Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За година количествата, които отиват зад граница, са се увеличили с над 60% Основно отиват към Гърция, Румъния и Сърбия
За година количествата, които отиват зад граница, са се увеличили с над 60% Основно отиват към Гърция, Румъния и Сърбия

Ток, произведен от около 2000 мегавата мощност, колкото има АЕЦ “Козлодуй”, от началото на септември напуска България. Дори в почивен ден като събота - 11 септември, в 21,25 часа над 1/3 от произвежданата у нас електроенергия отиваше в Румъния, Сърбия и Гърция и Северна Македония. В този час товарът на системата беше 4123 мегавата - 33,7% от тока идваше от АЕЦ “Козлодуй”, или 1864 мегавата, 46,75% беше от тецовете, като това бяха 2636,5 мегавата.

В АЕЦ “Козлодуй” в събота

мощността на

пети блок бе

намалена с 45%

заради изключване на една от двете турбопитателни помпи, подаващи вода към парогенераторите по втори контур (конвенционалната, неядрена част на блока). Причината за изключване на турбопитателната помпа е механична неизправност на регулиращ клапан, която е отстранена. В ТЕЦ “Марица-изток 2” работеха 6 от общо 8 блока, като два са в ремонт.

В този почивен ден за износ заминаха 1747 мегавата. Основният поток бе към Румъния, над 800 мегавата, а между 19 и 21 часа – над 1000 мегавата.

През това лято, като се започне от юли, в региона има дефицит на електроенергия. Това доведе и до шокови цени на тока през август, които удариха тавана с над 330 лв. за мегаватчас на борсата.

Рекордът в цената бе на 4 август. Тогава към Гърция са изнесени 14 348 мегаватчаса електроенергия, там цената е била 185,59 евро, а у нас е била 169,10 евро. У нас за тези количества са платени 2 426 246 лв., а по цената на гръцката борса сумата е 2 662 845 лв., или разликата е 236 599 лв.

След протестите на бизнеса бяха пуснати блокове в държавната “Марица-изток 2”, тръгна и блок на “КонтурГлобал Марица-изток 3”. Сега

възможните

мощности у нас

са натоварени,

за да покрият

този недостиг

в региона и да

укротят цените

у нас, па макар и на по-високи от обичайните нива. По този повод високопоставен източник от енергетиката коментира, че подпомагаме в момента чужди икономики.

На платформата “Ден напред” на енергийната борса за неделя (12 септември), когато цените обикновено са ниски, а потреблението малко, средната цена беше 112 евро, или 219,42 лв. за мегаватчас.

За този ден износът към Гърция беше 11 537 мегаватчаса, а цената на гръцката борса - 113,44 евро. На българската бяха изтъргувани малко над 64 073 мегаватчаса, а това означава, че 1/6 от изнасяния ток е заминал в южната ни съседка.

“24 часа” поиска данни от Електроенергийния системен оператор за износа на ток за юли и август.

Износът за юли

и август общо е

1 557 834

мегаватчаса

Спрямо предишната година, когато за тези месеци навън са излезли 972 441 мегаватчаса, увеличението е 60%. (Как се е променил за три години – виж таблицата.) От началото на годината до 5 септември износът е 4 740 819 мегаватчаса, ръстът му спрямо миналата година е 77,22%.

През юли основният поток - 372 365 мегаватчаса, е към Гърция, същото е и през август, когато най-много ток пък отива към южната ни съседка – 364 720 мвтч. Само че през август се увеличава почти двойно и трафикът към Румъния - 302 242 мвтч.

От доклад на БНЕБ става ясно, че средната цена за юли е била 185,59 лв. при изнесени 737 487 мегаватчаса. Купената на нашия пазар електроенергия е била за 136,87 млн. лв. по българските цени на едро.

За август докладът още не е публикуван и не е ясна средната цена, но ако приемем, че тя е към 200 лв., а вероятно ще е по-висока, при изнесени 820 347 мегаватчаса, излиза, че навън са заминали при българските цени на едро 164 млн. лв.

Това прави за двата месеца към 300 млн. лв., които са отишли при производителите на тока, който е напуснал държавата. За колко е продаден навън и колко са спечелили търговците е трудно да се изчисли, тъй като това се определя от двустранни договори за доставка, които не са публични.

Кои са търговците, които играят за капацитет, може да се види то данните за търговете.

В годишен търг за 200 мегавата капацитет в мрежата за трансграничен обмен в посока от България към Гърция за 2021 г.

са играли

38 компании,

спечелили са 10

Сред тях е швейцарската Ezpada, отново германската “Щаткрафт маркетс”, ЧЕЗ Прага, словенската GEN-I, държавната гръцка енергийна компания РРС, която е най-големият доставчик на едро и на дребно на електроенергия в южната ни съседка, гръцките Volton Hellenic Energy, Heron Thermoelectric, Sousaki Power, KEN SA.

На годишен търг за капацитет към Турция за капацитет от 263 мегавата пазаруват отново словенските GEN-I и EFT, датската “МФТ Енерджи”, чешката “Алкип Енерджи”.

Във всекидневните търгове за капацитет към Северна Македония доминират словенските ЕFT, GEN-I, “Интеренерго”, датската Danske Comodities, чешката “Aлпик Енергии”.

В търг за път на електроенергията от нас към Сърбия за септември, на който се е търгувал капацитет от 251 мегавата, е имало 32 участника,

количествата

са разпределени

между

15 фирми

Сред тях са швейцарската Energy Services Company, чешките ЧЕЗ, “Нова енерджи трейдинг” и “Алпик Енерджи”, младата гръцка фирма Strategic Energy Trading, българската “Енерджи Съплай” на Соня Кадиева, германската “Щаткрафт”, “МЕТ Енерджи България”, “ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп”, датската Danske Commodities, швейцарската Energy Financing Team, “Интеренерго”.

На месечен търг за капацитет от 320 мегавата за октомври към Румъния са участвали 26 фирми, взели са го 18.

Сред спечелилите са “Алпик Енерджи” – Прага, датската “Нова енерджи трейдинг”, испанскатa G Nera Energia, датската “Енерги Данмарк”, италианската Electrade, “Ген-и търговия и продажба на електрическа енергия” от Любляна, “Енерго-Про трейдинг”, ЧЕЗ – Прага, регистрираната в Лондон “ЕДФ Трейдинг лимитед”.

Капацитет са получили още германската “Щаткрафт маркетс”, “Холдинг Словенске електрарне” от Любляна, американската Alphataraxia, швейцарската “Експо Енерджи”, унгарската „МВП Партнер Енергиакерешкеделми”, регистрираната в Женева Vitol SA, която е една от големите компании за търговия с енергия, както и “МЕТ енерджи трейдинг България”, която е на регистрираната също в Швейцария “МЕТ Груп”.

От прегледа на търговете за капацитет става ясно, че

енергията

от България

я купуват

и изнасят

най-вече

големи

фирми

от Европа

Дори ЧЕЗ не играе с българските си компании, а директно от Прага. Някои - като МЕТ и ЕВН, обаче все пак изпозват дъщерните си фирми в България при сключване на сделките. Прави впечатление и присъствието на словенските фирми, които от доста време са на нашия пазар на електроенергия.