Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

"В следващия парламент ще трябва да си говорим, но няма да сме готови на управление на цената на всичко." Това заяви в кулоарите на парламента председателят на групата на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него след следващите избори за парламент ситуацията ще се промени и ще даде шанс за състав на редовен кабинет, защото няма да има само една голяма партия победител. "Ще се промени. Вижте социологията. Тя показва, че има 4 формации, които се нареждат в рамките на 5% една от друга. Това залага друга формула на политическо поведение. Това налага разбиране, че излизаме от модела, в който има един голям, около който всички се нареждат. Слави действа като големия. Той беше в ролята на новия спасител, но той имаше само че дребният детайл беше, че има само 65 гласа в парламента", каза Иванов

Той обясни, че не е важно къде се разговаря, защото не може всичко да се случва пред медиите "като шоу или риалити формат". "Има разговори, които трябва да се случат предварително, в които лидерите да се опознаят помежду си", добави Иванов.

ДБ няма претенции за датата на президентския вот и няма ясна позиция дали изборите да са 2 в 1, заяви още председателят на коалицията. 

"Трябва да видим парламентът колко още живот ще има. ЦИК да ни увери, че ще може да се справи. Ще видим как ще се нацелят тези астрономически явления", обясни той.

"Третия мандат е пропусната възможност. Съжалявам, че ИТН и БСП не се отзоваха на нашите призиви преди връчването на мандата. Сега видяхме, че беше връчен един мандат, при условие, че е ясно, че няма да има мнозинство около него и това се превърна в един изключително нездрав политически пиар около Нинова, който не доведе до нищо", каза още Иванов за мандата на БСП.

Според него Тошко Йорданов "прехвърля вината" за несъставянето на правителство на ДБ. "Дали беше част от някакъв план или просто ИТН толкова могат, но конструираха това - лидер с огромна власт и никой не може да говори с него в парламентарната рамка; парламентарна група, която не знае какво прави и състав на МС с хора без биографии, които не са показали, че могат да защитават каузи", обясни Иванов.