Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиери няма да са Бойко, Корнелия, Доган и Слави Кирил Петков

Кирил Петков има шансове

Малко преди началото на кампанията за парламентарните избори е ясно едно – че нито един от лидерите на старите партии няма шансове да бъде следващият премиер. Настроенията на гласоподавателите са толкова шарени, че нито Бойко Борисов, нито Корнелия Нинова, нито Ахмед Доган могат да обединят около себе си мнозинство, което да състави правителство. "Обществото няма да ги приеме, а и в парламента няма да ги подкрепят", коментира Юрий Асланов.

С председателите на протестните партии положението е малко по-сложно. Слави Трифонов в продължение на два кратки мандата показа, че няма амбиции да бъде министър-председател. Неговата теза е, че там трябва да отиде подготвен човек с езици. Затова и той отпада.

Най-новите - Кирил Петков и Асен Василев, биха могли да бъдат компромисен вариант. При бившия служебен икономически министър все пак има едно наум, защото се чака решението на Конституционния съд за неговото канадско гражданство. А евентуален негативен за него резултат ще се отрази и върху политическата му кариера.

За Асен Василев нямаше никакви възражения от страна на европейските и международните партньори, когато смени шефа на НАП. Но той практически е в конфликт с ИТН – заведе дело срещу зам.-председателя Тошко Йорданов за изказаните от него думи от парламентарната трибуна за бизнеса на бившия финансов министър.

ББ, Корнелия, Доган са извън сметката за премиер – обществото няма да ги приеме, както и парламентът. Кирил Петков не е безспорна фигура и за него важи същото. Чака се решение на КС, което ще повлияе, ако е негативно.

Христо Иванов има малки шансове според наблюдателите да бъде премиер, Той пък не може да избяга от миналото си на министър в първото правителство на ГЕРБ.

Така че остава да се търсят външни за партиите фигури за министър-председател.