Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наричат го Ледения човек, заради способността му да издържа дълго време на минусови температури. Той е 60-годишен нидерландец, който стана световна сензация благодарение на нестандартните си техники на дишане. Чрез тях той отключва силата на организма и успява да контролира ума. Така Вим Хоф записва почти

30 световни рекорда,

един от които изкачване на Килиманджаро само по шорти и обувки.

Приятелството на Вим Хоф с леда и студа започва още в ранните му тийнейджърски години. Стоейки до едно езеро, младият Хоф неочаквано усеща нуждата да влезе в ледената вода. В почти замръзналите плитчини той осъзнава, че тялото му обича студа и се чувства добре там.

През следващите години нидерландецът започва да тренира, опитвайки се да разбере колко дълго може да издържи в лед и какви са ползите за здравето. Създава специфичен метод на дишане, за който впоследствие няколко научни институти доказват, че помага на хипертоници, диабетици, на хора с алергии, депресии и ускорява метаболизма.

Една семейна трагедия преобръща изцяло живота на Хоф и той си поставя за цел да открие как да помогне и на хората с психични проблеми. През 1995 г. съпругата му Оля се самоубива, скачайки от осмия етаж на жилищна сграда. Младата жена страдала от депресия, появила се след раждането на четвъртото им дете. Именно методът на дишане на Хоф успява да му помогне да се справи с тежката загуба и да продължи мисията си.

За няколко години Вим Хоф става истински световен феномен. Нидерландецът успява да запише 26 световни рекорда, чест гост е в предавания, а за свръхсилата

му са издадени няколко книги. Рекордите, които поставя, са изумителни и всеки следващ изглежда все по-невероятен от предходния.

През 2007 г. той достига до 6700 м височина на Еверест само по шорти и обувки, но не успява да изкачи най-високия връх на планетата поради проблеми с ходилото. Само две години по-късно покорява Килиманджаро. Прави го само за два дни и отново е само по шорти. През следващите години Ледения човек не спира да тества себе си и пределите на организма си. Успява да се включи в маратон в пустинята и да го завърши без капка вода. Благодарение на свръхчовешката си подготовка

той преплува

66 м под леда

и бяга в маратон на Северния полярен окръг при минус 42 градуса.

През 2008 г. Хоф престоява в ледена вода в продължение на 1 час, 13 минути и 48 секунди. Това е само началото на леденото му приключение - подобрява този рекорд няколко пъти, а през 2011 г. остава потопен в леда за 1 час 52 минути 42 секунди.

Много учени са се опитвали да разберат как Вим Хоф успява да постави тези невъзможни за обикновеното човешко тяло рекорди. Мнозина дори го смятат за шарлатанин и не вярват в способностите му. За тяхна огромна изненада се оказва, че Вим и неговите ученици по собствено желание могат да контролират автономната си нервна система. Те успяват да регулират производството на хормони, да контролират имунната система и да затоплят съзнателно телата си, макар да са потопени в лед.

Преди време известният блогър Хлеп Карпов се включи в един от курсовете на Вим Хоф с идеята да покаже на феновете си, че методът не работи. След една година дихателни упражнения обаче блогърът вече може да издържи в ледена вода над 30 минути.

През последните години последователите на Хоф значително нарастват. Той често прави групови курсове, като цената за седмица е над 2000 долара. Заедно с курсистите си Хоф често изкачва заснежени върхове или

плува в ледени води

Много световноизвестни спортисти използват техниките му и признават, че те работят. Сред тях са световният № 1 в мъжкия тенис Новак Джокович, както и бившата водачка в ранглистата при дамите Каролин Вожняцки. Освен че носи много рекорди през годините, методът за дишане на Вим Хоф е и с доказани ползи за здравето. Техниката на Ледения човек може да се използва за различни цели – да се управлява имунната система, да се лекуват автоимунни заболявания, с нея се преодолява височинната болест, съзнателно човек може да си повишава телесната температура, когато е в екстремни условия.

Този тип дишане повишава енергията, намалява нивата на стрес, ускорява възстановяването след тренировка, подобрява концентрацията и сърдечносъдовото здраве.

След началото на пандемията мнозина попитаха в социалните мрежи Хоф как да засилят имунитета си. Чрез своя профил в инстаграм норвежецът отправи послание към последователите си и дори ги предизвика да опитат някои от методите му.

"Ситуацията с коронавируса парализира нашата икономика, социалния ни живот, парализира и умовете ни, всявайки страх – коментира той. - Може би си мислим, че не сме способни да сторим нищо по въпроса, но ви казвам, че можем да направим много. Можем да се научим как

да заздравим нашата имунна система

почти веднага – всичко е базирано на доказателства."

Още през зимата той отправи идея за каляване към почитателите си. Вим Хоф им предложи 20-дневното предизвикателство, което представлява взимане на леден душ по пет дни в седмицата и в продължение на четири седмици. То е съобразено с хората, които не са се подлагали дълго на студ. Целта му е всяка седмица да се намаляват температурите, на които тялото се подлага. В началото всеки, предприел предизвикателството, започва с

леден душ

в продължение на 15 секунди, докато стигне до последната четвърта седмица, в която продължителността вече е 60 секунди. Вим Хоф предлага и 30-дневно предизвикателство. В него разкрива методите си чрез 30 кратки видеа. Започва се с дълбоки вдишвания и леден душ за 5 секунди през първия ден, а с всеки следващ се добавят по още пет секунди под студената вода.

Методът на Хоф много напомня изпадане в медитативно състояние и практикуване на йога, но си има и характерни особености при дишането. Научни изследвания потвърждават, че упражненията му помагат кислородът да насити кръвта и да достигне до всяка клетка на организма. “Трябва да регулираме нивото на кислород в тялото ни. Той осигурява алкалната среда в организма. Научих тези техники не в книги или в училище, а в студа. Защото

най-важен е кислородът

Трябва да знаете как да поддържате дишането си по правилния начин. Ако дишате по този начин, можете дълбоко да повлияете на имунната си система – положително", казва Хоф.

В едно от последните си интервюта Хоф споделя, че съвременният човек търси прекаления комфорт и това вреди на здравето му. Така той не може да открие силата на духа и да предизвика тялото си, защото то е презадоволено. Чрез техниките си нидерландецът цели да постави себе си и учениците си в примитивни ситуации, които обаче да го пречистят от всичко излишно.