Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

В родната икономическа мисъл господства ХIХ век

Вече втора година нямаме нормална държава заради “промяната”. Но който смята, че партиите на промяната искат нещо да променят, значи е ударен с паве по главата.

Да вземем икономиката. Дискусиите по бюджета деградираха в традиционното будалкане на пенсионерите. Нула промяна. Между другото, цялата пенсионна система върви към изуй-гащи, а за това изобщо не стана дума. Но за пенсиите по-долу.

Дебатите за бюджета са именно дебати за икономическата система. Точно тук целият народ очаква промяната. Какво обаче предложиха “революционерите”? Нищо на квадрат. 30 години България

се развива

най-бавно

от всички

бивши

соцстрани

А би трябвало да е точно обратното. Дали причината не е в това, че имаме най-регресивната данъчна система в Европа, а може би и в света?

Благодарение на нея България е №1 по неравенство на доходите. А който е учил истинска макроикономика, би трябвало да е наясно, че именно неравенството забавя общото развитие. Когато потреблението изостане от производството, последното трябва да удари спирачките и да изчака.

България е натиснала спирачките на своето развитие до ламарината. Защо? Очевидно, че заради неравенството. Много по-егалитарните Чехия, Унгария и Полша вече настигнаха Западна Европа по доходи, а ние все повече изоставаме.

Да сме чули някоя партия на промяната да е предложила връщане на необлагаемия минимум? Има го навсякъде в развитите страни. Или прогресивното облагане? И това е задължително в нормалните държави. Нееее, ни дума, ни вопъл, ни стон!

Вярно, социалистите имат подобни намеци в своята “визия”, но и те ги забравиха сега. Кой ви затвори устата? Страх ви е да не ви изкарат луди? То си е така, в българската политика

нормалния

го изкарват

луд

И обратното – лудите са нормални. У нас господства дясната икономическа мисъл на ХIХ век. Всеки, който погледне към днешните Франция, Германия, Швеция, САЩ, веднага бива обявен за ненормален.

Вместо да се срамуваме от плоските си данъци, ние се гордеем с тях. Те докарвали чуждите инвестиции. Къде, питам аз, са тези инвестиции? Веднага след въвеждането на плоския данък те спряха! А тези, които все пак ги има, по-добре да ги няма.

Това са все инвестиции, които просто каптират паричните потоци и ги изнасят навън – било от търговията на едро и дребно, било от банковия сектор, безалкохолните напитки, обществените услуги като вода, ток и т.н. Без тези инвестиции ще сме 100 пъти по-добре.

Падам от смях, като чуя Плевнелиев да говори за “автомобилния клъстър” у нас. Какъв автомобилен клъстър, щом не се произвеждат автомобили? Знае ли уважаемият президент какво значи думичката “клъстър”? И аз не знаех, докато Тато не ни накара да я научим през 80-те години. Ако иска да знае поне колкото мен и да не се излага, нека прочете “Конкурентното предимство на нациите” от Майкъл Портър.

Не, ние дори не желаем да знаем какъв дял от добавената стойност се изнася навън, тъй като

статистиката

не желае

да измерва

националния

доход,

а се задоволява с крайно мъглявия показател “брутен вътрешен продукт” (БВП). Някой да е предложил поне тази малка промяна по пътя към знанието?

Ние имаме най-ултрадясната икономическа политика в Европа. Но главната партия на промяната “Има такъв народ” предложи още по-дясна.

Дори харвардците в служебното правителство заявиха, че са на друго мнение. Какво по-точно друго мнение? Никой не ги поразпита, та да обяснят поне каква макроикономика се преподава в Харвард. Тя няма нищо общо с господстващата у нас средновековна митология.

Ние сме опрели със задниците у десния хоризонт, а Слави предлага да го пробием с кирките и да тупнем по задник в нищото. Съзнава ли изобщо какво предлага? Съмнявам се.

Нито той, нито Тошко досега са давали признаци, че знаят нещо за мултипликатора. А чудесните експерти в техните редици са очевидно хора на олигархията.

О, жонгльори на промяната! Как не забелязахте, че и Г7, и ЕС решиха да въвеждат задължителен корпоративен данък от 15 процента? Всеки момент ще ви пратят и директива! Но вие сте се вкопчили в тези 10 процента като в Светото писание, защото то вкарва малко повече пари в джобовете на тези, които изобщо нямат нужда от пари, освен за да купят трети майбах на четвъртата си делова приятелка. Единствената

смислена

промяна,

която ИТН

обеща

на народа,

беше мажоритарната избирателна система. Но щом попадна в парламента, на мига я захвърли в кошчето. И после деградира до стилистиката на типична фашизоидна партия.

Слави Трифонов гласува на инициирания от него и екипа му референдум през 2016 г., който включваше промяна на избирателната система в мажоритарна в два тура. Веднъж в парламента идеята беше оставена на заден план. СНИМКА: Румяна Тонева
Слави Трифонов гласува на инициирания от него и екипа му референдум през 2016 г., който включваше промяна на избирателната система в мажоритарна в два тура. Веднъж в парламента идеята беше оставена на заден план. СНИМКА: Румяна Тонева

Единствената промяна според партиите на промяната е да се изчегърта Бойко Борисов от властта. Пак “стани да седна” и после пак същото. Ако някой смята, че с това корупцията ще изчезне, да ми се обади да му продам Айфеловата кула.

Да не забравяме, че преди ГЕРБ имаше едни партии на още по-голямата корупция. И точно те напират да се върнат и да правят пак същото.

Но да завършим с

ритуалното

предизборно

будалкане

на

пенсионерите

Защо никой не спомена двата фундаментални проблема, които рушат цялата пенсионна система?

Първият – всяко подхвърляне на кокал руши принципа на заплащане според застрахователния принос. Постепенно пенсиите се изравняват. Изводът е – а защо тогава да плащам по-висока ставка?

Второ - работодателите в България официално плащат само минималната работна заплата. Останалото се дава на ръка. Така с времето всички пенсии отиват към минимума. И всички ще трябва да се компенсират еднакво. Някой да е предложил това да се прекрати? Пак табу, такава мярка би отнела пари от най-богатите.

Вторият пенсионен стълб се срина. Сребърният фонд бе ошушкан от Дянков. И пак пенсионерите са виновни, защото заради тях щял да катастрофира следващият бюджет. Да сте чули някоя партия да е предложила сериозен ремонт на тези политикономически свлачища? Неее! В никакъв случай, това би отнело от залъка на олигархията.

Никаква промяна не ви обещават партиите на промяната, а само плавен преход към латентен фашизъм. Едно време Хитлер подпалил Райхстага, а ние тук въведохме машинното гласуване, за да не виждаме кой и как брои гласовете.