Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Софийска районна прокуратура
Софийска районна прокуратура

Драстичен скок на сигналите за домашно насилие в София се наблюдава през последните 2 години. Това показва статистиката на Софийска районна прокуратура (СРП). Данните са за преди и след началото на извънредното положение през март миналата година.

Три пъти повече досъдебни производства за домашно насилие са наблюдавани в СРП, за сравнение със същия период през 2019 г.

Само за първото полугодие на 2021 г., в прокуратурата са били заведени 700 преписки и са започнали разследвания по 127 случая на домашно насилие. Миналата година досъдебните производства за същия период са били 116 , а преди пандемията са само 40.

От прокуратурата посочват, че решените дела тази година са 118, като петима души вече са осъдени ефективно и изтърпяват присъди в затвора. За същия период през 2020 г. решените дела са 76, а за 2019 г. са 15. Двоен ръст се наблюдава и при заканите за убийство. През първото полугодие на т.г. постъпилите сигнали са 80. Решените дела от СРП са 48.

През пандемията в СРП са образувани много преписки за нарушени заповеди за домашно насилие. 58 са образуваните за 2020 г., а през тази година преписките са 41.

От държавното обвинение посочват, че сред осъдените за домашно насилие е и мъж, който започнал да тормози съпругата си веднага след като излязъл на свобода. Той излежавал присъда от 16 години затвор за убийство. В началото на миналата година бил освободен предсрочно. Тогава заживял с родителите, съпругата си и двете им деца в столичния кв. “Красно село”.

Тормозът над жената започнал веднага. Той я удрял, обиждал и постоянно ѝ искал пари.

След като опитала да излезе от жилището, мъжът ѝ ударил шамар и скъсал чантата ѝ. През юли 2020 г. жената се завърнала в дома си. При поредния скандал, той я обвинил, че има любовник. Последвала и заплаха за убийство. Хванал я за косата и порязал с нож шията ѝ.

Месец по-късно насилникът потърсил жената на работното ѝ място. Там я ударил с юмрук в главата.

От март т.г. мъжът е осъден на 3 години затвор при първоначален строг режим. Освен това той трябва да изтърпи и наказание от още 2 години,1 месец и 20 дни затвор заради предишните престъпления, който е извършил и е бил освободен предсрочно.