Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скопие готово да признае българския произход на македонците? (обзор) Македонският президент Стево Пендаровски обяви, че няма нови разговори с България. СНИМКИ: РОЙТЕРС

l Съмнителен документ трябва да разреши спора между България и Северна Македония

l Нов представител на Държавния департамент на САЩ за региона иска въпросът веднага да бъде решен

Нов неформален документ трябва да разреши спора между властите в България и Северна Македония, съобщи албанската телевизия “Клан”. Тя публикува две страници на английски от този документ, известен като нон пейпър, за който твърди, че са запознати София и Скопие, както и Брюксел.

Телевизия “Клан” не разкрива източника, от който е получила информацията, заради което на нея се гледа скептично. Властите в Македония отказаха коментар, а от кабинета на президента Стево Пендаровски съобщиха, че от София не е изпратен подобен документ и от месеци не се водят никакви преговори.

Нон пейпърът съдържа няколко точки като насоки за решаване на спора. Според него

на България ще

бъдат дадени

гаранции за

укрепване на

сегашната

концепция

за национална държава, при което ще се признае историческият контекст за българския произход на нейните граждани без изключение. С това България, както се посочва, ще се освободи от травмата, че чрез малцинствените права ще се застраши нейната дългосрочна стабилност и сигурност.

В документа пише още, че в Северна Македония ще се засили контекстът на мултиетническото общество чрез включване на българския наратив.

Предлага се

българите да

бъдат включени

в конституцията,

както и всички

други етнически

общности

Сдруженията на българите с това биха получили защита и специална грижа от държавата, за да запазят, популяризират и изучават собствения аспект на историческите събития, и това ще им бъде гарантирано с конституцията.

Добавя се, че мнозинството от славянския народ, което идентифицира себе си като македонци и което разчита на историческия контекст за уникалост на македонския народ, ще запази възможността за собствен аспект и наратив за тази обща история.

Това означава, че

ще съществува

единствена

фактическа

истина,

произлязла от емпирична научна дейност, на която ще се позволи двоен аспект на определяне на националния контекст и значение за две национални идентичности, се казва в нон пейпъра. Тази двойна система ще се прилага и в образователната система, с двойно обяснение на контекста на историческите събития, включвайки и македонския, и българския наратив.

Въпросът за езика и използването на съкратеното име за Северна Македония трябва да бъде решен според предложенията на председателствата на ЕС (германско, португалско, словенско), които вече неофициално бяха взети предвид като приемливи за двете страни.

Кабинетът на Стево Пендаровски обяви, че становището на президента по отношение на идентичността и езика на македонския народ е ясно и непроменено, а за това

нито се е

преговаряло,

нито ще се

преговаря

в бъдеще

След излизането на документа от Скопие обявиха, че официално е само предложението, представено по време на председателството на Португалия в ЕС.

“Смятаме, че това предложение позволява решения, които са приемливи за всички страни”, се посочва в отговор на правителството на въпрос на агенция МИА дали важи новият нон пейпър, оповестен от телевизия “Клан”.

“Република Северна Македония остава посветена на процеса - с цел превъзмогване на различията с Република България, с което биха били отстранени пречките за начало на присъединителни преговори с ЕС. Това е в интерес на гражданите на двете държави, а с това и за европейския дневен ред. Надяваме се възможно

по-скоро

да се създадат

политически

условия в

България,

за да се отвори възможност за интензивен диалог между Скопие и София за решаване на въпросите, които предизвикаха блокиране на процеса на разширяване на ЕС”, пише още в отговора на правителството в Скопие.

През юни 2021 г.

България

отхвърли

предложението

на португалското

председателство

на Съвета на ЕС за компромис между София и Скопие.

В същото време новият представител на Държавния департамент на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, който идва на мястото на досегашния представител Матю Палмър, заяви, че въпросът между Северна Македония и България трябва веднага да бъде решен и да се позволи на Северна Македония да продължи по пътя, по който усилено работеше за постигане на резултати.

“Съгласен съм, че този двустранен въпрос не бива да пречи на процеса на разширяване, и се надявам, че

ЕС ще намери

механизъм, за

да бъде решен”,

каза Ескобар, цитиран от МИА.

Специалният представител на ЕС за Западните Балкани и за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак същевременно заяви, че блокадата на РС Македония заради спора с България влияе лошо на съседните страни, особено на Сърбия и Косово. Лайчак заедно с представителя на Държавния департамент Габриел Ескобар отговориха вчера на няколко въпроса в рамките на конференция, организирана от Европейския център за политика.