Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ново откритие изяснява неподозиран период от историята

Необикновено откритие на малка бронзова дръжка на врата, изобразяваща лъв, борещ се с човек, кара археолози от английския град Лестър да направят заключението, че тя отразява истински екзекуции, извършени в Британия при римското управление. Изобразената сцена е вид смъртно наказание в древен Рим, когато осъдени и затворници са хвърляни да бъдат разкъсани от животни на цирковата арена. Като наказание, просто заради шоуто, или и двете едновременно.

Досега се смяташе, че подобна жестокост не се е случвала на територията на Римска Британия. Освен повече яснота за зверствата, случвали се назад в историята, находката е изключително ценна, защото поставя и неизследван досега въпрос как лъвове са транспортирани до Острова.

„Този уникален артефакт е най-подробното представяне на посочената форма на екзекуция, която се е случвала в Римска Британия, но досега не е била известна и съответно не е била изследвана“, казва Джон Пиърс, археолог и преподавател в Кралския колеж в Лондон.

Находката, датираща от 200 г. сл.Хр., е от две части,

като желязната дръжка на ключа очевидно е била умишлено отрязана, преди да се постави в земята. Като цяло достига 120 милиметра на дължина и тежи 304 грама, а също така се стеснява по ширина до върха и е леко извита, така че да стои удобно в дланта на ръката.

Интересното обаче са релефните фигури, които украсяват дръжката.

Какви загадки крият те и какво още ни казват за нравите в Римска Британия, четете в хартиеното издание на сп. "Космос" - бр. 8/2021.