Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поклон пред големия Жан Пол! Ние, момчетата, се учехме да бъдем мъже, по такива герои от филмите

Поклон пред големия Жан Пол. Мисля си, че момчетата от моето поколение го чувстваха близък, ролеви модел, не просто звезда на френската нова вълна в киното. Защо днес скърбим с онази горда скръб, която въздига паметта, и презира смъртта?

Ние, момчетата, се учехме да бъдем мъже, по такива герои от филмите, стрeмяхме се да им подражаваме. По сегашните стандарти, може и да не е политкоректно да бъдеш хетеросексуален и мъжкар, но за нас беше въпрос на чест и самоопределение, да се стремим да копираме героите си като Жан Пол в ежедневието. Да се стремим да опитаме да бъдем "неотразими" с дамите, да се държим мъжки, да не хленчим и да не падаме духом, да се усмихваме в трудни мигове, да удряме когато ни удрят, и т.н. /не мислете, че ни се е отдавало, но стремежът беше неизкореним/.

Да, филмите са измислен свят, написан от сценаристи, но изигран от такива като Жан Пол и Ален Делон, Лино Вентура, Жан Габен и т.н. ни даваха уроците за мъжко държане, каквито днешните момчета не получават, а би трябвало да търсят. Не е въпрос на мускули, не е въпрос на пари, не си спомням Жан Пол някога да е играл някакъв богаташ, нито на заучени фрази, цитати или изключителни знания /днес Гугъл прави всичко достъпно, но умът от това линее/, а на желание да спечелиш сърцето на дамата с поведение, с увереност че няма начин да загубиш.

Не мога да разбера откъде измислиха че бил грозник, може би в сравнение с Делон, но красотата на мъжкарството не е в красиво лице без следи от удари или премеждия, и съм сигурен, че ако дамите избират между красив и чаровен мъж със сигурност ще изберат чаровник. Красотата с времето остарява по-бързо от чара.

Споделям защото и аз като много други няма да бъда на изпращането му във Франция, за да изразя благодарността и почитта си към този артист с голяма буква. С тези няколко думи си вземам сбогом, с признателност за радостта и примера, който даде с живота си и изкуството си.

Светлина по пътя ти Жан Пол!

*Oт фейсбук!