуки от провала и първо става европейски, а след това и световен шампион в тежката категория. А през 2012 г. идва и най-големият му успех в кариерата дотогава. Украинецът печели олимпийската титла, като на полуфинала побеждава Тервел Пулев с 21:5 точки. Новият олимпийски шампион очевидно

няма какво

повече да вземе

от аматьорския бокс и решава да се влее в редиците на професионалистите, където мачовете са по-малко, но за сметка на това са много по-добре платени.

На професионалния ринг вече достатъчно опитният Олександър Усик не показва и грам притеснение и започва да трупа победи в полутежка категория. Големият чу късмет е, че зад гърба му застават братя Кличко и тяхната промоутърска компания.

Врелите и кипелите

в световния спорт братя внимателно подбират първите противници на Усик, така че хем да го затрудняват на ринга, хем да му помпат самочувствието. След девет поредни победи в родината си олимпийският шампион излиза на международната сцена и продължава да защитава реномето си на непобедим боксьор. Спечелването на титлата абсолютен шампион в полутежка категория го убеждава, че може да се пробва и при най-тежките. Печели убедително първия си мач срещу Чаз Уидърспуун и доста по-трудно се справя срещу коравия Дерек Чисора.

А съдбата го награждава с късмета да стигне до мач за световната титла след само две победи на професионалния ринг. Олександър

Усик й се

отблагодари

по най-добрия начин, натупвайки Антъни Джошуа насред Лондон. Така украинецът стана третият боксьор при професионалистите, който печели световните титли в полутежка и в тежка категория след Ивендър Холифийлд и Дейвид Хей.

Любопитното е, че триумфът на Усик над Джошуа тотално обърка сметките в световния бокс. От британеца се очакваше лесна победа и оттам подготовка за мегамача му с Тайсън Фюри, за да бъде излъчен най-сетне един-единствен крал в тежката категория. Само че сега

този мач

изглежда труден

за осъществяване. Джошуа ще направи всичко възможно, за да си върне загубеното от украинеца, а Фюри бе задължен от съдебно решение да даде реванш на Дионтей Уайлдър. Ситуацията със сигурност е крайно неприятна за двамата британци, които се бяха настроили за мегашоу в Саудитска Арабия, от което да си поделят около 200 млн. долара.

Големите пари се отлагат, отлага се и мачът между най-известните в момента. Просто на небосклона вече изгряха и други имена, които ламтят не по-малко за слава и богатство. Олександър Усик със сигурност е достатъчно подготвен да закрепи царската корона за дълго време върху изялата немалко удари главица.