Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Ганев
Димитър Ганев

Не е сега времето на подобен проект, няма да имат време да се разгърнат, обясни политическият PR Нидал Алгафари 

До края на тази, началото на следващата седмица може да очакваме указа на президента за разпускане на парламента и назначаване на дата за провеждане на парламентарните избори. Днес БСП му връща мандата и според конституцията няма определен срок, в който той да направи това, но няма да се бави много, защото актуализацията на бюджета ще бъде приета до края на седмицата. Остава да стане ясно дали ще има избори 2 в 1 на 14 ноември с първи тур на президентските избори.

Този коментар за актуалната политическа обстановка в страната направи политологът Димитър Ганев. 

Според него и в двата случая за провеждане на следващите парламентарни избори има риск, но ако заедно с президентските се наложи българските избиратели да ходят 3 поредни недели, за да гласуват, рискът от умора и ниска избирателна активност е огромен.

Може да очакваме по-ниска избирателна активност от последния път, когато беше 42%. Това означава нов парламент с ниска легитимност и правителство, което няма да стъпва на сериозна обществена опора, което му предвещава и по-кратък живот, каза Ганев пред Би Ти Ви.

Според него, ако и след следващите избори не се състави кабинет, това ще е опустошително за новите партии в парламента, обяви ли се против статуквото. 

Ганев коментира и евентуалния политически проект на двамата служебни министри Асен Василев и Кирил Петков, за който се заговори. Ако той се реализира преди изборите и бъде легитимиран от президента, т.е. излезе като президентска партия, това може да взриви отношенията между Радев и БСП.

"Тогава и от ИТН могат да кажат "има си партия, пък беше наш кандидат" и да стане разрив и в тези отношения", коментира Ганев.

Според политическия PR Нидал Алгафари не е сега времето на подобен политически проект. 

НИДАЛ АЛГАФАРИ
НИДАЛ АЛГАФАРИ

"Ако помислят и размислят, ще видят, че не им е сега времето. Даже да направят нещо, няма да успеят да се разгърнат, да се подготвят структури в страната", каза той също в ефира на Би Ти Ви.

Според него трите големи партии на статуквото - ГЕРБ, БСП И ДПС, би трябвало да намерят общ език, защото когато човек прочете идеите им, няма големи идеологически и икономически разминавания.

"Лидерите да се отдръпнат и да дадат път на младите, които са подготвени", предложи той.

Според Алгафари в скандала между Тошко Йорданов и Татяна Дончева за подкупването на депутати от ИТН трябвало да се намесят решения на министър Бойко Рашков и президента Румен Радев.

"Аз все чакам вътрешният министър да потърси отговорност от някой от двамата. Или Тошко Йорданов е лъжец, или Татяна Дончева е човек, който се опитва да подкупи народен представител. Едно е да купиш във факултета 5-10 гласа, тук купуваш народен представител, който е избран от 30 000-40 000 души, т.е. ти купува наведнъж тези 30 000-40 000 души и тук трябва да се намесят Радев и Рашков, защото това вече удря по институциите", каза той.