Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТОЙЧО КАЦАРОВ
СТОЙЧО КАЦАРОВ

Ситуацията е под контрол, твърди здравният министър

В следващите дни нови противоепидемични мерки в България няма да бъдат въвеждани въпреки рекордните от април насам 2090 нови случая на COVID-19, отчетени във вторник. Починалите бяха 109.

Здравният министър Стойчо Кацаров обаче няма да затегне мерките, преди да проведе обсъждания с всички браншови, работодателски и професионални организации. На среща с експерти в здравното министерство в понеделник пък главният координатор на експертния съвет по епидемиология проф. Йорданка Стоилова предложила регионален подход при налагане на нови ограничения, а шефът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова - за стъпаловидно въвеждане на мерките.

Затягане на мерките за заведения, театри, молове и спортни състезания, като те да не важат за ваксинирани, предложи ден по-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“Засега ситуацията с коронавируса е под контрол. Заетите до момента легла са около 1/3 до 50% от планирания капацитет”, коментира във вторник здравният министър Стойчо Кацаров. Той не отрече необходимостта от предприемане на допълнителни мерки, за да се забави разпространението на вируса и препълването на болниците, но трябвало да се подхожда с добре обмислени действия.

Според Кацаров забавяне в действията и мерките нямало, спазвал се и изработеният от екипа му план. Той бил информирал и президента Румен Радев за епидемичната ситуация и действията на министерството. Обсъдил и бъдещи мерки.

Днес в здравното министерство щяло да има още една среща с всички членове на експертния съвет по епидемиология, със съветниците на министъра и директора на НЦЗПБ, на която ще се разгледа детайлно всяка една от мерките, които се обсъждат в момента, преди да се вземе окончателно решение, каза още Кацаров.

“Няма причина нито да се бърза, нито да се вдига паника, ситуацията е изцяло под контрол. Това, което е необходимо да се направи, ще бъде направено в следващите дни и не само в следващите дни”, допълни Кацаров.

Високата смъртност министърът обясни с ниските нива на ваксинация.

“Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност. Броят на починалите в момента е много по-нисък, отколкото е бил при началото на предишните пандемични вълни. Това, че сме на първо място, е, защото броят на починалите в другите европейски страни е още по-нисък, което се дължи на високия процент ваксинация при тях”, каза той.

3 вида лекарства ще се поемат в новата амбулаторна процедура, чрез която здравната каса ще заплаща за прегледи и медикаменти на COVID болните, които нямат нужда от хоспитализиране. Те ще са антибиотик, кортикостероиди и противосъсирващи, стана ясно от изслушване на министър Кацаров в парламентарната здравна комисия. Кои точно да са те обаче, може да се определи, когато бъде издадено фармакотерапевтично ръководство.