Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първият мач на бъдещите четвърти в света е на 21 август 1991 година в Стара Загора срещу Турция

В събота се навършиха точно 30 години от първия мач на Димитър Пенев като селекционер на националния отбор по футбол.

Именно роденият през 1945 г. в Мировяне специалист е пеперудата, чийто ефект довежда в крайна сметка до истинското появяване на България на световната футболна карта.

Преди него сме имали пет класирания за финали на световно първенство, но

най-големият

ни успех е

класиране

за 1/8-финал

в Мексико през 1986 г., а без нито една победа. По ирония на съдбата тогава старши треньор на националите е Иван Вуцов, а 5 години по-късно пак той е предшественик на Димитър Пенев.

Началото на 90-те години са сложно и трудно време както за страната ни като цяло, така и за футбола. Промените в обществения строй и преминаването към пазарна икономика вместо социалистическото планиране водят до големи неясноти по отношение на финансирането.

1991 г. ще се запомни с няколко събития в световен мащаб, които дават отпечатък за по-нататък. Приключва разпадането на Съветския съюз и започва това на Югославия. Световна коалиция, начело със САЩ, обявява война на Ирак, където все още управлява Саддам Хюсеин, и освобождава Кувейт. В Полша рухва най-високото дотогава съоръжение в света - радиокулата във Варшава (646 метра). И може би най-важното - на 6 август Тим Бърнърс Ли създава първия интернет сайт - http://info.cern.ch, с което стартира световната мрежа. Човек на годината по версията на списание “Тайм” е собственикът на Си Ен Ен Тед Търнър, Нобеловата награда за мир връчват на борещата се за демократизиране на Мианмар Аун Сан Су Чжи, “Оскар” за най-добър филм печели “Танцуващият с вълци” с Кевин Костнър. У нас на власт е правителството на Димитър Попов, остава в историята с фразата “За бога, братя, не купувайте!”.

Президент пък е Желю Желев, който е избран от парламента.

Във футбола “Цървена звезда” под ръководството на придобилия по-късно популярност у нас Люпко Петрович сензационно триумфира в турнира за купата на шампионите, Алекс Фергюсън печели първия си международен трофей с “Манчестър Юнайтед” - купата на носителите на купи, а настоящият треньор на българския национален отбор Лотар Матеус вкарва гол в първия финал за купата на УЕФА за “Интер” срещу “Рома” и вдига над главата си трофея. Звездата на Франция Жан-Пиер Папен е награден със “Златната топка”.

Малко преди средата на тази 1991 г. българският национален отбор по футбол остава без треньор. След загубата 2:3 в София от Швейцария шансовете ни за класиране отиват на кино, а тогавашният наставник Иван Вуцов - в телевизията. Там той признава, че без да му е оказван натиск, предпочита да се оттегли от поста. И без това Вуцов няма право да седи на скамейката, след като предишната година атакува яростно съдията на мача България - Шотландия (1:1) и е наказан за 5 години.

Оставката на

Вуцов е приета

на 7 май

Първите два мача след това са водени от помощника Красимир Борисов - победа 3:0 над Сан Марино и загуба със същия резултат от Бразилия в приятелски мач.

Изборът на титуляр е все по-належащ, но във футбола бушува борба за власт. Временен президент след оттеглянето на Славчо Тепавичаров е Димитър Ларгов - легенда на “Славия”, капитан на националния отбор във великия мач във Флоренция през 1965 г., когато след победа 2:1 над Белгия се класираме за втори път на финали на световно първенство.

На 26 юни 1991 г. се провежда извънреден конгрес на БФС. На него кандидатите са четирима, после за балотажа намаляват наполовина - Димитър Ларгов и Атанас Пържелов, бивш треньор на националния отбор от началото на 80-те години. Славистът печели с 261:140. Избран е управителен съвет от 9 души, в който освен председателя Ларгов влизат Димитър Стефанов (заместник), Аспарух Ясенов, Васил Попов, Димитър Шойлев, Любчо Спасов, Стефан Божков, Стоян Орманджиев и Торос Папазян.

Именно те на 10 юли одобряват Димитър Пенев за старши треньор на националния отбор. Всъщност бъдещият Стратег от Мировяне предпочита определението “селекционер”. Според него то е по-точно за длъжността му в променените условия - докато преди треньорът е имал възможност да събира националите на лагери от по 20-30 дни, на които се е отработвала тактиката, то сега с футболисти, играещи в чужбина, той разполага с много по-малко време. Главната му цел ще е да избира най-подходящите, да ги селектира, казано по друг начин. Значи трябва да е селекционер.

Пенев вече има опит начело на националния отбор, макар и минимален и споделен. На 10 май 1989 г. той заедно с Георги Василев води тима срещу Румъния в Букурещ при загубата 0:1 в световна квалификация. Причината за това е оставката на Борис Ангелов, под ръководството на когото националите нижат загуба след загуба в квалификациите за Италия'90. След това Пената се съсредоточава върху работата си в ЦСКА, а за треньор е назначен Иван Вуцов.

Първият мач като титуляр начело на България за Димитър Пенев е срещу Турция. За място на провеждането му е избрана Стара Загора, защото тамошните футболни деятели и местният колоритен бизнесмен и президент на “Берое” Атанас Атанасов - Кеби осигуряват престоя на двата отбора. Българите са настанени в станцията на Строителни войски в Старозагорски минерални бани.

Пенев наследява

изключително

качествен

състав,

който обаче все още не се чувства като отбор.

Гръбнакът му са играещите в чужбина Борислав Михайлов, Николай Илиев, Красимир Балъков, Илиян Киряков, Емил Костадинов, Наско Сираков, Христо Стоичков и Любослав Пенев. Йордан Лечков току-що е преминал от “Сливен” в ЦСКА, Хубчев, Цанко Цветанов и Златко Янков са в “Левски”, а Кременлиев още не се е преместил там, а играе в “Славия”. Малко преди Пената да поеме тима, там е заложена първата бомба със закъснител, наречена “капитанска лента”. Спорът е между титуляря Николай Илиев, първия българин в италианското първенство след трансфера му в “Болоня”, и

изгряващата

звезда Христо

Стоичков,

току-що

подписал с

“Барселона”

Стига се до компромис, препоръчан от близкия и с двамата Наско Сираков - капитанската лента да бъде сложена на ръката на вратаря Борислав Михайлов.

За мача с Турция обаче е решено да бъде дадена почивка на звездите от чужбина, като Пената решава да изпробва само ритащите в българското първенство.

Южните ни съседи тепърва започват да изграждат отбор, който да е заплаха за утвърдените футболни сили в Европа. За целта е назначен за треньор германският специалист Сеп Пионтек, под чието ръководство Дания стана световна сила - полуфиналист на европейското през 1984 г. В състава е и бившият носител на “Златната обувка” Танжу Чолак, който малко преди това е предизвикал грандиозен скандал с преминаването си от “Галатасарай” в кръвния враг “Фенербахче” за рекордна за Турция трансферна сума - 1,8 млн. долара. Половината получава самият футболист, който е свободен агент.

Това е първият мач между двата отбора за последните седем години. На български стадион пък - от почти петнайсет. Това не трогва особено много старозагорската публика и по трибуните има по-малко от 8000 зрители.

Самият мач не оставя много ярки впечатления и очевидно след това Димитър Пенев си прави сериозни изводи. Главните са, че без футболистите, изнесени “по второ направление”, голям футбол не може да се прави.

Срещу нападение, което по това време единствено в Европа не е отбелязало гол в квалификациите, защитата се пропуква изключително лесно. Добро впечатление прави вратарят Ананиев, пазил без грешка. Блесналият на световното първенство в САЩ Йордан Лечков тогава прекалява с индивидуалните действия, а останалите също са безпомощни пред турската врата.

“Доволен съм от изиграната среща, макар да бях сигурен, че ще спечелим. През първата част бяхме посредствени, но след почивката се представихме силно. Искам и занапред да работя с тези момчета, но им трябва самочувствие. Когато и това придобият, а заиграят и футболистите зад граница, всичко ще си дойде по местата. Доволен съм от Димов, Ангелов и включването на Илиев, както и от защитата, която не допусна груби грешки”, е коментарът на новия селекционер на България Димитър Пенев след нулевото равенство с Турция.

До края на годината националите имат още три мача - контрола с Италия, тогава трета в света, и завършващите евроквалификациите мачове със Сан Марино и Румъния. Както Пената обещава на президента на БФС Ларгов, нашите не губят нито един от тях.

БЪЛГАРИЯ - ТУРЦИЯ 0:0. Съдия: Карл-Йозеф Асенмахер (Гер). Жълти картони: К. Василев; Чалимбей.

БЪЛГАРИЯ: Антонио Ананиев, Петър Хубчев, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Димитър Младенов, Александър Димов, Йордан Митев (82 - Ивайло Андонов), Йордан Лечков (63 - Илиан Илиев), Кирил Василев, Диян Ангелов, Велко Йотов (34 - Гено Добревски).

ТУРЦИЯ: Демирбаш, Р. Четин, Керимоглу, Кескин, Коркмаз, Софоглу, Алтънташ, Чалимбей, О. Четин (46 - Озделек), Чолак (75 - Бирел), Чакъкчъ.

Двама от архитектите на най-успешния българския национален отбор по футбол - треньорът Димитър Пенев успокоява звездата Христо Стоичков.
Двама от архитектите на най-успешния българския национален отбор по футбол - треньорът Димитър Пенев успокоява звездата Христо Стоичков.