Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

Засега ситуацията с коронавируса е под контрол. Заетите до момента легла обаче са около 1/3 от планирания капацитет и поради това ще се наложи предприемане на допълнителни мерки, за да се забави разпространението на вируса и да не допуснем да има отказ от лечение на болни.

Това каза здравният министър Стойчо Кацаров преди началото на заседанието на парламентарната здравна комисия, в която днес ще бъде изслушан за епидемичната обстановка в страната и COVID мерките, заедно в образователния министър, шефът на НЗОК и на лекарския съюз.

Въпреки зачестилите сигнали за недостиг на ремдесивир в болници в страната, според Кацаров проблем с медикамента няма. Имало достатъчно количество, били направени и допълнителни заявки, които пристигали днес и утре, обясни той, без да каже за какви количества става дума.

Той припомни и че министерството е разпратило до всички насоките за употребата на ремдесивир от главният координатор на експертния съвет по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова.

"Ремдесивирът не е панацея. Има строги показания и повече странични ефекти, отколкото ваксинините, от които всички се страхуват и не бива да се прилага за щяло и не щяло", каза Кацаров.

Кацаров е информирал и президента за епидемичната ситуация в страната и действията, които предприема министерството като мерки. Обсъдени са и бъдещи такива.

Според Кацаров забавяне в действията и мерките нямало, спазвал се и изработения от екипът му план. Конкретна промяна в мерките засега не се предвиждала, а когато се вземелонкатегорично решение, то щяло да бъде обвявено.

„Оценяваме епидемичната ситуация във всеки един момент. Вчера имах среща и обсъждане с всички членове на експертния съвет по епидемология, с моите съветници, с директора на НЦЗПБ, обсъдихме много подробно епидемичната ситуация в страната. Утре предстои нова такава среща, на която да се разгледа детайлно всяка една от мерките, които се обсъждат в момента преди да се вземе окончателно решение. Няма причина нито да се бърза, нито да се вдига паника, ситуацията е изцяло под контрол. Това, кеото е необходимо да се направи ще бъде направнео в следващите дни и не смао в следващите дни”, каза здравният министър.

Кацаров обясни високата смъртност у нас с ниската ваксинация.

„Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност. Броят на починалите в момента е много по нисък, отколкото е бил при началото на предишните пандемични вълни. Това, че сме на първо място е защото броя на починалите в другите европейски страни е още по-нисък, което се дължи на високия процент ваксинация при тях”, каза още той.