Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева разговаря с китайския премиер Ли Кецян преди пресконференция след срещата на кръглата маса "1+6" в Пекин, Китай
Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева разговаря с китайския премиер Ли Кецян преди пресконференция след срещата на кръглата маса "1+6" в Пекин, Китай

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде Ройтерс.

Георгиева използва насрочена по-рано среща с наброяващия 2700 души персонал на МВФ, за да коментира констатациите, съдържащи се в публикуван в четвъртък независим доклад за нередности в данните на Световната банка в класация на страните по света според бизнес климата в тях.

"Нека ви го кажа съвсем просто. Това не е истина. Нито в този случай, нито преди или след това не съм оказвала натиск на служители да манипулират данни", каза Георгиева пред служителите на МВФ, според запис на срещата, видян от Ройтерс и цитиран от БТА.

В своето изказване пред служителите Георгиева отиде по-далеч от изявлението, което направи в четвъртък, когато каза, че категорично не е съгласна с констатациите от доклада, подготвени от юридическата кантора "УилмърХейл", по молба на етичната комисия на Световната банка.

Докладът установява, че Георгиева и други високопоставени служители на Световната банка са прилагали "неправомерен натиск" върху служители, за да се повиши рейтингът на Китай в класацията за бизнес климат. Георгиева каза пред служителите на МВФ, че много цени данните и анализите, и никога не е оказвала натиск на подчинените си да ги променят.

"УилмърХейл" съобщи, че работи по втори доклад, който ще се фокусира върху "възможни неправомерни действия на служители" във връзка в нередности в използването на данни.

Първи реакции по скандала с Кристалина Георгиева и класацията на Световната банка за бизнес-климата в Китай

Управителният съвет на Международния валутен фонд обяви, че ще разследва внимателно случая.

Британското правителство също излезе с позиция, че проучва случая и потвърди убеждението си, че Световната банка трябва да се управлява правилно и прозрачно.

В четвъртък банката оттегли доклада си за бизнес-климата по света за 2018 г., след като се появиха обвинения към тогавашния изпълнителен директор Кристалина Георгиева и президента Джим Йон Ким, че са оказали влияние за повишаване на оценката за Китай.

Българката категорично отхвърля обвиненията.

Кристалина Георгиева
Снимка: Ройтерс
Кристалина Георгиева Снимка: Ройтерс