Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев в Неделино
Снимки: Прессекретариат на президентството
Президентът Румен Радев в Неделино Снимки: Прессекретариат на президентството

Народът е съдникът на всички политици и цялата политика и трябва да покаже в каква посока ще се развие страната ни. С общи усилия, с непреклонност, с настойчивост ние поемаме по нов път, по който няма да допуснем да бъдем лъгани, ограбвани и ще знаем, че това, което изработим, ще бъде вложено в просперитета на България и нашите деца. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към жителите на Неделино.

Държавният глава беше посрещнат с изпълнение от традиционен неделински двуглас в навечерието на 20-ото издание на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен, който ще се състои в началото на септември с международно участие. „Когато човек дойде в Неделино, няма как да не се чувства горд, че е наследник на нашите деди, които векове наред са отстоявали българщината, нашите традиции, вяра, дух и път към бъдещето. Вие съхранявате стремежа на българина към свобода, справедливост и по-добър живот“, обърна се президентът към жителите на града. Той посочи, че като носители на тези ценности българите трябва да покажат правилната посока за развитие на страната. „Важно е не политиците да ви казват какво да правите, важно е политиците да слушат вие какво искате, да чуват как вие виждате бъдещето на България“, заяви Румен Радев.

На среща с кмета Боян Кехайов и представители на местната власт президентът Радев обсъди възможностите за развитие на общината. По време на разговора беше поставен въпросът за изграждане на пречиствателна станция за града, както и необходимостта от справедливи критерии за реализация на проектите за водоснабдяване в малките населени места.

По-късно през деня президентът посети с. Смилян. Държавният глава се срещна с жители на селото и разгледа читалище „Проф. д-р Асен Златаров 1927“ и етнографската сбирка в него.

Независимо, че са на кръстопът на различни култури, религии и цивилизации, хората в легендарната Родопа планина и днес продължават да съжителстват в дух на взаимно уважение и разбирателство и това е най-ценното. Това заяви президентът Румен Радев в приветствие към жителите и гостите на село Чепинци, където откри празника под надслов: „Минало, настояще и бъдеще“.

Тук от векове кипи живот, възникват култури, утвърждават се традиции, пишат се страници от историята на света, посочи президентът и допълни, че не е случаен и един от символите на селото - чешмата-паметник „Гълъб“, която напомня за мъдростта на предците ни, за тяхната толерантност и за завета им, че най-голямата ценност са мирът и разбирателството.

„Има нещо, което стои много по-високо от всякакви партии и политици и това е здравият български корен, силният непреклонен български дух, който именно тук, в своята крепост, е просъществувал през вековете“, заяви още президентът в словото си и посочи, че този дух и днес ни дава сила и ни сплотява като народ.

Президентът поздрави жителите и местното ръководство за образователните постижения на Чепинци, за които през последните години цяла България е научила. Ние трябва да работим заедно, така че нашите деца да развиват своя талант тук и да остават в България, за да просперира нашата прекрасна родина, заяви още президентът Румен Радев.