Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТЕФКА СЛАВОВА
СТЕФКА СЛАВОВА

Представителката на държавата ни в банката в Лондон Карина Караиванова помолена да даде оставка предсрочно

Вероятно ще я замени Стефка Славова от Световната банка - в София лансират версия, че новият ѝ пост я спасява да не стане изкупителна жертва на скандала с класацията Doing Business

Румен Радев отрече на неогласената среща с Кристалина Георгиева да са обсъждали кадрови въпроси. Говорили за инфлацията

Втори кадрови прецедент в разстояние на 11 години - прекратяване предсрочно мандата на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), е на път да предприеме страната ни.

Две жени отново са в спор за поста в създадената преди 30 години финансова институция, чиято цел е да подкрепя страните от Централна и Източна Европа към пазарна икономика.

Карина

Караиванова,

чийто мандат

изтича през

2023 г., е била

помолена сама

да даде оставка,

за да не се създава напрежение при смяната, твърдят осведомени. Вероятно на следващо заседание на служебното правителство бившият кадър на финансовото министерство и председател на Комисията за финасов надзор ще бъде заменена от Стефка Славова. Тя вече веднъж е била на този пост след аналогична кадрова буря, в която се намесва Министерският съвет.

КАРИНА КАРАИВАНОВА
КАРИНА КАРАИВАНОВА
Така за втори път нашата държава ще прекрати мандат на свой представител в Лондон, след като

през 2009 г.

финансовият

министър Симеон

Дянков предлага

Калин Митрев

да бъде отзован и заменен със Стефка Славова. По това време родената през 1971 г. възпитаничка на УНСС е старши икономист в отдел “Инвестиционен климат” в Световната банка, където работи със Симеон Дянков и Кристалина Георгиева.

Финансовият министър не успява първия път да уволни Митрев, тъй като министри от екипа на Борисов се противопоставят на заседание на правителството българският представител да бъде отзован в средата на мандата.

Все пак обаче Дянков надделява и през 2009 г. Славова заменя Митрев. По онова време в ЕБВР това се коментира като прецедент - нито един представител на европейска държава не е бил отзоваван предсрочно.

На 1 май 2014 г., когато в България управлява правителството на Пламен Орешарски, изтича мандатът на Славова в Лондон и тя отново е заменена от Митрев.

На 19 ноември 2014 г. вторият кабинет на Бойко Борисов решава да върне на поста Славова, но Митрев така и не е освободен.

На 31 март 2016 г. правителството отменя старото си решение за назначаването на Славова и преутвърждава Митрев. След края на мандата му през 2019 г. той бе сменен от Карина Караиванова.

СИМЕОН ДЯНКОВ
СИМЕОН ДЯНКОВ
Според сайта BGlobal, Славова е била лансирана отново за ЕБВР пред служебния финансов министър Асен Василев, но той имал резерви към нейната кандидатура и така тя не е стигнала до Министерския съвет.

Защо е толкова важна тази позиция за България? В момента портфолиото с проекти на ЕБВР у нас е на стойност 964 милиона евро, припомня сайтът BGlobal.

Кредити от финансовата институция в Лондон

са получили

269 проекта,

като 54% от тях

са частни

инвеститори

в нашата страна. Общо през годините инвестициите в родната икономика с кредити от ЕБВР са стигнали над 4 милиарда евро.

Името на Стефка Славова рядко се появява в българските медии извън темата финанси. Един от малкото случаи, в които тя прави политически изявления, е през февруари 2016 г. след скандалната среща в посолството в Лондон между българи, премиера Бойко Борисов, външния министър Даниел Митов и Екатерина Захариева, която по това време е правосъден министър. Тогава Славова присъства като консултант в Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя споделя публично, че преди това е работила 10 години в Световната банка във Вашингтон, участвала е и в други подобни срещи, но тази в Лондон е била провокация към министрите и губене на време.

Очевидно след

2016 г. Славова

се връща

обратно в САЩ

и е водещ икономист в Световната банка, отговаряща за проекти в Турция, Западните Балкани, Украйна, Молдова и Беларус, както и в Казахстан и Узбекистан. В началото на кариерата си в Световната банка работи в екипа на Симеон Дянков при изготвянето на докладите за класацията Doing Business, с които се оценяват условията за бизнес в държавите по света.

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА
Именно покрай Doing Business избухна преди дни скандал, в който бе замесена Кристалина Георгиева. В доклад на адвокатска кантора, наета от самата Световна банка, за да провери как се изготвя класацията, се казва, че Георгиева била оказала натиск в изданието за 2018 г. на Doing Business Китай да бъде поставен с няколко места по-напред. Шефката на МВФ отрече обвиненията.

В изявление Георгиева каза, че се е намесила да блокира предложение от член на кабинета на бившия шеф на Световната банка Джим Йонг Ким, който е искал Хонконг да бъде включен в оценката за Китай в Doing Business 2018, което значително би подобрило мястото на страната в годишната класация.

Източници от финансовите и правителствените среди се оказаха разделени за връзката между китайската афера и българските рокади в ЕБВР.

Според едната група съвпадението във времето на скандала в Световната банка и тези смени е случайно. И посочват като аргумент, че рокадата в ЕБВР е била подготвяна още докато служебен финансов министър бе Асен Василев. Той обаче отложил решението с мотива, че отзоваването на представител от международна финансова институция без сериозни мотиви от служебен кабинет не е добър ход. С назначаването на Валери Белчев за финансов министър в новото служебно правителство смяната на Караиванова отново станала актуална. От финансовото министерство обаче отричат.

Други източници пък лансират версията, че

пращането на

Славова в ЕБВР

е опит тя да

не се превърне в

изкупителна

жертва на

скандала с

класацията

Doing

Business

А Кристалина Георгиева се опитвала да използва авторитета си като все още действащ шеф на МВФ и да подкрепи Славова за поста в ЕБВР. Това била и причината да се срещне с президента Румен Радев в началото на този месец. Откъм екипа на Слави Трифонов пък лансираха, че на необявена среща между нея и Румен Радев двамата уговаряли назначаването на Георгиева за шеф на БНБ, тъй като изтече мандатът на Димитър Радев.

В понеделник обаче самият президент заяви, че с шефката на МВФ са говорили за нарастващата инфлация, а не са обсъждали постове.

 

За инфлацията, а не за БНБ говорили на среща президентът и Кристалина

Президентът Румен Радев и шефката на МВФ Кристалина Георгиева са имали среща през септември, както твърди ексдепутатът от “Има такъв народ” Любомир Каримански. Това потвърди държавният глава. “Любопитно е да има малко повече светлина около посещенията на Кристалина Георгиева в публични институции, ако е имало такива. Лично аз съм чул, че е имало както в президентството, така и в БНБ със сегашния управител на банката”, разказа Каримански.

“Тя поиска работна среща, беше някъде в началото на септември. Споделих какви са световните тенденции в развитието на икономиката, на инфлацията и какви могат да бъдат евентуално последствията за България”, каза Радев.

Пред студентите в минния университет държавният глава посъветва да се внимава с прилагането на Зелената сделка на ЕС, която предвижда намаляване на въглеродните емисии.

“Надявам се, че когато прилагате Зелената сделка на ЕС, климатично неутралната икономика, ние ще се ръководим от нашата специфика, от нашия климат и природни дадености, от изградената вече енергийна система и българска индустрия и няма да се изкушаваме да прилагаме сляпо чужд опит, защото виждаме, че в някои направления това не е най-доброто решение”, призова той.