Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

"Към момента няма мнозинство, което би могло да излъчи правителство и в този смисъл за нас разговорът с БСП няма предмет. Ако това си промени, ще преоценим позицията си, но към момента това са реалностите. Ако някой се съмнява в нашата сериозност и диалогичност, искам да припомня, че ДБ призоваваше всички партии, включително БСП, извън ГЕРБ и ДПС за преговори преди връчването на третия мандат, защото вярвахме, че това е начинът да избегнем сегашната ситуация, в която мандатът отиде при БСП и се оказа мъртвороден, защото БСП няма подкрепа. Трябваше преди връчването на мандата да опитаме да предложим цялостна формула, а президентът беше дал публичен сигнал, че е готов да чуе такъв аргумент. Неизвестно защо тогава г-жа Нинова каза, че това било противоконституционно. Съжалявам, но това не е вярно. Не виждаме смисъл да участваме в нейната предизборна кампания".

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. И допълни, че когато се появи възможност да се състави привителство, са готови да преговарят. "Нека никой не се опитва да ни превръща в миманс със своите сценки на национална отговорност. Все пак да не прекаляваме с вживяването в тези роли. На всички беше ясно, че ако мандатът отиде при БСП, това го обрича", допълни той.

Иванов бе категоричен, че трябва да се върнем към правенето на коалиции. "30 години винаги имаше един голям, който печелеше изборите и заявяваше - "аз спечелих изборите" и почваше да нарежда на останалите с голямата бухалка и големия черпак, но винаги структурата на парламента бе такава. Сега за първи път вървим към една нова конструкция и тя се оформа, незавсимо от това кой е малко по-напред или малко по-назад. Имаме 4 партии, които си дишат буквално във врата. Това е рецепта за разговор, ама за сериозен дългосрочен разговор, не за медийни инсценировки. Тази политика означава, че никой няма да концентрира много власт в себе си", добави Иванов.

За срещата си със Слави Трифонов заяви, че е предстояло още връчването на третия мандат и се е опитал да му обясни лично аргументите им защо от ДБ не могат да подкрепят неговите предложения за мандат, неговото "безпрецедентно слабо правителство и парламентарната конструкция, която отваря задната врата за влияние на това управление". И обяви, че не съжалява за тази среща с лидера на ИТН и би отишъл пак на такава. "Конструкцията, която от ИТН изграждат, и това се опитах да обясня на г-н Трифонов - отзад един център, който е извън парламента и извън институциите на едно канапе, който не говори с никого, но концентрирал в себе си всички решения, обкръжен от една малка групичка сценаристи, с които трудно се разговаря, по отпред имаме едно плаващо мнозинство, за което никой не отговаря и не поема ангажимент как ще се държи то парламентарно само от 65 души, което всеки ден ще трябва да договаря нови мнозинства и най-отпред стоят едни хора, които не са подготвени за ролята на министри. Тези хора приличат много на пощенски кутии, на подставени лица. Тази конструкция отваря вратата за корупционни влияния. А ДПС са най-добрите в тази работа", категоричен бе той. И допусна, че ДБ е логично да излъчи свой кандидат за президент.