Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отборът на "Реал" (Мадрид) се развихри и отнесе с 5:2 гостуващия "Селта" (Виго). Така "кралският клуб" се завърна на първо място в испанската Ла Лига. Големият герой за тима на Карло Анчелоти отново бе френският голмайстор Карим Бензема , който наниза хеттрик. Добил статута на една от световните футболни звезди през последните вече над 10 години, нападателят и през този сезон ще е с ключова роля за 13-кратния европейски клубен шампион.

Целите на кампанията още в самото начало са високи -

отборът застана

на върха в първенството,

а преди да стигне до това ниво, голаджията започва своите стъпки в любимата игра като съвсем малък. Роден в Лион като шестото от девет деца в семейството на алжирски имигранти, Карим бил силно подвластен на строгия си и дисциплиниран баща.

Родителите настояват той да учи в католическо училище, но от самото начало синът му не е приет. Карим има много проблеми в отношенията си с другите деца, които го дискриминирали заради алжирския му произход. Бензема се борел и с наднорменото си тегло.

Детето обаче е твърдо решено да промени това. С течение на времето той успява да отслабне, както и постепенно да се превърне в любимец на квартала. Това, с което Бензема се откроява, са уменията му с топката. Той е още съвсем малък, когато е следен зорко от треньорите на "Олимпик" (Лион). След като е привлечен в школата на отбора, Карим прави истински фурор с юношеските формации, с които печели куп награди.

Бензема дебютира

за резервния отбор

на "Олимпик" (Лион),

когато не е навършил и 16 години. Това в комбинация с добрите отзиви за развитието му в училище, където е определян от учителите си като внимателен, почтителен и трудолюбив‘ води до изкачването му в резервния отбор на “Олимпик” (Лион) - точно едно стъпало преди първия тим. Нови 10 гола и второ място за резервния отбор в крайното класиране за сезона му носят така желаното повишение и Бензема е поканен да тренира с първия отбор в края на 2004 г. при мениджъра Пол льо Гуен.

Подписва първи професионален договор и прави дебюта си на 15 януари 2005 г., когато влиза като резерва при успеха с 2:0 над "Мец" и асистира за втория гол на “хлапетата”. В следващите две години изявите на терена на младия нападател са спорадични поради голямата конкуренция в нападението на тогавашния доминант във френската Лига 1. В началото на сезон 2007-2008 за треньор на "Олимпик" е назначен Алън Перин.

Перин разпознава безспорния талант на Бензема и му отрежда основната нападателна функция в тактическата си постройка, връчвайки му фланелката с номер 10. Роденият в Лион нападател му се отблагодарява с 31 гола в 51 срещи.

Помага на “жирондинците” да спечелят титлата и купата на страната,

достигайки също така и до 1\8 финалите на Шампионската лига, където губят от английския гранд "Манчестър Юнайтед".

В следващите две години ловкият нападател се превръща в основна фигура и талисман на отбора, като вплита в играта си креативност, бързина и работоспособност. Други основни качества в играта на младока са безпогрешният мерник, точното пласиране и безмилостната игра с глава. Всичко това, комбинирано с възможностите на французина за еднакво ефективна игра и с левия, и с десния крак, го прави апетитна хапка за най-големите отбори на континента.

Така на 1 юли 2009 година Бензема реализира мечтания трансфер в обетованата земя на футбола, а именно в "отбора на кралете" "Реал" (Мадрид). За сумата от 40 милиона евро Карим се мести от Южна Франция в сърцето на Испания след 66 гола в 148 мача за първия отбор на “Олимпик” (Лион) в продължение на 5 сезона. Началото и адаптацията са трудни за младия французин, като през първата си година е използван предимно като резерва и също така е

усърдно критикуван от мадридските медии

за неубедителните си представяния на терена, комбинирани с невъзможността му да усвои испанския език.

С началото на следващия сезон нещата започват да влизат в релси за Бензема и той отново успява да влезе в познатия за него от френските терени голов ритъм. Това се случва и с голямата помощ на новоназначения старши треньор Жозе Моуриньо. Роденият в Сетубал специалист поставя твърди, но справедливи рамки за Бензема и малко по малко нападателят започва да изчиства играта си и да се застоява по-често в титулярния състав.

Роденият в Лион нападател

завършва сезона

с 26 гола в

сметката си,

на второ място в клубната класация за годината след Кристиано Роналдо. Реал не успява да спечели нито първенството, нито Шампионската лига, малка утеха е спечелената Kупа на краля. В следващите 10 години Бензема неизменно е в нападението на отбора от Мадрид и е основен катализатор за спечелените 3 титли в първенството, две купи на страната и на последно място, но определено не и по важност - удивителните 4 шампионски лиги в рамките на 5 сезона между 2014 и 2018 година.

За този период към богатата витрина на нападателя се добавят и три купи съответно от Световното клубно първенство и Суперкупата на УЕФА, както и две суперкупи на Испания. Бензема става част от страховития атакуващ тризъбец на “кралете” за този период - заедно с Кристиано Роналдо и Гарет Бейл. На другия полюс са представянията на Бензема за националния отбор на Франция, където въпреки безспорните си качества, записаните 90 мача, вкараните 31 гола и участията на няколко големи турнира, името на нападателя

се свързва

повече с враждите

със съотборници.

Всичко започва с едно интервю през 2006 г., когато заявява, че родината на сърцето му е тази, от която идват родителите му – Алжир, но по спортни причини ще играе за Франция. Това разгневява медиите и като цяло не е добре прието в страната. През 2010 година роденият в Лион нападател се набърква в пореден скандал.

Френски телевизионен канал

в разследване

уличава четирима членове на националния отбор (Франк Рибери, Сидни Гову, Хатем Бен Арфа и самия Бензема) в участие в канал за проституция в нощен клуб в Париж. Четиримата са подведени под обвинение в ролята си на клиенти, като основната точка на съда е, че момичетата, поръчани от четиримата, са били непълнолетни.

В процеса, продължил 4 години, Карим е оправдан. Бедите не свършват дотук, като през 2015 година срещу Бензема отново е повдигнато обвинение и този път той дори е арестуван. Този път е намесен и Матьо Валбуена. Бензема е обвинен в посредничество към групировка, която изнудва съотборника му заради заснет сексзапис с негово участие.

Скандалът е грандиозен, като се стига дотам, че се намесва министър-председателят по това време Мануел Валс. Роденият в Лион нападател е отстранен от националния отбор и обявен за персона нон грата. Изгнанието на Бензема трае 6 години, като той пропуска второто място на французите на Евро 2016 и първата позиция на Световното първенство в Русия две години по-късно. Реабилитиран е едва през 2021 г., когато е повикан в състава на Франция за двубоите от Европейското първенство.

Противоречива фигура извън терена, но божествен играч

Бензема продължава да твори и днес, на 34 години, влизащ в своя 13-и сезон в отбора на сърцето си "Реал" (Мадрид). Обичан от едни и недолюбван от други, той безспорно ще остане в историята като един от най-добрите нападатели, играли някога за "Лос Бланкос". До края на кариерата си на "Сантяго Бернабеу" жаждата на футболиста за още успехи едва ли ще пресъхне, а всички, които обичат "Реал", вярват, че именно той ще поведе тима към титлата в Ла Лига и Шампионската лига.