Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Моузес Налока заедно с Ивет Горанова след спечелването на златото.
Моузес Налока заедно с Ивет Горанова след спечелването на златото.

Моузес Налока става мотивационен треньор на каратистката, като я убеждава да повярва в себе си

На тренировките я нарича “булдозер”, за да мачка всички на тепиха в Токио

Преди да стане коуч, търпи редица бизнес провали и търси помощ от такъв специалист

Един от моделите му за подражание е майка му

Как Ивет Горанова успя да спечели олимпийския медал в Токио? След като взе златото, тя спомена едно име - Моузес Налока. Оказа се, че това е бил нейният мотивационен треньор. Кой е той, как успява да нахъса Ивет и каква е историята му? Налока е от Уганда, но прекарва по-голямата част от живота си в Европа. Пред "168 часа" той разказа за психологическите тренировки с Горанова и как е станал коуч.

- Г-н Налока, какви бяха слабостите на Ивет Горанова и как успяхте да я мотивирате, за да повярва в себе си?

- Само 0,0001% от населението получава привилегията да участва в олимпийските игри. А процентът на тези, които смятат, че могат да победят или да отбележат висок резултат, е дори още по-нисък. За всички хора, не само за атлетите, идва момент, когато трябва да се засилиш и да скочиш на следващото ниво, за да постигнеш по-различни резултати.

Какво се случи с Ивет?

С нея работихме едновременно над силните й страни и над слабостите й. Нещата, над които съсредоточихме усилията си, бяха самоувереността и вярата, че победата е възможна. Направихме дори още една стъпка повече – приехме, че трябва да постигнем изключителен резултат в Токио. Когато видях, че тя вярва в себе си, ускорих това нейно чувство и й казах, че щом вярва в себе си, е време да вземе златото.

- Как започнахте да работите заедно? Разкажете повече за първите си срещи с нея?

- От федерацията по карате ми се обадиха, за да помогна на атлетите, които се готвеха за квалификациите в Париж. Между другото, първата ни среща с Ивет беше по телефона в Zoom. По това време аз бях в Лондон, а нейният тим беше в България и се очакваше да заминат за Париж. Така че общувахме онлайн. Не знаех нищо за нея и нейния спорт. Тогава беше в лош период след серия от загуби.

Тя се довери на вярата, която аз имах в нея

Тогава казах на екипа й, че ние отиваме за златото.

Това, което ми направи впечатление от самото начало и което изигра решаваща роля, беше, че тя бе отворена да изпробва нови техники, да чуе различно мнение, да види различни перспективи. Именно това я отличаваше от другите. И поради тази причина бях сигурен, че тя е способна да се класира за Токио. Наистина ме възхити колко отворена беше по отношение на коучинга.

Моузес Налока бил убеден, че Ивет Горанова ще спечели златото.
Моузес Налока бил убеден, че Ивет Горанова ще спечели златото.

- Какви бяха техниките, които използвахте, за да я мотивирате? Вие споделихте, че променяте името й на “булдозер”. Защо? Каква беше целта?

- Използвахме няколко различни техники. Като специалист по невролингвистично програмиране и експерт в сферата на човешкото поведение целта ми беше да й помогна да промени начина, по който се възприема сега, в сравнение с начина, по който се е възприемала преди. Защото човек никога не може да се представи по-различно от начина, по който възприема себе си. Така че трябваше да работим най-вече над това тя да започне да вижда себе си, сякаш вече е шампион. По време на тренировките аз я наричах “булдозер”, не Ивет. За да може, когато излезе на тепиха, тя да знае, че е булдозер, пред който няма пречки. И заставайки срещу опонентите си, тя просто им казваше: Махнете ми се от пътя, дошла съм за златото.

- Кой е бил най-трудният ви човек за работа? Изобщо имате ли такъв?

- Работата ми е строго конфиденциална, така че не бих могъл да ви отговоря конкретно на този въпрос. Истината е, че като човешки същества понякога на всички ни е нужно известно време, за да се адаптираме към някои неща. Когато коучвам своите клиенти, винаги се фокусирам над това да създадем заедно нещо ново, да станем сътворци на резултатите, които очакваме. Има хора, бързо постигащи целите, които сме поставили, има и такива, които ги постигат по-нататък във времето в друг, по-правилен за тях момент. Бих казал, че по-скоро

няма “трудни клиенти”

Всичко зависи от това колко силно човек иска да постигне резултатите. А аз съм там, за да го подкрепя.

- Можете ли да разкажете за друг подобен успех, който сте постигнали в работата си с друга личност?

- Както вече споменах, заради поверителния характер на дейността ми не е възможно да разкрия повече детайли от работата си с други хора. Обикновено сключваме договор за конфиденциалност. Сред клиентите ми има спортисти, актьори, бизнесмени, изобщо всякакви хора, които искат да преминат на следващото ниво в живота си. Успехът на Ивет беше грандиозен. Тя бе първият човек, с когото разговарях за него, и сега мога да разкажа някои неща само защото тя ми даде своето позволение за това. Етиката ми изисква да бъда дискретен за другите си работни случаи. Затова, за съжаление, не е възможно да разкрия пред вас имена или да издам повече подробности за успехите, които сме постигнали заедно с други клиенти.

Моузес Налока е световноизвестен коучинг треньор.
Моузес Налока е световноизвестен коучинг треньор.

- Занимавали ли сте се с нещо друго, преди да станете мотивационен треньор? Какво образование имате?

- В Италия получих бакалавърска степен по право. След това започнах да прекарвам цялото си време на семинари за личностно развитие, водени от най-видните експерти в света. В списъка с менторите ми влезе и Тони Робинс. Впоследствие станах майстор практик по

невролингвистично програмиране,

започнах да изучавам и технологии на невронауката. Така че имам зад гърба си солидна образователна база в различни сфери. Преди да стана ментален коуч, бях и бизнесмен. Занимавах се с различни неща, работих над редица проекти и мечти. Причината в крайна сметка да стана коуч е, че коучингът много ми помогна. Аз съм резултат на този продукт.

- Прочетох, че сте имали няколко бизнес провала, преди да стартирате успешно. Как решихте да се занимавате с коучинг?

- Знаете ли, не съм решавал да се занимавам с коучинг. Оказа се просто, че преди това съм бягал от призванието си. Защото, за да бъдеш добър мотивационен оратор и коуч, е нужно това да е призванието ти. Не може просто да се събудиш и да си кажеш: “О, трябва да стана коуч!”.

Да влизаш в умовете и сърцата на хората, не е за всеки

Мнозина стават коучове, но не носят резултати на клиентите си. Докато аз станах специалист в постигането на практически резултати. Защо? Защото съм продукт на продукта. Преди аз самият да наема личен коуч и да започна да работя с него, не бях успешен в бизнеса си. Правех една крачка напред и петнайсет назад. Коучингът ми помогна да постигна огромен прогрес в бизнеса. Когато започнах да посещавам различни конференции като мотивационен говорител, в края на събитието хората идваха при мен и искаха да стана техен ментор, да ги напътствам стъпка по стъпка в индивидуални сесии. И така стартирах с коучинг бизнеса си.

- Имате ли идол?

- Има много личности, които ме вдъхновяват. Вярвам, че не можеш да постигнеш добри резултати в живота си и да помагаш на хората, ако нямаш модели за подражание. Един от моите ролеви модели е майка ми. Също Тони Робинс, както и всички, които някога са ме научили на нещо и са ме напътствали. Личният ми коуч също е сред моделите ми за подражание. Дори по-късно днес имам коучинг сесия с него, тъй като

аз също се нуждая от човек, който да ми помага

да виждам различните перспективи и да ме подкрепя да продължавам напред. Истината е, че всеки има нужда от коуч. Дори и самият коуч! А конкретно на въпроса дали имам идол… У всеки, който е вложил време и търпение да ме учи, виждам модел за подражание. Не бих използвал "идол". Предпочитам

“модел за подражание”,

защото в момента, в който издигнеш някого на пиедестал, омаловажаваш себе си. А моделът за подражание е личност, която те вдъхновява. Много харесвам думата "вдъхновение". Тя идва от идеята да бъдеш "в духа" (от англ. ез: inspiration – in spirit), така че това е човек, който те подкрепя, подтиква и поддържа в теб духа, за да не спираш да вървиш напред.

- Какво бихте посъветвали хората, които искат да успяват?

- Най-добрият съвет, който мога да дам на тези, които искат да успеят, е: “Не можете да го направите сами”. Какво имам предвид? Сам можеш да постигнеш някакви резултати. Но ако искаш да постигнеш необикновени резултати,

трябва да преминеш на друго

ниво и да поискаш помощ. Поискай помощ от хора, които знаят какво правят. Поискай помощ от хора, които вече са постигнали това, което и ти искаш. Поискай помощ не защото си слаб, а защото си силен и искаш да се изкачиш до следващото стъпало. Много хора ме питат какви клиенти коучвам. Отговарям им, че работя с личности, които вече се справят добре и просто имат нужда от надграждане, от друга, по-висока степен на успеха. Работя с хора, които нерядко се стремят да постигнат нещо, непостигано до момента. За тази цел обаче е нужно преди това да имат за база силно желание за успех, да се справят добре и да искат да се справят още по-добре. Така че… не се бойте да поискате помощ.

- Какво обичате да правите през свободното си време, имате ли хобита, как релаксирате?

- Музиката е любимото ми хоби. Обожавам музиката. В Италия имам различни инструменти, на които сам съм се научил да свиря.

Музиката е това, което ми помага да разпускам

Докато свиря, съм във вихъра на креативността си. Всъщност не съм свирил на никакъв инструмент в последните 90 дни заради участието ми в турнета и други работни задачи. Но веднага щом се върна обратно в Лондон, ще подновя свиренето на китара. Свиря също на пиано и на барабани. Наскоро се запалих и по бас китарата, но имам нужда да се поупражнявам още, за да овладея добре и този инструмент.

Моузес изнася лекции и в различни детски школи.
Моузес изнася лекции и в различни детски школи.