Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев в популярния си образ на хамалите
Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев в популярния си образ на хамалите

От Паола Хюсеин

Дадоха ти тъпа роля в нечия игра,

искат да си вечно сив и мрачен...

Спомняш ли си откога навън не си крещял,

че ти си тук - не си избягал, нали, не си избягал...

Така пее Камен Воденичаров преди 24 години в парчето си “Не съм избягал”, припява му Зуека. Днес беквокалът му вече е емигрант, а Камен твърди, че е бесен.

Очевидно Зуека има много сериозни мотиви да потърси късмета и щастието си някъде навън, както го направиха много наши сънародници, роднини, съученици.

Но не бива да виним никого, защото това тук, на нашата територия, се е случвало и друг път. Когато българите като администрация и като ръководство не могат да се справят с държавата си, идва някой друг. Покрай документалната поредица “5 минути София” с Георги Милков много подробно изучавахме периодите, в които приключва българската държава. Веднъж изчезва при византийците за 200 години, после пак тръгва. Когато османците завладяват целия Балкански полуостров, пак изчезва. Преди това Римската империя е владяла територията, тука са влизали и немски, и съветски войски.

И когато не можем да се справим със себе си, с фобиите, гордостите и алчността си, както нашите прабаби и прадядовци примерно се качват на “Титаник” и заминават да търсят късмета си по света, така става и със Зуека и с всички други наши приятели. Просто провалът на българското управление е титаничен и той води само до това - до нежелание на милиони хора да се борят с вятърни мелници. И на мен ми е много мъчно, защото това е самата истина.

Но следващата крачка е не Зуека да си замине, а да дойдат руснаците, турците или германците отново и да нямаме собствена автономна държава, след като сме тъпи, прости и не можем да се справим сами със себе си. Бесен съм!

Това обясни Камен Воденичаров пред “24 часа” по повод на заминаването на Зуека, а коментарът му само допълва хилядите, които се появиха по медиите и социалните мрежи след интервюто на Зуека пред вестника ни.