Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Ню Йорк пост”: Делото доказва, че Америка е шампион в три импулса - “глада за незаслужени богатства, глупави претенции за жертва и адвокатска креативност”

“Ако се обиждаш от това, трябва да си педофил в килера.”

Това е трябвало да гласи стикерът, с който евентуално да се покрият гениталиите на голото бебе от кадъра, избран за обложката на албума на “Нирвана” Nevermind. Поне с този компромис е бил готов да се съгласи Кърт Кобейн, фронтменът на групата, която по онова време още е на крачка от голямата слава и никой не може да каже, че същият албум ще стане сензация. А корицата му - една от най-разпознаваемите в историята на музиката. Изображението от нея е символ на капитализма и показва голото бебе Спенсър как плува под вода в басейн към доларова банкнота, закачена на риболовна кука.

Днес, 30 години по-късно, порасналият Спенсър Елдън е завел дело с твърдението, че култовата обложка представлява детска порнография, чиято неволна жертва е той.

Използвайки федерален закон, той съди всички - от звукозаписната компания до живите членове на групата Дейв Грол и Крист Новоселич, както и управителя на имота на Кърт Кобейн, включително и неговата вдовица Кортни Лав, като от всеки от ответниците иска компенсация в размер на $150 хил.

“Човек би си помислил, че човекът, който някога е бил бебето, плуващо в басейна на корицата на Nevermind на “Нирвана”, ще бъде доста щастлив да има напълно незаслужено място в историята на поп културата - пише в критичен коментар Кайл Смит в “Ню Йорк пост”. - Някои хора цял живот гонят славата, Спенсър Елдън я получи в 15-минутна фотосесия, когато беше на 4 месеца. Спенсър Елдън е полезна илюстрация на широко приет принцип: Ако не можете да забогатеете с упорит труд, талант или тъп късмет, следващият най-добър метод е вероятно да започнете да крещите: “Аз съм жертва!”. Жертвата струва нещо. Понякога струва много”

През 1991 г. бащата на Елдън, приятел на фотографа на обложката Кърк Уидли, е позволил момчето му да бъде снимано, като за това е получил $200. Освен това по време на фотосесията членовете на групата сами позират под вода, но в крайна сметка кадърът с бебето убеждава всички, замесени в проекта, че това е, което им трябва. Банкнотата е добавена след това.

Никой в онзи момент не се притеснява от факта, че гениталиите на 4-месечното дете се виждат, макар че за всеки случай звукозаписният лейбъл предлага момчешкият атрибут да се прикрие. Но както вече споменахме, Кобейн смята, че посланието е достатъчно ясно, а страхът от друго не подлежи на въпрос.

Само че днес никой не би си позволил да интерпретира свободно подобен тип детска снимка. Чувствителността към проблема за насилието над деца е съвсем различна. Чувствителността изобщо към всичко вече е съвсем изострена.

В същото време в този случай по нищо не личи през последните години Спенсър да е страдал по някакъв начин от тази си известност. Дори напротив - той пресъздава сцената в басейна много пъти, включително за 10-ата, 15-ата и 25-ата годишнина на албума. На гърдите си е татуирал не коя да е дума, а Nevermind (няма значение).

След гимназията Елдън стажува при художника Шепърд Фейри, следва в ArtCenter College of Design в Пасадена, Калифорния, а после се отдава на художествена практика.

В интервю за GQ Australia през 2016 г. Елдън признава, че позицията му към снимката се е променила, след като се е обърнал към “Нирвана” с идеята групата да участва в негово артшоу.

Само че бил прехвърлян от секретари към мениджъри и адвокати, а това, изглежда, го е обидило.

“Елдън е израснал в единствената страна на Земята, където всеки глупак и лъжец смята, че може да забогатее, а много от тях се оказват абсолютно прави - разсъждава Кайл Смит. - Тъпото съдебно дело на Елдън представлява връзката между три импулса, в които Америка е безспорен шампион: глада за незаслужени богатства, глупави претенции за жертва и адвокатска креативност.”

Голи, несексуални изображения на деца не се считат за детска порнография по закон. Само че адвокатът на Елдън дава различна интерпретация, като твърди, че включването на банкнотата в изображението прави детето да изглежда “като сексработник”.

“Подсъдимите умишлено са продали изображението на Елдън за комерсиални цели и са използвали шокиращия характер на изображението, за да популяризират себе си и своята музика за негова сметка”, се казва в иска.

В същото интервю през 2016 г. Спенсър обяснява, че е търпял негативи от тази своя детска известност.

“Всички мислят, че печелите пари от това. Излизате с гореща мацка, а след това тя ще разбере, че не печелите пари от това, и ще ви зареже. Има хора, които смятат, че сте готини, защото сте бебето на “Нирвана”.

Но това е адски странно, човече. Това е като сън, в който ходиш на училище без дрехи.”