Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

За първи път правим информационна система колко са заболелите, за да се взимат гъвкави решения, каза министърът на образованието

Ако няма драстични промени в обстановката, на 15 септември тръгваме присъствено на училище, каза пред Нова тв министърът на образованието проф. Николай Денков.

Според мен училищата трябва да са последните, които затварят, каза той. Може да се взима конкретно решение на място. Правим за първи път иформационна система - колко са заболели и други данни, за да се взимат гъвкави решения, каза министърът. Но здравното министерство ще каже кои области се затварят.

Вероятно тържества за първия учебен ден ще има навсякъде, каза проф. Денков. В дворовете на открито може да се осигури дистанция. Проблемът е какво ще се случи когато децата влязат в клас.

Обсъждаме дали за малките ученици маските да са в междучасията, за другите  са задължителни. В предучилищната възраст няма да носят маски, съобщи министърът.

При усложняване на епидемиологичната обстановка последни ще си тръгнат малките ученици и тези от 7-и и 1-и клас. Има много възможности за гъвкава организация в училищата, които директорите могат да изберат, каза проф. Денков.

От родителите зависи дали децата да бъдат тествани всяка седмица - ако 90 процента от тях са съгласни, иначе е безмислено, смята министърът.

Около 1 процент от децата на 12 години са ваксинирани.

Задължителна ваксинация на учителите не се предвижда.

Очакват се 40 000 устройства за дистанционно обучение, интернет е осигурен, каза проф. Денков.

25% от децата са с риск от отпадане, подчерта професорът.