Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Талибаните купуват оръжие с пари от наркотрафик.
Талибаните купуват оръжие с пари от наркотрафик.

Опиумният мак осигурява 50% от БВП на Афганистан

През последните десетилетия светът научи, че афганистанците са успешни не само в партизанската война, но и в производството и преработката на опиумния мак. Реколтата от опиум в размирната страна дава повече от 80% от световните доставки по данни на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). Хероинът, произведен от опиум, отглеждан в Афганистан, съставлява 95% от пазара в Европа.

Все по-голяма част от суровия опиум се преработва в хероинова и морфинова база от нарколаборатории в Афганистан и по този начин се улеснява неговото движение до пазари в Европа, Азия и Близкия изток.

Според доклад на Държавния департамент на САЩ, публикуван в началото на тази година, най-много опиум в Афганистан се произвежда в региони, които са под контрола на талибаните или поне под тяхно влияние. В доклада се казва, че талибаните получават значителен доход и от търговията. Оценките за годишния дял на талибаните в икономиката на незаконните наркотици варират от 100 до 400 млн. долара, посочва Би Би Си. Доклад на ООН, публикуван през април, потвърждава тези констатации и очертава пряка връзка между талибаните и отглеждането на опиумния мак. В него се казва, че общата площ, на която се отглежда опиумният мак в Афганистан, се е увеличила между 2019 и 2020 г. от 163 000 на 224 000 хектара.

На фона на данните, които показват, че движението на талибаните контролира и развива производството на наркотици, сега те заявяват, че са готови да ограничат този бизнес. "Когато бяхме на власт преди, нямаше производство на наркотици" – каза говорителят на непризнатото Ислямско емирство Афганистан Забихула Муджахид. - Отново

ще сведем отглеждането на опиум до нула

и... няма да има контрабанда".

Готово ли е наистина новото афганистанско правителство да затвори такъв важен източник на доходи? През всички предишни години талибаните защитаваха бизнеса с наркотици по някаква причина: те го контролираха и облагаха с данък, а печалбите от хероин играеха роля за военния им успех, пише Lenta.ru.

През август 2021 г. пущунските бойци в традиционните си черни дрехи навлязоха в голям град в Афганистан, без да срещнат съпротива. Обучените от САЩ военни избягаха, изоставяйки оръжия и бронирани превозни средства, или дори се предадоха на талибаните. Джихадистите се справиха без голямо клане - единственото изключение беше екзекуцията на пленени войници. Откакто през пролетта на 2021 г. стана известно за предстоящото изтегляне на американските войски, талибаните стигнаха до преговори с кметове и сключиха сделки. На хартия те изглеждаха като

пакт за ненападение,

но всъщност губернаторите се съгласиха да доставят оръжия на терористите и да изтеглят войските, когато се наложи. В замяна на това талибаните им гарантираха имунитет и, разбира се, големи парични компенсации.

Откъде талибаните, водейки партизански начин на живот, взеха пари за подкуп

на служители и за покупка на оръжия?

Известно е, че те облагат търговските и транспортните пътища във всички територии, които контролират, а също така извършват нелицензиран добив на полезни изкопаеми. Но технологиите, с които разполагат, едва ли гарантират високи печалби, а налозите от практически обеднялото население на Афганистан също не са много печеливш бизнес, пише Lenta.ru.

Според британски експерти повечето от бойците все още печелят пари от данъци върху законни стоки: гориво, тютюн и други ресурси. Но Джон Сопко, генералният инспектор на САЩ по възстановяването на Афганистан, твърди, че до 60% от доходите на талибаните идват от търговията с хероин.

$400 милиона годишно е нетната печалба на бойците от наркобизнеса според ООН. Като всяко производство на незаконни психоактивни вещества, отглеждането на полета с опиумен мак осигурява свръхпечалби. Афганистанските селяни обаче получават само около една четвърт от приходите. Значителна част от тях отива при контрабандистите, които осъществяват трафика на наркотици в Европа през Централна Азия и Русия или през Иран, Турция и балканските страни.

В продължение на много години мъжете с автомати и дълги бради получават своя дял. Талибаните не са първите, които се заемат с този бизнес, преди тях са муджахидините, които се биха със Съветския съюз. "Трябва да отглеждаме и продаваме опиум - всичко за нашата свещена война", казва един от джихадистите пред "Ню Йорк Таймс" през 1986 г. Ислямистите, които получиха оръжие от САЩ, събираха огромни данъци от собствениците на макови полета и не приемаха откази: тези, които не искаха да отглеждат опиумния мак, бяха

заплашени с кастрация или смъртно наказание

Отглеждането на опиумния мак се увеличава значително в началото на управлението на талибаните - от около 41 000 хектара през 1998 г. до повече от 64 000 през 2000 г. според Държавния департамент на САЩ. Това става главно в контролираната от талибаните провинция Хелманд, която дава 39% от световното незаконно производство на опиум.

Но през юли 2000 г. талибаните забраниха отглеждането на опиумния мак за износ и рязко намалиха площите с култури - повече от десет пъти: от 82 на 8 хиляди хектара.

Американската агенция за борба с наркотиците посочва, че този ход едва ли е жест на добра воля. Това се случва в месеците след атаката на 11 септември: терористите чакаха американското нахлуване.

Доклад на ООН от май 2001 г. регистрира "почти пълния успех на забраната за отглеждането на мак в контролираните от талибаните райони". През 2001 и 2002 г. се забелязва значително намаляване на изземванията на опиум и хероин.

Оттогава обаче нещата се промениха,

коментира Би Би Си. Въпреки че е имало отглеждане в региони, контролирани доскоро от бившето правителство, добивът на мак е концентриран в райони под контрола на талибаните. Пример е провинция Хелманд в Южен Афганистан.

Как талибаните печелят пари от дрога?

Отглеждането на опиум е основен източник на заетост в Афганистан, а през 2019 г. събирането на опиум осигурява почти 120 000 работни места според проучване на ООН за Афганистан. Талибаните печелят чрез данъци върху опиума и косвено - чрез преработка и трафик, съобщава Държавният департамент на САЩ. Те събират от производителите на опиум 10% данък. Данъците се събират и от лабораториите, които превръщат опиума в хероин, както и от търговците, които контрабандират незаконните наркотици.

Търговията с наркотици представлява до 60% от годишните приходи на талибаните, казва американският командир генерал Джон Никълсън в доклада на генералния инспектор по възстановяването на Афганистан.

Но някои експерти оспорват това число, коментира Би Би Си. Дейвид Мансфийлд, изследовател на незаконната търговия с наркотици, казва: "Данъчната система, описана от ООН, е неработеща както административно, така и икономически. "Данъците от опиати биха могли да генерират максимум $40 милиона годишно."

Международната общност не вярва на заявеното намерение на талибаните, както не вярва на думите на джихадистите за правата на жените и свободата на словото, пише Lenta.ru.

САЩ са изразходвали огромен ресурс в борбата срещу опиумната икономика. Официални източници твърдят, че

числото е

$8 милиарда

Но никакви усилия - нито унищожаване на транспорт, нито нападения, нито бомбардиране на ключови точки - не позволиха на американците да постигнат целта си.

"Всички наши усилия не доведоха до значими резултати", казва генерал Джоузеф Вотел, ръководител на Централното военно командване на САЩ от 2016 до 2019 г.

Нещо повече, това разпали допълнителна враждебност към официалния Кабул и неговите чуждестранни съюзници.

Земеделските стопани, които разчитат изцяло на печалбите от опиум, започнаха да работят по-добре с талибаните.

Във връзка с новите обещания на талибаните за прекратяване на наркоиндустрията, хората сега си спомнят 2001 г., когато бойците се опитаха да ограничат производството за първи път. Уанда Фелбаб-Браун от мозъчния тръст - института "Брукингс", посочва, че по онова време срещу талибаните има голям гняв от страна на производителите на опиум и те излагат на риск тяхното влияние в регионите, които контролират.

Когато стана ясно, че американското присъствие в страната няма да унищожи установеното производство, културите бързо нараснаха до предишния си размер: още през 2002 г. маковите полета заеха 74 хиляди хектара, а през 2004 г. надминаха тези, които бяха преди пристигането на американците - и не спират да растат. Продължаващите военни действия в страната изострят икономическата криза, населението става все по-бедно и все повече се нуждае от пари, а маковите полета нарастват все повече и повече.

Въпросът не е само в производството и трансфера на хероин. Афганистан отдавна е доставчик на хашиш, а през последните години

афганистанците започнаха да отглеждат ефедра

- растение, използвано за производството на метамфетамин, почти еднакво опасен наркотик.

Опитът от преди двадесет години показва, че талибаните са способни на решителни действия срещу производството на наркотици, но едва ли наистина се интересуват от това. Според Цезар Гудес, ръководител на Службата на ООН в Кабул за наркотиците и престъпността, талибаните са зависими от индустрията, както наркозависимите в Кабул - от дрогата.

Чуждестранните субсидии за насаждения са посочени като гарантирана ефективна мярка, която може да спре производството на опиум в плантациите: талибаните очакват Турция, Иран, Русия и други държави да компенсират десетки хиляди афганистански селяни за загуби, ако вместо опиумния мак отглеждат например пшеница. Противно на техните желания държавите, от чиито финансови помощи зависи афганистанската икономика,

не бързат да си сътрудничат с талибаните

и замразиха финансирането.

Способността на талибаните да поддържат ред в страната също поражда съмнения: на фона на терористичните атаки с десетки жертви, извършени в Кабул на 26 август, силата на бойците изглежда крехка. Хаосът, който би възникнал, ако талибаните не удържат властта, ще изостри икономическата криза в страната. Това означава, че необходимостта от приходи от наркотици също ще се увеличи, а трафикът на афганистанска дрога няма да бъде прекъснат, напротив, ще стане по-силен.