Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иначе ще трябва да се прекръсти на “Няма такава партия”

Според мен шансът за редовно правителство не се е изпарил съвсем – зависи дали ще загреят албанските реотани на някои партии. И главно котлоните в “Има такъв народ”.

Миналата седмица проучване на “Маркет линкс” показа, че махалото май е тръгнало в обратната посока – ГЕРБ повежда отново, и то с много, а ИТН пада на трета позиция.

Ако това е новата динамика, то през оставащите 2 месеца тя ще се засилва. И нищо чудно ГЕРБ да триумфира като през 2009 година, а ИТН да ритне ведрото.

И така ще ѝ се пада, след като предаде собствения си референдум. За разлика от ГЕРБ, БСП, ДПС и ДБ партията на Слави няма твърд електорат. За него гласуваха търсачите на поредното разочарование. Щом го намерят – хукват да търсят ново. Дали не е дошъл този момент?

Едно проучване пролет не прави, но утре може да излязат и други.

Ако още 2 агенции потвърдят смяната на вятъра, Слави ще трябва или да хване последния коалиционен трамвай, или да свие знамената на партията. Но дали ще има време?

Вярно, в своето култово интервю по БНТ той се закле, че няма да подкрепи правителство с мандата на БСП. Но опитът показва, че е отворен за отстъпки, просто стилистиката му е различна.

Той не е като политиците на статуквото. Те увъртат, поставят условия, пазарят се до последния момент.

Слави първо поставя твърд ултиматум и ако не го приемат – става и си тръгва. Но на другия ден се връща и пак сяда да се пазари.

Този метод се препоръчва от Тръмп в “Изкуството на сделката”. Ако по време на преговори другата страна е неотстъпчива, ставаш и си тръгваш. И като се върнеш по-късно, тези отсреща вече са размекнати. Така прави Тръмп и затова е милиардер.

Но пък сега Слави няма технологично време за подобни изпълнения. Ако ще се връща, трябва да е до ден-два. Ако остави партиите на статуквото да се разберат без него, отпада от играта задълго и може би завинаги.

А защо тримата влъхви на българската политика изведнъж ще преодолеят враждите си и ще се прегърнат? Защото и те би трябвало да са леко стреснати от проучването в “Маркет линкс”.

В него “Демократична България” вече е втора партия и върви нагоре. Ами ако утре стане първа? Ако стане като синята партия през 1997 година? Въртележката е тръгнала, утре ще дойде и нейният ред.

И ако на следващите избори кръгът “Капитал” окупира икономическите министерства?

Тогава ще сложи ръка върху най-големия куп европейски пари за целия преход!

Сто на сто червената лампичка вече е светнала в главите на БСП, ДПС, ГЕРБ. За ИТН не е ясно, но ще я светнат.

Политическата криза навлиза в принципно нов етап. Досега партиите на статуквото враждуваха помежду си. Сега възникна общ враг, който би трябвало да ги обедини. Изправени пред заплахата кръгът “Капитал” да вземе икономиката и новите евросубсидии,

трите грации на

българската

политика може

би ще забравят

обидите и ще

стиснат ръце

И тогава ИТН ще стане излишна.

Проблемът е дали ГЕРБ ще хареса такъв нов съюз. През 2009 – 2013 г. ГЕРБ беше съюзник с капиталците. През 2014 – 2016 г. пак.

Където е текло, може би пак ще тече. Но пък ако партията на Христо Иванов се докопа до първото място, играта ще е съвсем друга. А това е напълно възможно, стига активността на изборите да продължи да се свива.

Що се отнася до “Има такъв народ”, ще му се наложи да се прекръсти на “Няма такава партия”. Разбра се, че ИТН е върнала партийните субсидии. Добре, но с какво тогава се издържа? Най-вероятно – с личните средства на водачите на листите.

Ако това е така, как биха приели те една тотална щета? Би трябвало да се задействат още днес.

Но както казах – всичко зависи от скоростта на албанските реотани.

Тази седмица

загря и котлонът

на президента

Радев

Той заяви, че избори 2 в 1 не са желателни, няма да се приемат добре от народа. Това добре, но защо чак сега го казва?

Коя дата сме днес? В момента на писането – 29 август. А кога бяха изборите? На 11 юли. Почти 2 месеца тупкане на топката. И най-дълго протакаше процедурите самият президент.

Ясно беше, че нещата умишлено се насочват към 2 в 1. Сега – ама как така, не е хубаво, народът няма да е доволен. Машините не били готови. Истината е, че махалото тръгна в обратната посока и обстановката се промени.

Когато гласувате

2 в 1, единият

вот повлича след

себе си и другия

Това би било чудесно за г-н Радев, ако водещата партия е ИТН.

Но ако водеща е ГЕРБ, а на второ място е ДБ, това е направо автогол. Особено ако междувременно си успял да се скараш с ДПС.

В такава обстановка само Б. Б. може да помогне на своя приятел Радев – ако пак издигне Цецка Цачева за президент. Но той вече обяви, че ще предложи за президент мъж, който знае езици, висок и с коса. Не знам доколко ексфолиацията влияе на президентските избори в България, но предстои да видим.

Трябваше

да е ясно, че

рано или късно

колелото на

партийния

късмет

ще се завърти и че рано или късно последните ще са първи.

Така действа партийнолистовата избирателна система. Може би е по-добре да я сравним с виенско колело - едната страна го дърпа гравитацията на бързото разочарование, а от другата го бута поредната фалшива надежда. Ако не го спреш, докато си отгоре, като слезеш долу, те гонят.

Така например партията на Хитлер през 20-те години на миналия век едва успява да докара 3 процента от вота за Райхстага. Но започва кризата от 1929 година, “системните” партии са безпомощни и нацистите скачат на 18 процента. През юли 1932 г. стигат своя апогей - 37 процента. И веднага тръгват надолу. През ноември същата година – 32 процента. Хитлер обаче

има нюх, взема

властта,

подпалва Райхстага, обявява извънредно положение и разгонва парламента. Ако бе оставил работата за следващите избори – нямаше да го има Третия райх.

Тук впрочем се сещам, че според “Маркет линкс” в парламента ще влезе и партията “Възраждане”. Стъпи ли веднъж вътре, очаква я възходяща траектория. Да внимават как ще се разминат със Слави.