Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не виждам смисъл на този етап пътят ми да продължи в политиката, защото всички ме познават като лекар. Бил съм такъв и докато бях изпълнителен директор, не съм преставал да лекувам. Политиката е работа за политиците.

Това коментира пред Би Ти Ви проф. Асен Балтов тази сутрин.

Няма водени разговори с мен, отрече той. Това, което се тиражира, е по-скоро като народопсихорогия - ето виждате ли, затова го уволняват, не са чисти тези обстоятелства,  обяснява си той защо е сочен за кандидат на ГЕРБ за президент или вице.

Тази седмица проф. Асен Балтов внася иска си в съда срещу уволнението му от "Пирогов". Основанията, заложени в заповедта ми за дисциплинарно уволнение, категорично не отговарят на това да ме отстранят като лекар, а да ми търсят отговорност като на изпълнителен директор със същата заповед ,обясни той.

Но фокусът се измества, забрави се какво беше направено за 4 г. в "Пирогов" - инвестиции за над 50 млн. лева, посочи Балтов. Пет изцяло обновени сгради и нова апаратура, а сега за останалите две сгради при подписани обществени поръчки нищо не се случва, допълни той.

От 19 юни - два дни преди да започне подмяна на борда на "Пирогов", започна хипертоничната криза. Всеки ден чувствах, че ставам по-зле и по-зле, разказва медикът. 240 на 130 било кръвното, което получил в деня на уволнението.  Благодари на колегите си от кардиологията, които го настанили в интензивния сектор и веднага започнали лечението му. Мислех, че ще мине за 4-5 часа, но бяха необходими 3-4 дена да ме възстановят, разказа Балтов. Преди не е имал подобно състояние, отдава го на психическото свърхнатоварване.

На 13 септември той написа във фейсбук :"Уволнен след 21 години работа в "Пирогов". Тогава влязъл в 8,30 в операционната, направил две сложни операции на счупена ключица и лопатка и към 11 ч се качил в кабинета си на 8-ия етаж. Дошъл новият юрисконсулт  с шефа на човешки ресурси и нов шеф на охраната, връчили му документ за попълване с 6 въпроса. "Искаха да покажат, че аз съм виновен за някои неща, за да имат основание после да ме уволнят дисциплинарно". 30 минути по-късно бил извикан в директорския кабинет, където проф. Поромански му казал: "Асене, съжалявам, ние няма да можем да работим заедно". "Защо, Иване?", попитал го Балтов.

Новият директор му дал документи, според които през 2018 г. Балтов бил подписал сам със себе си договор. Всъщност тогава отпадна моята длъжност като началник на 1-а травматологична клиника, защото обединихме двете. Останал е един щат, който да заема, когато вече няма да съм директор. по същия начин в момента  на Поромански се пази щата в неговата клиника, обясни Балтов.

Новият директор обяви в събота също пред Би Ти Ви, че уволнил предшественика си и като лекар, защото не спазвал "етичните норми и трудовия кодекс". Тогава Поромански посочи въпросното "самоназначаване" на Балтов за шеф на операционния блок.  

Казах на новия директор, че това е длъжност, която се заема с конкурс и аз съм съгласен да остана на нея само до провеждането му, обясни още тази сутрин Балтов.

В момента тече ремонт на 14 операционни в блока, за който става дума, а човекът, който знае най-добре какво се случва там, съм аз, подчерта уволненият.

Нека си покаже истинската заповед за уволнение от 3 страници, да бъде честен, призова го тогава проф. Поромански преди 3 дни. Ето я, показа  Балтов - пише, че съм уволнен като лекар, а не като началник на операционна. 4 години и 6 месеца съм бил изпълнителен директор на "Пирогов" и съм продължавал да работя като лекар, не съм допуснал нито етични проблеми с пациентите, нито с колегите. За мен това уволнение си е абсолютно политическо, заяви проф. Балтов.

Не става дума за лични отношения според него, защото преди това работили много добре с Поромански.

Дължа обяснения и за т-нар. малък "Пирогов" в Царево - ето протокола за отговорно пазене на техниката. Там пише, че съхранението на техниката става в сграда общинска собственост и че двете страни не си дължат възнаграждение за това. Абсолютно безвъзмездно ще съхраняват тази техника, която не е нужна вече на "Пирогов", на мястото на този скенер е сложен свърхмодерен, обясни още бившият директор. Няма нищо скрито-покрито, за 2 месеца можеше да изискат информацията от кмета на Царево, допълни той.

През и около Царево тази година са минавали 250 хил. туристи, дали те нямат нужда от спешна медицинска помощ, попита той. Центърът там е в критично състояние, има си решение на ОС на Царево да се направи спешно звено. Това пък обясни проф. Балтов по друг тиражиран скандал. Познавам се с хората - повече от 38 години ходя там и имам и вила, затова ме потърсиха с идеята си "Пирогов" да си сътрудничи с общината за новия център, обясни ортопедът.

Балтов цитира одитен доклад, поръчан от министър Кацаров след уволнението му, който обаче не могъл да стигне до уязващи констатации.

"В него пише: 1,194 млн. загуба на болницата през 2018 г., през 2019-а - 108 хил. лева,2020 г. печалбата вече е 3,499 млн. лв., а към 30 юни 2021 г. печалбата на болницата е 2,145 млн. лева. Лошото управление на проф. Балтов", цитира той.

При смяна на ръководството страдат всички по веригата, каза Балтов. Но призна, че подобен случай е имало, когато самият той става директор. През 2017 г. е подал сигнал в ДАНС за  "организиране на нелегитимни подривни действия" от лекари, чиито имена тогава посочва. Обясни,  че се наложило да се обръща към ДАНС, защото "Пирогов" е част от системата на националната сигурност. Самите хора от спецслужбата му казали да оформи сигнала до тях. А протестите срещу него били от синдикат, който после отрекъл да стои зад тях.

ДАНС минава на регулярни проверки и от нас се изисква да съобщаваме проблеми, допълни Балтов. Нека го наричат донос, но аз бях длъжен да подам сигнал. Стоян Сопотенски бе уволнен тогава от мен именно защото беше подстрекател на тези бунтове, докато аз бях в годишен отпуск извън страната,каза още Балтов. Призна, че и сегашните протести в негова защита не са били легитимни. Но са спонтанни, докато предишните бяха целенасочено подготвени, докато аз няма да съм в болница, разясни той. Тогава министър Ананиев беше станал преди 1 седмица министър на здравеопазването и явно се целеше са се разклати, посочи Балтов.

Сега в "Пирогов" ще има конкурси за 28 началници на клиники и неудобните вероятно ще бъдат отстранени. Един от тях е проф. Енчев, другият е шефът на гастроентеорологията д-р Данов. Шефът на хирургията проф. Сотиров бе уволнен по същия начин като мен, а от администрацията - отстранени 15 човека, обясни още ексдиректорът.