Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангела Меркел
Ангела Меркел

Ако канцлерът беше избиран директно от народа вместо от Бундестага, това щеше да бъде вицеканцлерът Олаф Шолц

След 16 години управление канцлерът ветеран Ангела Меркел, работила с четирима американски и четирима френски президенти, петима британски министър-председатели и осем италиански премиери, напуска поста. Надпреварата за нейния наследник е

на финалната права преди изборите

на 26 септември, но всички съперници са изправени пред предизвикателството: как да се откроят в сянката на такъв политически лидер?

Според Евронюз проучванията сочат, че никой от основните кандидати за наследник на Ангела Меркел като канцлер не изглежда особено убедително за 62-те милиона избиратели. При германската система висшата длъжност не се избира пряко от хората, а чрез федералния парламент - Бундестага. Очакват се няколкомесечни бурни преговори във водещата европейска икономика, тъй като партиите ще се опитват да сформират коалиционно правителство с няколко възможни комбинации.

Кои са водещите кандидати за канцлер?

Армин Лашет, десноцентристкият кандидат на ХДС/ХСС

Армин Лашет
Армин Лашет

Армин Лашет се представя като естествен наследник на Ангела Меркел. Президентът на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) и премиер на силно индустриалната и най-населената провинция Северен Рейн-Вестфалия споделя центристките, проевропейски виждания на напускащия канцлер.

60-годишният Лашет беше водещ в сондажите на общественото мнение, но кампанията му се провали, най-вече в резултат на собствените му неволни грешки, коментира Би Би Си. Подкрепата за ХДС и баварската ? посестрима – ХСС, намалява поради пандемията. Самият Лашет беше обвинен в несъответствия и лошо управление на Covid-19 в провинцията. Наводненията в Западна Германия през юли, при които загинаха най-малко 190 души, включително около 50 в родния му район, сериозно поставиха на изпитание способността му да се справи с криза. Същия месец той беше

уловен от камера

да се смее,

докато президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер произнася реч в град, силно пострадал от катастрофалните наводнения. Репутацията му беше силно уронена.

Едно проучване от 2 септември показва, че подкрепата за ХДС/ХСС е спаднала до рекордно ниското ниво от 20%, изпреварена от Социалдемократическата партия на Германия с 25%. Друго, от 31 август, прогнозира, че само 10% от избирателите биха предпочели Лашет като канцлер пред неговите съперници, коментира Би Би Си.

Син на миньор от въглищна мина, станал учител, Лашет израства и все още живее в Аахен, най-западния град на Германия, до белгийската и холандската граница. След като завършва право,

работи като като журналист,

преди да се посвети на политиката и да стане евродепутат. От миньорско потекло, Лашет от години защитава мощната германска въгледобивна промишленост. Той отстоява тезата да не се прекратява използването на въглища за енергия от 2038 г. Католическата църква има силно влияние върху него като момче, благодарение на набожните му родители и ръководеното от църквата училище. Среща бъдещата си съпруга в младежки църковен хор и днес има три големи деца от нея.

През 2005 г. Лашет става регионален министър на интеграцията в региона си, първият подобен пост в Германия, и създава силни връзки с голямата етническа турска общност. Интеграционната му политика му донася прякора "Армин турчина" в редиците на ХДС. По-късно подкрепата му за имиграцията и съчувствието към "Зелените" му спечели

етикета “хубавият

г-н Лашет”

Той твърдо подкрепя противоречивата политика на Меркел относно имиграцията през 2015 г., когато повече от милион мигранти достигат Германия.

Какви са шансовете му? Армин Лашет внезапно се отказа от всякакви претенции да бъде центрист в стил "Меркел" и воюва като традиционен десен боец. Доскоро ХДС/ХСС се надяваха да спечелят избирателите в центъра и в идеалния случай - над 30% от гласовете. Сега това изглежда невъзможно и Армин Лашет се грижи да се хареса на основните си поддръжници - консерваторите. Според Би Би Си партията му ще се задоволи с ниските 20 процента в нощта на изборите – само с няколко процентни пункта повече от левите ? съперници. Това е рискована тактика, като се има предвид, че изборите обикновено се печелят от центъра. Но тя може и да направи Лашет следващия канцлер на Германия.

Аналена Бербок, Зелените

Аналена Бербок
Аналена Бербок

Динамичната 40-годишна жена, която казва, че се застъпва за "ново начало" в Германия, е

единствената дама

в надпреварата

за поста на Ангела Меркел и първият кандидат на Зелените за канцлер. Израствайки близо до Хановер, Бербок описва възпитанието си като политизирано. Родителите й я водят на антиядрени протести. В младежките си години е шампионка по батут, а след това учи право и политика в Хамбург и Лондон. 20-годишна, мечтае да бъде военен репортер, да отиде в политиката чрез стажове в Брюксел.

Аналена Бербок е депутат в Бундестага от 2013 г. и като майка на две малки дъщери е водила силна кампания по семейни въпроси, както и по въпросите за околната среда и климатичните промени. Бербок също има идеи за подобряване на правата на децата и търсещите убежище и за

облекчаване на данъчната тежест

за хората с ниско заплащане. Водещ политик от ХДС-ХСС окачествява програмата за убежище на Бербок като "бомба в рамките на нашата социална държава". Тя се застъпва за по-строга позиция както към Китай, така и към Русия, отколкото консерваторите.

Г-жа Бербок никога не е заемала министерски пост, но изтъква това като предимство - че не е опетнена от статуквото в германската политика, което иска да трансформира.

По-рано тази година Зелените повишиха рейтинга си в допитванията с над 25% и фокусът беше върху Бербок. Репутацията й обаче беше накърнена, когато беше

обвинена в плагиатство и подправяне

на автобиографията си.

Интернет също не я гали с перце.

Според една фалшива новина тя е позирала за голи снимки, според друга - иска да забрани притежанието на кучета, за да защити климата.

Зелените все още имат голям шанс да бъдат част от следващата управляваща коалиция. Г-жа Бербок и партийният съпредседател на Алианс 90/Зелените Роберт Хабек се славят с репутацията на лидери, които налагат дисциплина в партия с история на разделения между центристи и радикали.

Какви са шансовете ?? Номинацията й да се кандидатира за канцлер доведе до прилив на нови членове в партията. Но социологическите проучвания показват, че победата на изборите ще бъде трудна. От тримата основни кандидати г-жа Бербок в момента има най-слаби шансове да стане канцлер, но нейната партия е на път да влезе в правителството, анализира Би Би Си.

Олаф Шолц, пламенен центрист социалдемократ

Олаф Шолц
Олаф Шолц

Олаф Шолц бавно, но сигурно се очертава като фаворит за германски канцлер, прогнозира Евронюз. Ако канцлерът беше избиран директно от избирателите вместо от Бундестага, няма съмнение, че номер две в правителството на Ангела Меркел щеше да спечели. Това би било триумф за 63-годишния вицеканцлер и финансов министър на Германия, който се присъединява към Социалдемократическата партия, една от най-старите в Европа, още на 17-годишна възраст,

като дългокос студент

Като доверен финансов министър и вицеканцлер на Меркел, той би могъл да бъде най-квалифицираният кандидат за поста - и той е единственият от основните кандидати, заемал министерски пост.

Сега ръководи спасителния пакет от 750 млрд. евро, събран от федералното правителство, за да помогне на германските предприятия и работници да преживеят пандемията. Резултатът е, че след години на бюджетен излишък страната вече има милиарди евро дълг. "Всичко това е скъпо, но да не се направи нищо би било още по-скъпо", каза той.

За разлика от Лашет шансовете му да стане канцлер нараснаха по време на предизборната кампания. След като влезе в политическата борба като ръководител на местен клон на СДПГ в Хамбург през 1994 г., пламенният центрист е познато лице в германската политика почти толкова дълго, колкото Меркел, и се опитваше

да се утвърди като неин естествен наследник в бъдеще

- до деня на изборите. За първи път е бил депутат от 1998 до 2011 г. След успешен мандат като кмет на Хамбург (2011 - 2018), когато възстанови баланса на проблемните финанси на града, той се върна в Бундестага. Като бивш министър на труда и социалните въпроси в първото правителство на Меркел той подкрепя каузи като социални жилища и повишаване на минималната работна заплата - отново ключова тема под предизборния му лозунг #ausrespekt ("от уважение").

Шолц произхожда от Оснабрюк в Северозападна Германия и влиза в политиката като лидер на социалистическата младеж, след като е учил трудово право. В партията обаче е възприеман като консерватор. Със съпругата си Брита Ернст нямат деца.

Неговото небрежно поведение му донесе неприятния псевдоним "Шолцмат" - но този образ допада на германците, които искат да продължи стабилността на ерата на Меркел.

Неотдавнашно проучване на общественото мнение за тв ZDF сочи, че г-н Шолц е първият избор за канцлер на 49% от избирателите, в сравнение със 17% за г-н Лашет и 16% за г-жа Бербок. И неговата партия също е на висота: след години в застой, последните социологически проучвания редовно поставят СДПГ пред ХДС/ХСС. Социалдемократите мечтаят да поемат юздите на властта, 16 години след Герхард Шрьодер.

"Ди Велт" го описва като "самотен боец, който има граждани зад гърба си, но не и неговата партия, гледаща назад".

Какви са

шансовете?

Според Би Би Си това са първите избори в Германия след 1949 г., когато действащият президент не може да се възползва от "канцлерска премия" за победа в гласуването. Неговият трезвен стил и способност да говори с изречения без съдържание напомня на избирателите за жената, с която е работил толкова години. Не предизвиква вълнение. Но съдейки по допитванията, центристките германски избиратели го намират за успокояващо, коментира Би Би Си.

Какъвто и да е резултатът след 26 септември, следващото правителство на Германия ще бъде коалиция.

В него ще участват ХДС/ХСС, или социалдемократите, а много вероятно и Зелените, както и още три партии, твърди Би Би Си.

Свободните демократи - за свободния пазар

Независимо дали СДПГ или десноцентристите излязат напред, те може да се нуждаят от подкрепата на бизнес ориентираната Партия на свободните демократи, за да управляват, коментира Би Би Си. През 2017 г. ПСД напусна коалиционните преговори с ХДС/ХСС и Зелените, като заяви, че е „по-добре да не управляваш, отколкото да управляваш лошо“.

Текущите социологически проучвания дават на ПСД 9 - 11%. Кандидатът й за канцлер е 42-годишният Кристиан Линднер. Присъединява се към партията през 1995 г. и става депутат през 2009 г. Учи политически науки в университета в Бон и е офицер от резерва, работил във въоръжените сили.

По време на пандемията той остро критикува ограниченията и блокирането, като твърдеше, че те трябва да бъдат по-строги, придружени от по-ефективно тестване. Лошото управление на кризи, казва той, е променило имиджа на Германия от “суперзвезда на ефективността” в “бюрократично чудовище”. Неговият лозунг е да направи Германия “по-модерна, по-дигитална и по-свободна”. ПСД иска по-ниски данъци и по-голям акцент върху индивидуалната инициатива.

Какви са шансовете? ПСД смята, че моментът може да е дошъл. Самоувереният г-н Линднер преди четири години беше

обвинен в липса

на отговорност,

когато се отказа от коалиционните преговори. Оттогава той успява да възстанови традиционната репутация на ПСД като модернизираща сила, която иска да овладее все по-разрастващата се бюрокрация в Германия. Като такава, партията потенциално има възможност да работи както с лявоцентристки, така и с дясноцентристки партии, коментира Би Би Си. Ако г-н Линднер успее да запази хладнокръвие този път, партията може да преоткрие дългогодишната си роля на коалиционен крал.

Крайнодесните и крайнолевите

Антиимиграционната “Алтернатива за Германия” беше избрана за първи път в Бундестага през 2017 г. Яхвайки вълната от неудовлетвореност и гняв на избирателите заради мигрантската криза, тя се превърна в основната опозиционна партия и сега има 91 места. Оттогава подкрепата за нея падна в допитванията и сега е около 10%. Нейните двама водещи кандидати са Алис Вайдел и Тино Хрупала.

АГ е враждебна към ЕС и вижда исляма като заплаха за германската култура и традиции.

Често е в новините с каузата си за отхвърляне на ограниченията на Covid-19. Партийните лидери призоваха за прекратяване на мерките за блокиране и задължителните маски. Партията също призовава Германия да напусне ЕС и да върне граничния контрол, включително физически мерки като огради.

Какви са

шансовете ?

“Алтернатива за Германия” няма да влезе в правителството. Всички други партии изключват възможността за коалиция с „Алтернатива за Германия“. Но лоялните им поддръжници в някои избирателни райони, които се чувстват изоставени, ще помогнат на партията да спечели най-много гласове там.

За Партията на левите (Die Linke) отново се говори като за част от евентуална коалиция. Тя се формира от остатъците от старата източногерманска социалистическа партия и недоволни леви, напуснали Социалдемократическата партия на Германия. Die Linke е с около 6% в допитванията, малко над прага от 5% за влизане в Бундестага. Основните и кандидати са Жанин Вислер и Дитмар Барч.

Партията се бори

за увеличаване

на пенсиите

и минималната работна заплата и за прекратяване на системата, която съкращава обезщетенията за дългосрочно безработните. Тя също така иска да изтегли всички германски войници от международни военни мисии.

Въпреки че Die Linke има своя дял от антикапиталистически радикали, тя също води държавното правителство в Тюрингия.

Die Linke няма шанс да представи канцлер, но последните социологически проучвания сочат, че би могла да влезе в евентуално ляво правителство със СДПГ и Зелените, допълва Би Би Си.