Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Народ, който три пъти не може да избере депутати за един бюджет, не може да бъде изтребен

Народът прост,

животът тежък, скучен,

живот без маска и без грим,

озъбено свирепо куче

Май в този стих на Никола Вапцаров се събира цялата ситуация в България.

С някои поправки. Може би не прост, а просто объркан и ошашавен народ. И животът е с маска, поне за тези, които смятат да живеят. Но не и за по-голямата част от българите.

Проспахме весело цяло лято и сега се чудим защо пандемията се върна. Ами просто се направихме отново на по-големи от целия свят. Не говоря за заболелите, а за смъртните случаи. Отново сме първи в Европа, но в една доста жалка класация. Защото всички знаеха, че ваксината не предпазва, а просто облекчава прекарването на коронавируса. И не пълни интензивните отделения.

При това положение как да я преборим тази пандемия? То не става с приказки, а с действия.

Доколкото си спомням, само двама от т. нар. политически елит в България се ваксинираха публично - Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ. Останалите нещо ги беше срам. Ако ги питаш, примънкват нещо.
Е, при това положение народът как да не е побъркан? Как да не вярва в неспирния поток на фалшиви новини, някои от сайтове, които са собственост на политици? И в крайна сметка как да се ваксинира?
Само едно търсене в любимото на целия народ гугле ще покаже куп световни лидери със спринцовка в ръката. Борис Джонсън, Ангела Меркел, да не изброявам всичките.

Тогава защо се чудим, че техните народи са на по 70% ваксинирани, а в България вярваме, че идеята на Бил Гейтс още със създаването на “Майкрософт” е била да чипира стрина Пенка от Долно Уйно, за да спечели войната в полза на Горно Уйно. Или пък как пилотите на цяло НАТО пръскат с нещо, наречено пневмотит. Може би за това ни трябва и F-16.

И докато политиците се наиграят на правене на правителства и никой не взе мерки, ламбда-вариантът дойде с емигрантите, които се върнаха да си оправят зъбите, и малко на море. А някакъв мю-вариант вече бил на границата с Гърция.

На кого му пука! Тук е важно кой да е министър, кой да направи партия, да се докопа до власт. А простият народ - той нека мре! Като вярва на фейсбук. Те, политиците, да не са му виновни, бре!

Но в цялата ситуация има и хубав момент. Народ, който три пъти не може да избере читави депутати да му ремонтират поне бюджета, няма как да бъде изтребен.

Така че напред, България! Към нови избори!