Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Харалд Копиц се опитал да се самоубие, но е спасен в болницата, след като негови приятели са видели поста му и са алармирали полицията.
Харалд Копиц се опитал да се самоубие, но е спасен в болницата, след като негови приятели са видели поста му и са алармирали полицията.

Австриецът Харалд Копиц се съмнявал, че е баща на 7-годишните близнаци и 4-годишното им братче

Жестоко убийство на три деца от баща им в Загреб разтърси Хърватия и вече седмица е най-коментираната черна тема, получила широк отзвук и в Австрия.

Кървавото престъпление е извършено в петък вечерта в дома на 56-годишния австрийски гражданин, със статут на постоянно пребиваващ в Хърватия, Харалд Копиц, в баровския квартал Млинови.

Копиц е разведен

с жена си Даяна

от около 3 г.

В края на седмицата майката изпраща 7-годишните близнаци - момче и момиче, както и 4-годишното им братче в дома на баща им за уикенда.

Таткото не е прекъсвал връзката с децата си. От постове в профила му в социалните мрежи се разбира, че те често са прекарвали заедно, а от публикуваните снимки личи, че те са били щастливи през времето, прекарано с него.

Копиц вечерта си играел с децата, след това вечеряли и ги сложил да спят. Очаквал е, че това ще е последният им сън, от който никога няма да се събудят. По неофициална информация на хърватските медии таткото им сложил в храната коктейл от лекарства, от който те веднага заспали.

През това време, 11 минути след полунощ, бащата пише прощален пост в профилите си в социалните мрежи, в който заявява, че приятелката му Мария го е напуснала, защото бившата му жена Даяна "е лоша с нея", останал е без пари, споменава и своите "братя от масонската ложа". Ето и целия му прощален пост, който бе изтрит от фейсбук профила на Копиц след като бе задържан, но остана в други социални мрежи:

"Довиждане на всички! Ще си тръгна, защото вече не мога. Любовта на живота ми, Мария, ме напусна, защото бившата ми жена, Даяна Копиц, беше много лоша с нея и нямам пари. Всичко, което опитах последните 1- 1/2 години, не ме върна на работа и

дори братята ми от хижата на масоните, като (...) и (...) не искаха да помогнат,

дори не вдигнаха телефона накрая. Само най-добрите ми приятели Манфред и Роланд и брат ми Хелмут ми помогнаха, колкото могат. Но сега съм на края! Така че сбогом!".

След като написал прощалното си писмо, забелязал, че децата започнали да се будят, а той ги притискал едно след друго, докато се задушат. Когато се уверил, че не дишат, ги пренесъл в дневната и ги поставил заедно, като около тях подредил любимите им играчки.

Статусът му в социалните мрежи бил забелязан от един от неговите познати около 2 ч. след полунощ и той веднага уведомил полицията, че мъж подготвя самоубийство. По този сигнал в дома пристигнали униформени, но се натъкнали на зловеща гледка. Трите деца били мъртви, със следи от душене, а баща им - в неадекватно състояние.

Копиц е откаран в болница, като най-вероятно е опитал да се самоубие, изпивайки шепа лекарства. Бил е с хипотермия и в безсъзнание, но ден по-късно състоянието му е стабилизирано и е адекватен. Комуникирал с медиците. Хърватски медии твърдят, че след като дошъл в съзнание, е казал на охраняващите го полицаи, че е искал да убие безболезнено децата и себе си.

Има сериозни съмнения, че по време на извършване на престъплението

е бил под въздействието

на наркотици,

за което му е взета кръв за изследване. Три дни по-късно е преместен в психиатрия, а след това и отведен на разпит. Съдебномедицинска експертиза пък трябва да установи дали причината за смъртта на децата е отравяне или удушаване, като токсикологичното изследване ще покаже какви медикаменти са погълнали.

Признал, че е изпил 100 хапчета. Казал е на разследващите, че съжалява, че е оцелял. Споделил, че е без работа от дълго време, дължи пари за наем на апартамента в Загреб, няма къде да отиде и затова искал да се самоубие. Решил да отнеме живота си, но и на трите си деца, за да не бъде сам, когато умре, така разказал в полицията. Категоричен бил, че ако има възможност и начин, ще се опита отново да се самоубие.

Според хърватския наказателен кодекс за убийство се дава 40 г. затвор, а

за повече от едно убийство максималната присъда може

да е до 50 г.

Преди това обаче ще трябва да стане ясно дали има сериозно психическо заболяване и дали може да носи наказателна отговорност.

Полицаите, пристигнали на местопрестъплението, са били шокирани от ужасяващата гледка и ще получат психологическа помощ.

Разследващите проверяват и пост във фейсбука на Копиц от април т.г., в който съобщава, че празнува втори рожден ден. "Преди една година бях много, много близо до смъртта! Но с помощта на най-добрите ми приятели, брат ми и любовта към приятелката ми и децата, затворих вратата на другия свят и се върнах към живота", е написал Копиц и пуснал своя снимка със системи на болнично легло.

Не става ясно каква е била причината за тежкото му състояние, заради което е бил 5 седмици в болница, но твърди, че след това се е променил и е разбрал "кои са истинските приятели".

По повод последния му пост, преди да извърши престъплението, от Великата ложа на Австрия реагираха незабавно, като обясниха, че той не е бил никога техен член и

няма нищо общо

с австрийското масонство

Харалд Копиц е бил опитен финансов консултант, завършил Donau-Universitat Krems и притежаващ магистърска степен по бизнес администрация, пишат и медиите във Виена. Той е работил в някои водещи австрийски лизингови компании, както и на ръководни позиции в световноизвестни фирми като член на Съвета на директорите, ръководител на маркетинг и развитие и др. важни позиции. Имал и свои фирми в Хърватия.

Австрийските медии твърдят, по думи на познати на финансиста, че е водил двойствен живот. Посещавал е квартала на "червените фенери", използвал наркотици и имал финансови проблеми. В последните години споделял, че е в депресия, често изразявал съмнения и бил обсебен от идеята, че не е биологичен баща на децата. На моменти дори изпитвал омраза към тях, въпреки че чрез публикациите във фейсбук се опитвал да се представи като любвеобилен баща, който ги води в зоопарка, заедно приготвят сладкиши, барбекю, играят си в басейн. Други познати на семейството пък твърдят, че той

наистина е обичал децата си,

но не се разбирал с майка им.

Полицията в Загреб обясни, че никога не е получавала сигнал за проблеми в семейството. От Министерството на семейството и социалната политика също потвърдиха, че никога не са получавали информация за домашно насилие. В местния Център за социално подпомагане през 2018 г. семейството е било на задължителна консултация, което е стандартната процедура за всички разведени двойки. Бащата и майката на децата са ходили заедно в Центъра и са се съгласили да имат съвместно попечителство над трите им деца.

Бившата съпруга и майка на децата Даяна е била мениджър в хотел в Дубровник и по време на извършване на престъплението е била в курортния град. Когато й съобщили за трагедията,

изпаднала в

нервна криза

и била откарана в

местната болница

След стабилизиране на състоянието й се е прибрала при родителите си в малкото градче Неум в Босна и Херцеговина, където е родена и завършила училище. Най-вероятно децата ще бъдат погребани там.

Кметът на Неум Драган Юркович е обяснил, че децата са били там това лято, а ако се реши да бъдат погребани в родното място на майка си, ще бъде обявен ден на траур. Неум е единственият крайбрежен морски град на Босна и Херцеговина с около 24 км брегова линия и е на около 60 км от Дубровник.