Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Изгубен” в Орхус

Когато преди 13 години посетих за първи път град Орхус имах чувството, че баровете са повече от магазините за храна. Купонът течеше 24 часа през юли и не можех да си представя, че през лятото някой изобщо работи тук (освен персонала в баровете!).

Днес преоткривам втория по големина град в Дания.

В него има всичко, което прави живота в големите градове удобен и една идея по-приветлив - инфраструктура и култура на бита.

Колкото и да обичам да посещавам любимите си стари обиталища Париж, Амстердам и Лондон, през последните години се опитах да потърся и по-малко популярни дестинации, които не са известни като Сан Себастиан и Финландска Лапландия.

Още една причина да съм в Орхус е, че през последните години журирам европейски проекти. През 2017 г. дадох гласа си за Орхус, който задлужено получи двоен статут на европейски град на културата плюс европейски гастрономически регион. Тогава не успях да дойда и лично да проверя дали градът ще оправдае гласуваното от мен доверие.

Сега откривам, че няколко години по-късно духът на културната столица е още жив (смисълът на подобни инициативи!). И още нещо ценно: можете да очаквате наистина фантастична храна по време на почивката си тук.

Ключовата тема и послание на Орхус като град на културата на Европа беше да се насърчат местните жители и посетителите да преосмислят начина си на живот.

Бъди креативен!

Могат ли нещата да се направят по различен начин?

В епоха на глобализация, в която живеем във все по -хомогенно общество, пътуваме до същите места и търсим утеха в познатото, това послание има силно значение. За ме това послание е завладяваща идея. Създаване на отворен град, който преосмисля начина, по който живеем.

И така, за да разгледам как би могъл да изглежда градът на бъдещето, отидох в Орхус с моя близка приятелка.

Старият град (Den Gamle By)

“Изучавайте миналото, ако искате да определите бъдещето.“

Конфуций

Вдъхновени от Конфуций, първата спирка на нашето пътуване беше да посетим „стария град“ на Орхус, известен още като Den Gamle By.

Правя важно уточнение, че Den Gamle By не е обичайният ви „стар град“, който намирате в един град. Това е живо преживяване (да живееш и работиш в датски пазарен град).

Разбира се, тук всички, които срещаме в музея, са облечени в народни носии. Без да е преекспонирано и да се чувствам в “театрална възстановка на миналото”, защото бутафорията и кича не са моето преживяване.

Чувствам се сюрреалистично. Като в приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Всички улици са покрити с калдъръмени камъни, а сградите са наполовина дървени. Тези сгради са построени между 1550 и края на 19 -ти век в различни части на страната и след това по -късно се преместват в Орхус през 20 -ти век.

Без хронология и цел отивам в другата крайност - бетон, стъкло , модерна и функционална архитектура на вода.

Dokk 1 Най-добрата библиотека в света

Задлужено признание за създаване на градско пространство с мисъл, вкус и функции. Пространство, което служи на хората. Тук има всичко - от преса, литература до плочи и дискове, които можеш да ползваш.

До библиотеката е и една от най -готините детски площадки, които ще намерите в един град. Наречен Клоден (Глобусът), всеки раздел представя различни култури и региони на света.

Любим ми е големият дървен орел на изригващ вулкан: и двете очевидно представляват Исландия и американския континент.

В задната част на библиотеката има панорамна гледка към впечатляващия силует на града. Материалите, с които е направена сграда - пространствата са здрави, приветливи. Мисъл в детайла. Няма евтини бели плочки и окачени тавани като след злополучния ремонт на Лиляна Павлова и компания на НДК за председателството. Достъпно, чисто, с програми по интереси. Проучих как функционира това културно градско пространство, как се финансира, дотира. Ясна структура, видими отговорности и резултати. Няма извинения с Ковид кризата и едни потънали 80 милиона в нищото. Няма зала 1 на НДК, която след последното измерване на въздуха даде по-лоши резултати на запрашеност от Орлов мост по време на трафик пик, но затова по нашите ширини не се говори…

Улична храна

Вдъхновена от успеха на Copenhagen Street Food на Paper Island, в Орхус е създадена улична мека с храна от всички краища на света. Тук с радост ще отбележа, че Софийският Квартал на бул. Черни връх е по-добре устроен!

Насладихме се на всичко - от просеко от Италия, сандвичи Banh mi от Виетнам, вкусни кнедли до палачинки от нутела и дори риба и чипс! Цените са разумни и достъпни. Хората тук са мили, топли и приветливи. Определено не е място, което искате да пропуснете, когато посещавате Орхус.

Пътувайте, пазете се!

Животът е пътешествие!

*От фейсбук!