Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вместо изчегъртване - смирение

В петък пред Бойко Василев по БНТ политикът Слави Трифонов бе различен от познатия образ на ироничен и заядлив тв водещ в шоуто, но и от нападателния политик, който даде две интервюта на Петър Волгин по БНР. Какво се е променило?

Пред Волгин Слави говори на 8 май, след като страната тръгна към нов вот на 11 юли. После пак на 14 август, след като стана ясно, че кабинет с мандата на “Има такъв народ” няма да има. Третата поява - вече не само с глас, но и с лице, е сякаш преди финалните надписи на 46-ото Народно събрание.

Интересно е да се потърсят разликите. Разбира се, като човек, който години наред се явява пред милиони зрители всяка вечер, Слави Трифонов умее добре да контролира емоциите и мимиките, които трябва да видят зрителите. Разликата е, че този път не е на аутокю.

Еволюцията на Слави

Ляво и дясно вече няма значение, ИТН е практична партия, обясни той на Волгин на 8 май. На 27 август вече вижда голямото значение на разграничението ляво - дясно. Няма да подкрепят правителство на БСП, защото “Имаме много големи различия - БСП е лява политическа формация”. Освен това Слави пак я понижи до партия от статуквото.

Важно е да си спомним, че на 8 май Слави пусна прословутата дума “изчегъртване”, но не отговори с кого би се коалирал след изборите, ще стане ли премиер, как ще играе за президентските избори. Тези неща се видяха едно по едно с течение на времето. Тогава - преди 4 месеца, троснато отговаря на Волгин “когато се случи, ще разбереш”. Коментирал неща, които са в неговия контрол.

Сега вече не говори троснато, а тъжно примирено, а и явно има още нещо, което е в негов контрол - защото много убедено пророкува: Избраните в следващия парламент този път ще намерят решение. Надявам се, че ще се прояви необходимата мъдрост и морал, и ще има правителство на всяка цена.

Слави яростно отхвърля сравненията с Бойко Борисов, но има нещо, по което си приличат - добри са в тактиката, отиграване на моментната ситуация, но не са по стратегиите, далечното планиране на действията. Не стана ясно откъде Слави Трифонов толкова ясно вижда правителство на всяка цена в 47-ия парламент. Веднага го заподозряха, че има едно наум за ГЕРБ. Макар че в същото интервю каза: “С ГЕРБ и ДПС е невъзможно и не бива”.

Със сигурност от работата си в телевизията Слави знае, че сред публиката трябва да се поддържа съспенс, за да има рейтинг.

Слави и “пророкът”

Тошко Йорданов

На 14 август пред Волгин Слави Трифонов подчерта, че не е от хората, които, ако ги ударят по едната буза, ще обърнат и другата. В третото интервю вече поне два пъти повтори думата смирение. Още повече - отговорност. Подчерта, че не е деструктивен. Дали има промяна в житейската му - а това означава и в политическата на ИТН поза? Или вече знае, че успехът в политиката идва с изговаряне на определени послания?

Може би сценаристите са се преквалифицирали скечове и шеги към политически опорни точки. Знаем, че Слави Трифонов разчита изключително и само на най-близкия си екип. Трябва да се отбележи, че в казаното пред Бойко Василев я нямаше много характерната стилистика на Тошко Йорданов (“неговия пророк”, по Ивайло Дичев).

Каква е разликата? Преди два месеца добре я обясни Георги Лозанов. “Народняшкото говорене със сленгови интонации беше запазена марка на Бойко Борисов. Сега хората на Слави, които още от името на партията си настояват на политическата идентификация с народа, разбираемо влизат в същата стилистика.” Когато заговори Тошко Йорданов, знаеш, че може да каже “млъкни бе, пич”, “мазна лъжа” (за внушенията за дългата ръка на ДПС), “всичките са овъртолени като свински черва, да се оправят” (за партиите в парламента), “ако не беше ИТН, тиквата още щеше да е премиер”, “метафорично” да намекне за рязане на крайници на журналист. Или да буни “антиваксърско динайърския електорат” (пак по Дичев).

Но случайно или не Тошко Йорданов намали словесната агресия в туитър, а Слави си подбира думите, интонациите и “антиваксърството и динайърството” (виж по-долу).

А медиите?

В първото интервю Трифонов поне 10 минути говори по темата как медиите не са свободни.

Този път Слави не подхвана една от любимите си теми, но пък във второто интервю - на 14 август, каза по повод атаките срещу тях от ДБ и ИБГНИ: “Със сайтовете и медиите, които разполагат, това беше една кампания доста мръсна”.

Вирус има и е опасен!

Докато вървяха първите две вълни на ковид, по телевизия 7/8 държаха здрава позиция на отричане на вируса. И сред депутатите му е знаковото лице на доц. Андрей Чорбанов. Затова беше интересно да се чуе, че Слави вече е променил мисленето си - “Въпреки че съм прекарал ковид, аз се имунизирах”. Готов съм да направя всичко необходимо, за да поема цялата отговорност и ако трябва, ще направя това, отвърна той на въпрос ще призове ли хората да се имунизират.

Или пък просто месеците, изкарани сред политиците - хората, които “не изпълват със съдържание поста” са го научили, че трябва да се говори това, което изискват политическите сметки в момента.

На езиков пост

И да върви Трифонов към езика на политиците с двойно дъно, в който се чува едно, а се има предвид съвсем друго, явно вътрешният му глас се съпротивлява. Научихме, че мрази думите “политики” (в множествено число) и “договорки”.