Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радостин Василев е адвокат и бе председател на правната комисия в 45-ия парламент
Радостин Василев е адвокат и бе председател на правната комисия в 45-ия парламент

Ако Дончева има смелостта да ме съди, тогава ще трябва да се сблъска с още по-тежката истина.

Това заяви Радостин Василев от ИТН в кулоарите на парламента. 

За какво да ме съди? Че съм казал истината? Аз твърдения за предлаган подкуп не съм правил. Разказал съм една история, едно към едно, както се е случила. Нито съм набедявал някой, нито съм клеветил някой. Казах истината, коментира Василев.

Запитан има ли повод за съдебно преследване, Василева отговори: Не бих давал оценка на някакви доказателства, преди въобще да се е стигнало до някакъв казус. За мен по-скоро моментът и случаят е морален, защото всичко, което казах, е истината. Може дасъч пропуснал нещо, но със сигурност не съм измислил или внушил неща, които не са се случили. Така че казусът е морален и той показва какво се е случвало дълги години назад - както в кулоарите на парламента, така и извън него.

Василев разказа, че провеждането на срещата с Дончева е било консултиране с ръководството на ИТН, те са знаели за това. 

"Никой не ми е предлагал подкуп. Аз такова твърдение нямам. Аз казвам точно какво се е случило. Аз съм адвокат, мога да правя оценка на фактите и никога няма да наредя някого в нещо, които не е сигурно", допълни Василев. Запитан дали Тошко Йорданов е наредил Дончева, обявявайки, че е предлагала подкуп, той отговори: Не я е нацедявал. Не знам кое имате предвид точно, но всеки има право да тълкува тези факти по свой начин.

Той самият ги разтълкувал като момента, в който да каже довиждане на Дончева, защото нямало какво да говорят.

Запитан дали му е заприличало на опит за подкуп, депутатът от ИТН отговори: Не е важно на какво ми прилича. На мен ми заприлича на отвратителна среща с един играч от 25 г., който трябваше да бъде помолен вече да напусне моя офис, защото час и половина слушах как обижда всички и така си мисли, че ще спечели моето доверие.

Василев разказа, че в ИТН обмисляли дали да не направят веднага обществено достояние "тази отвратителна сцена". "Но Дончева не спира повече от месец да обяснява как зад ИТН е Маджо, Орлин Алексиев, ДПС, как нашият кандидат за министър на туризма Ивайло Кожухаров е човек на Маджаров, а той даже не знае как изглежда. И в крайна сметка, защото това е маниер на поведение, трябва да се види всъщност този човек, който ги говори тези неща, какъв морал притежава и докъде е стигнал той в политическото си инженерство", коментира Василев.

Той отново разказа, че Дончева е коментирала депутати от ИТН, казала, че има нормални хора, защото счита ръководството за ненормални, за тамагочита, които не подходящи за водени на разговори. Спомена Ива Митева, каза, че няма лидерски качества, не може да я ползва явно за нищо, спомена Хиновски, доста хора спомена.

Василев обясни, че още не е търсен от прокуратурата по случая. Не съм, но чакам да бъда потърсен, нямам от какво да се притеснявам, каза той.

Запитан какви са доказателствата, за които говори Тошко Йорданов и казва, че затова би се явил на детектор на лъжата юристът каза: За доказателства едва ли казва, че ще се явявам на детектор. Има на моята адвокатска кантора отпред видеокамера.

Нямам листчета, не са останали при мен, най-вероятно са останали в нея, каза юристът. И допълни, че нищо не пази.

Няма да ви моля да ми вярвате, всеки приема обективната действителност както смята за правилно. След като съм излязъл и съм го направил, едва ли си го измислим, допълни той.

Виктория Василева
Виктория Василева

„Нищо изненадващо. Те по този начин са свикнали в продължение на много години, така да си формират мнозинства, правителства и всичко останало“, коментира пък зам.-шефката на парламента от ИТН Виктория Василева.

Тя обяви, че не е изненадана от действията на Татяна Дончева. По думите ѝ право на спецпрокуратурата е да се самосезира по случая или не. Самият факт е, че са се опитвали чрез Василев да уговарят по някакъв начин да се цепят хора от парламентарната група, да излизат, да гласуват, не е окей. Какво е писало на листа никой не го интересува, коментира Василева.