Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кабинетът на управителя на БНБ. Кой ще го обитава през следващите 6 години е все още въпрос с неизвестен отговор.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Кабинетът на управителя на БНБ. Кой ще го обитава през следващите 6 години е все още въпрос с неизвестен отговор. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Простата математика показва, че задачата е трудна, освен ако не се появи нов фаворит, който да получи по-мощна подкрепа

Освен най-възможните до момента кандидати - Димитър Радев, Калин Христов и Любомир Каримански, се заговори за Левон Хампарцумян и Цветан Манчев

Парламентът, който брои всеки ден до своето разпускано, реши изненадващо да търси управител на БНБ.

За около половин час преди 3 дни бюджетната комисия одобри процедурните правила, по които да стане това.

Няма проблем, че депутатите вероятно искат да поставят нов човек начело на централната банка. Дори само поради това, че мандатът на сегашния изтече няколко дни след извънредните избори през юли.

Димитър Радев бе избран от 44-ия парламент и управлява банката пълен 6-годишен мандат.

Според правилата управителят на БНБ ce избиpa oт Hapoднoтo cъбpaниe. Ocвeн мандата нa Paдeв нa 29 юли изтeчe и тoзи нa подуправитреля и pъкoвoдитeл нa yпpaвлeниe “Банково” Hинa Cтoянoвa. Ha 24 oктoмвpи пpиключвa и нa пoдyпpaвитeля и pъкoвoдитeл нa управление “Eмисионно” Kaлин Xpиcтoв.

Зaкoнът зa БHБ е предвидил избopът нa нoв члeн нa упpaви- тeлния cъвeт да ce пpoизвeждa нe пo-paнo oт тpи мeceцa и нe пo-къcнo oт двa мeceцa пpeди и след изтичaнeтo нa мaндaтa нa дeй- cтвaщия – cpoкoвe, кoитo, пoнe щo ce oтнacя дo Paдeв и Cтoянoвa, нe ca cпaзeни.

Aкo дo изтичaнeтo нa мaндaтa избopът нe бъдe ocъщecтвeн, члeнът нa упpaвитeлния cъвeт c изтeкъл мaндaт пpo- дължaвa изпълнeниeтo нa пpaвoмoщиятa cи дo пpoизвeждaнeтo нa нoв избop, глacи зaкoнът. B нeгo нямa cпeциaлeн тeкcт, кoйтo дa зaбpaнявa втopия мaндaт.

Има ли шанс за

избор до месец?

Странното в този казус е, че парламент, който до момента не може да излъчи работещ кабинет, ще се опита да направи важен избор, който принципно е труден. Неофициална проверка на “24 часа” по парламентарните групи, всяка от които има право да излъчи кандидат, показа, че засега само ДПС и БСП няма да правят номинации. Чува се обаче, че ДПС ще подкрепи кандидата на първата политическа сила.

За “Има такъв народ” отдавна се знае, и няма индикации за промяна в избора, че ще издигне банкера Любомир Каримански. ГЕРБ най-вероятно ще подкрепи досегашния управител Димитър Радев, ако той реши да играе за втори мандат, което все още не е сигурно.

“Да, България” се гласи да издигне подуправителя на БНБ Калин Христов.

Две сравнително нови имена се обсъждат напоследък - на банкера Левон Хампарцумян и на бившия подуправител на БНБ Цветан Манчев. Все още не е ясно дали техните кандидатури ще влязат в битката за високия пост, или са просто за отвличане на вниманието.

Вероятността “Изправи се! Ние идваме!” да припознае една от двете нови номинации засега не е голяма. Но и да е, това няма да промени съществено надцакването за поста.

Информирани твърдят, че точно въпросът за банкерската номинация в следващите 6 години

се е оказал една

от червените

линии по време

на преговорите

за кабинет. Парламентарната математика показва, че ГЕРБ-СДС с техните 63-ма депутати няма да са достатъчни да осигурят преизбирането на Димитър Радев.

БСП, която поне засега остава пасивна, би могла да добави 36-те си гласа към някой от отборите, което, ако е само тя, няма значение за крайния резултат. Управител на централната банка се избира с обикновено мнозинство от 121 депутати, ако в залата са всичките и няма игри с кворума.

Ако само ДПС добави своите 29 гласа към 65-те на ИТН, аритметиката пак не излиза. Още по-малки са шансовете за ДБ и ИБГНИ с повече от скромните им 13 гласа.

34-мата депутати на “Да, България” пък изглеждат крайно недостатъчни за такъв избор, а на фона на това, че те май са на прицела на всички останали, подкрепа по този пункт изглежда крайно съмнителна.

Така може да се окаже, че въпреки опита да избере нов управител на централната банка такъв няма да бъде излъчен от този парламент. Което може би ще бъде добър вариант предвид важността на тази роля и досегашната история на изборите за този пост. Пък и избор в навечерието на приемането ни в еврозоната с едва събрани гласове би било конфуз. Особено на фона на предишния избор - със 130 гласа “за”, 16 “против” и 34 “въздържал се”.

Бързането за избора на нов гуверньор на БНБ

може да се

окаже и успешна

тактика за

елиминиране на

един от

смислените

кандидати

- Калин Христов, чийто мандат няма да е изтекъл. Може и да се намери врата за номинирането му, но със сигурност това би предизвикало напрежение сред партиите в парламента.

А иначе всяка номинация има своите достойнства. Димитър Радев е магистър по икономика, специализирал във Вашингтон, с 21 години кариера във финансовото министерство. Бил е заместник-министър в шест правителства след 1991 г. Близо десетилетие ръководи мисии в МВФ в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни.

Калин Христов прави впечатляваща кариера от асистент в УНСС през експерт в дирекция “Икономически анализи и прогнози” на БНБ до 2001 г. Съветник е на тогавашния управител Иван Искров до 2009 г. От октомври 2009 г. е подуправител, член на управителния съвет на централната банка.

Звездата на доскорошния прокурист и член на управителния съвет на Инвестбанк Любомир Каримански започна да изгрява, когато бе избран за изпълнителен директор и член на управителния съвет на банката. Той е магистър по финанси от УНСС, специализирал е в MasterCard Academy в Гърция, както и в New York University, Ню Йорк, Visa Bankcard Business School – Кеймбридж, и Luxemburg Banker’s Training Institute - Люксембург.

Левон Хампарцумян е известно име в бранша. Дълги години бе начело на най-голямата банка у нас - УниКредит Булбанк. Химикът по образование е ръководил навремето и приватизационното ведомство.

Отскоро е начело на Българския форум на бизнес лидерите. Със сигурност неговата номинация няма да предизвика въпроси кой е той, защото авторитетът му в брашна е сериозен.

Преподавателят Цветан Манчев вече бе на важен пост в БНБ. Той бе предшественик на Калин Христов като подуправител на управление “Емисионно”. Известен е с уважение към правилата и има леко консервативен подход, особено подходящ за управление на централната банка.

След приемането ни в чакалнята на еврозоната функциите на БНБ и сътрудничеството ѝ с Европейската централна банка рязко нарастват. Със сигурност, за да бъде пълноценен управител, новият шеф на БНБ ще се нуждае и от промени в закони, свързани с централната банка.

Евросистемата е създадена на 1 януари 1999 г. и включва ЕЦБ и националните централни банки на държавите, въвели еврото. Новият управител на БНБ

ще стане член

по право на

управителния

съвет на ЕЦБ,

когато България

приеме еврото

за своя парична

единица Управителният съвет формулира паричната политика на целия ЕС и в зависимост от конкретния случай взема решения, отнасящи се до междинните цели на паричната политика, основните лихвени проценти и депозирането на резерви. Управителният съвет на ЕЦБ заседава два пъти месечно, а решения по паричната политика взема на първото си заседание за всеки месец.