Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САЩ, Китай и Русия имат нова цел – станции на Луната

През последния месец астронавтите на Международната космическа станция не спират да докладват за неизправности на борда. Първо съобщиха за открити нови пукнатини, а малко по-късно – че по-голямата част от бордовите системи на руския модул „Заря“ са с преминал срок на експлоатация. Стана ясно и за редица други проблеми – от изтичане на въздух до повреди и „структурна умора“.

Отдавна в космическите среди се говори, че МКС е остаряла и нейният живот е към края си. Руснаците прогнозират, че тя може да издържи до 2024 – 2025 г., затова започнаха да ограничават операциите си на кораба. Според НАСА станцията може да се обитава поне до 2030 г. Едно е сигурно – краят на първия космически дом е предизвестен и това е ясно и от надпреварата в Космоса между САЩ, Китай и Русия.

В момента се намираме в етап на засилено развитие на космическите технологии. Двата водещи центъра ще диктуват иновациите в Космоса през следващите години. Америка вече даде заявка, че е съсредоточила ресурсите си към

построяването на станцията „Гейтуей“,

която ще се позиционира в орбита около Луната. Тя е част от програмата „Артемида“, предназначена да надгради лунния план от 60-те и 70-те години на миналия век и да осъществи постоянно човешко присъствие на единствения ни естествен спътник, като същевременно ще разработва кораби и полети с екипаж до Марс. С един от най-амбициозните срокове в историята на НАСА, настоящата й цел е астронавти да кацнат на Луната още през 2024 г. Разработен е и гъвкав финансов план, който ще бъде доста по-евтин от този на програмата „Аполо“.

Съответно за САЩ предстои преход от остарялата МКС към нови, комерсиални станции – построени от компаниите „Аксиом“ и „Сиера Невада“. Освен това към настоящите проекти на НАСА ще се присъединят и по-голямата част от партньорите на Международната космическа станция – Япония, Канада и Европейската космическа агенция. Всъщност лунният кораб на американската космическа агенция се строи от Щатите и Европа.

От друга страна, на Китай предстои завършването на строежа на тяхната космическа станция и разширяването на присъствието на Луната посредством роботизирани и пилотирани мисии.

Защо краят на МКС е предизвестен и къде ще бъде "погребана" тя, четете в новия брой на списание "Космос".