Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

10-годишното афганистанче хвана за ръката своя идол, получи топка и фланелка, а после беше захвърлен в царството на кошмарите

Преди пет години всички обикнахме детското му личице, но сега гузно подминаваме воплите му за помощ

“Mоля, спасете ме! Затворен съм вкъщи и много се страхувам. Искам да отида на безопасно място”, проплаква 10-годишният Муртаза от малкия апартамент на родителите си в Кабул. Милиони деца по света живеят лошо и имат нужда от помощ, но точно историята на невръстното афганистанче предизвика вниманието на световната общност. Защото преди няколко години Муртаза Ахмади се къпеше в слава като талисмана на футболния бог Лионел Меси. Но именно тази среща с най-добрия футболист в света превърна в ад живота на момчето. Сега всеки негов ден е по-кошмарен от предишния. Вместо да мисли за видео игри и детски филми, то очаква талибаните да нахлуят в дома му и да насочат оръжията си към него.

А преди пет години Муртаза беше най-щастливото дете на света Тогава американците са далеч от мисълта да си съберат багажа и ценните оръжия и да се изнесат от поредната страна, в която не успяха да посеят от своята си демокрация. Но в Афганистан животът е почти нормален и децата могат да излязат навън и да тичат по топката, облечени в екипа на любимите си футболни звезди. Родителите на Муртаза нямат пари за фланелка, но това не може да убие детския устрем. Момчето изрязва дъното на бяло-синя найлонова пазарска торбичка и с флумастер нанася номера и името на своя идол. И ето ти суперекип на Лионел Меси.

 Със своето пазарско пликче Муртаза се превърна в световна сензация.
Със своето пазарско пликче Муртаза се превърна в световна сензация.

Тази история никога нямаше да ни стане известна, ако братът на малчугана не беше качил негова снимка в социалните мрежи. Афганистанчето за няколко часа се превърна в световна сензация. Шумът беше толкова оглушителен, че на аржентинския футболен гений му се наложи да реагира подобаващо. Меси се съгласи да сбъдне мечтата на своя почитател, а едни много богати чичковци с петролни кладенци се заеха да организират щастливата среща. Муртаза Ахмади е поканен в Катар, където се среща на живо с човека, който властва в сънищата му. По време на своята обиколка в компанията на Меси той почти не откъсва очи от своя идол. Наоколо щракат фотоапарати, светкавици го заслепяват, но малчуганът не им обръща внимание. Стига му само да държи ръката на мъжа, когото обича почти колкото баща си. Тогава, през януари 2016 г., Муртаза е на върха на щастието. А после идват кошмарите. Злините пристъпват тихо, но уверено в детската му стая и се настаняват удобно в детското легло, отказвайки да си тръгнат през следващите пет години.

Сега най-големият фен на Лионел Меси е на 10, но е много по-зрял за възрастта си. Налага му се бързо да порасне, за да се справи някак със заобикалящата го човешка жестокост. Не е достатъчно силен. И затова моли за помощ. А светът някак гузно извръща очи, защото този път няма да получи подсладената приказка с щастлив финал, а тъжната реалност на едно афганистанско момче.

Сега 10-годишното дете е затворено със спомените си у дома.
Сега 10-годишното дете е затворено със спомените си у дома.

И не само талибаните, завърнали се на власт, са виновни за тежкото емоционално състояние на 10-годишния хлапак. Да, в момента те рушат тихомълком нормалността в афганистанското общество. Спряха музиката и подгониха с електрошокови палки жените, които излязоха на улицата в отчаян опит да съхранят гражданските си права. Меси, Роналдо и другите големи звезди на световния футбол също ще минат в графата – “Не гледай, не харесвай, не търси в интернет - опасно за живота!” Муртаза ще трябва да скрие своя идол в най-дълбоките кътчета на съзнанието си, но неговият вопъл за помощ просто съвпадна със завръщането на талибаните. Защото проблемите му започват почти веднага след като благотворително настроените шейхове го връщат обратно в родината му.

“Един ден пристигнаха две кутии, пратени ни от мъжете, които организираха пътуването на сина ми до Катар. В едната имаше фланелка на Меси, а в другата топка. Но съседите ни си помислиха, че поне едната кутия е пълна с пари”, разказва бащата на Муртаза - Ариф. Тази на пръв поглед дребна житейска ситуация тотално променя живота на семейството. В селото, където живее Муртаза с родителите си, бързо се разпространява мълвата, че един от най-богатите спортисти за всички времена праща редовно пачки с долари на своя малък талисман.

“Криминални типове започнаха да дебнат около къщата ни. По-страшното беше, че талибаните ни пратиха заплашително писмо, в което обещаваха да ни избият до крак, задето се кланяме на чужда цивилизация. Очаквах, че Меси ще направи много повече за сина ми. Но той прати само една топка и една фланелка, а след това забрави за нас. Никой не ни вярваше, че не получаваме кутии с пари от чужбина”, продължава своя разказ Ариф.

Положението на семейството му става толкова непоносимо, че той е принуден да прати сина си при свой роднина в Кабул. Надява се, че в големия град е по-лесно да скриеш едно петгодишно дете, пък дори и то да се е срещало със самия Лионел Меси.

“Някак си се разбра къде живее синът ми и проблемите започнаха отново. Заплашваха ни, че ще го отвлекат, ако не им дадем част от парите, пристигащи от чужбина. Само дето нямаше никакви пари, а ние бяхме изоставени отвсякъде. Хората извън Афганистан ни забравиха, а властите тук отказаха да ни помогнат”, не спира да се самосъжалява таткото на хлапето, сдобило се със слава, която му донесе само нещастие.

В Кабул Муртаза почти не излиза от дома си, а честите бомбени атаки допълнително стресират психиката му. “Често се чуваше “бум” и после започваха сирените на линейките. Не можех да излизам, нямах приятели”, спомня си момчето. В крайна сметка родителите му си го връщат у дома, където не е по-безопасно, но поне всички са заедно. После цялото семейство заминава за Пакистан и моли за убежище в САЩ, но такова им е отказано и то трябва да се върне обратно в селото си. Завръщането на талибаните внася още по-голям хаос в света на 10-годишното хлапе. Родителите му панически бягат от дома си, тъй като са част от преследваното хазарско шиитско малцинство.

Сега се крият в афганистанската столица, но животът им виси на косъм. Детето моли за помощ, но няма кой да му я даде. Американците си заминаха, а Лионел Меси при цялото си богатство и популярност е напълно безпомощен,дори и да се е трогнал от съдбата на своя невръстен фен. На Муртаза му трябва чудо, но детето явно е забравило да мечтае. Научило се е да сънува кошмари нощ след нощ. Тази история наистина не може да има щастлив край.