Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радев след срещата с ЦИК: Избори 2 в 1 са възможни

От Лиляна Клисурова

Избори 2 в 1 са възможни. До този извод стигнаха президентът Румен Радев и членовете на ЦИК на специална среща по темата на "Дондуков" 2.

Държавният глава попита избирателната комисия за тяхната организационна, физическа, финансова и времева готовност за провеждане на вот 2 в 1.

От чутото може да се направи извод, че избори 2 в 1 са възможни в един нормален ритъм и при условие, че срещнете необходимата логистична и финансова подкрепа от правителството, обърна се Радев към ЦИК след като изслуша становището на експертите. И поиска бърза разяснителна кампания сред избирателите.

Технологично организационно е възможно да се проведат избори 2 в 1, обясни председателката на ЦИК Камелия Нейкова. По повод разяснителната кампания тя се ангажира да започне максимално рано. А на сайта на ЦИК ще има приложение, чрез което да се изпробва машинното гласуване.

За изборите на 11 юли машинното гласуване срещна също доста препятствия, но имахме пълната подкрепа на правителството и мисля, че и този път можем да разчитаме на такава, тъй като има въпроси, с които ЦИК самостоятелно не може да се справи. Надяваме се на същото разбиране и този път, отвърна Нейкова.

Разделението на отговорностите между президентската институция и НС предполага и отделни кампании, и отделни избори. Още повече, че това досега не е ставало в нашата практика, нито в други страни около нас. Но от друга страна отделните избори изискват повече финансови средства. А и българите натрупаха тази година електорална умора, за да гласуват на три поредни недели. НС определи последната възможна дата за президентските избори, а върнатият вчера мандат значително стеснява възможностите за маневриране с датата на парламентарните избори. Затова в обществото все повече се говори за избори 2 в 1. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с ЦИК. 

ЦИК е готова за провеждането на избори, независимо в какъв вариант бъде решено да са те. Каквото и да е решението, ЦИК ще организира изборите така, че изборният процес да не е в риск, отвърна Нейкова.

От технологична гледна точка - ако изборите са на различни дати, между тях трябва да има критичен минимум от 2 седмици, с оглед машинното гласуване.

По отношение на президентските избори, дори те да се проведат самостоятелно - срокът между двата тура е много къс, но той е конституционен, това изисква бързи технологични решения за пренастройване на машините.

Имаме готовност за голяма част от решенията, които трябва да се вземат, но ще ги преразгледаме така, че те да бъдат максимално съвместими за двата вида избори, обясни Нейкова.

Колко ще струват изборите, попита Радев.

Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи закупуването на допълнителни машини, обясни Нейкова. Тя даде пример, че на вота през юли в около 2350 секции са гласували между 300 и 400 избиратели. За да е достатъчно времето за гласуване, в максимален брой секции трябва да се осигури втора машина, тъй като тогава и електронните бюлетини ще са две и технологичното време за всеки избирател ще е поне 1 път и половина спрямо сегашното.

Трябва да вземем и избирателната активност, като намерението към момента е да вземем като база поне секциите, където са гласували не по-малко от 300, за да се осигури там и втора машина, допълни Нейкова.

Избирателите ще трябва да разлистят повече от 6 страници и това също ще удължи процеса. Може да се стартира и с две карти, но сме виждали версия, с която с една карта се стартират и двата избора, обясниха от ЦИК.

Не мога да кажа категорично, че избори 2 в 1 ще струват по-евтино, отколкото са на различни дати, защото това зависи от технологичните решения. Но при такъв вот логистиката ще бъде извършена само веднъж. 

Коментира се, че двойно ще се увеличи или намали, аз не мога да се ангажирам категорично, обясни Нейкова. И може би някои разходи ще бъдат оптимизирани, включително някои организационни решения.

При избори в 3 последователни седмици ще има допълнително разходи за възнаграждения на членовете на СИК - около 85 хиляди души, които ще трябва да получат възнаграждение, което на последните избори беше между 160 и 200 лв. Това обясни обаче Емил Войнов от ЦИК.

Освен това при избори в 3 седмици 3 пъти ще трябва да се прави логистиката. А на последните избори логистиката за 1 тур ни струваше 5 милиона, цитира данни той.

Допълнителният разход за закупуване на машини така или иначе ще трябва да се направи за местните избори през 2023 г. - така че евентуален допълнителен разход сега, ще намали разходите след 2 г.

Според Димитър Димитров при вот 3 поредни седмици ще бъде затруднена логистиката.

Не са правени опити колко време ще отнеме на избирателите да гласуват с 1 машина в два вида избори. Ще трябва много по-мащабна разяснителна кампания, обясни Росица Матева.

В ЦИК са имали готовност да приемат хронограмата за президентските избори и изчаквали решение дали ще има вот 2 в 1. Но тъй като това са два национални избора - обсъждахме варианта да има една хронограма и едни и същи изборни книжа, с изключение на тези, които не могат да бъдат едни и същи. Обучението на комисиите също ще бъде извършено, имаме опит от провеждането на национални избори. Комисиите биха се справили с провеждането на избори 2 в 1.

Най-голямото предизвикателство ще е за избирателите и е много важно да има гаранции, че всеки избирател ще отиде към урната информиран, заяви секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева.

Радев призова да се отчита факторът време - той е много важен, защото този път хората няма да разчитат само на номерата, ще трябва и да четат имената. Хората ще искат да четат внимателно и това време трябва да им бъде осигурено, категоричен бе президентът. Той поиска да се оптимизира процесът така, че някой да може да гласува и само на единия вид избор.

Освен това ще има конфликт за медийните кампании - ще се сблъскат две кампании, което означава, че ще се разполага с по-малко време, изрази опасения държавният глава. Той призова ЦИК да съобразяват внимателно всяка хипотеза, за да има надеждност.

Толкова много фактори има, за да се компрометират изборите по един или друг начин, допълни Радев.

Независимо, че не сме възложили софтуерното изпълнение, но избирателят трябва да има възможност само за един вид избор, а не да са задължени за двата вида избори. Машинното гласуване дава същата възможност за избор така, както биха гласували с двата вида бюлетини, обясни Нейкова.