Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Милков
Георги Милков

Със сигурност много неща са могли да бъдат направени по-добре в Афганистан. След 1989 г. такива въпроси са си задавали и в Москва след като руснаците се изтеглиха по унизителен начин, коментира по БНР журналистът от в. "24 часа" Георги Милков.

След 20 годишно присъствие американците са поставени пред същата ситуация. Времената, идеологията са различни, но онова, което не успяха американците  е да направят афганистанците демократи, както руснаците  не успяха да ги направят комунисти. Според него през всичките тези години е правен опит да се промени кодът на обществото, начинът на устройство, който функционира от векове. Милков смята, че да се прилагат модели, без значение е дали комунистически, или демократични, е невъзможно.

Афганистан е специфична, сложна страна, етнически шарена, не е функционирала като страна с централно здраво правителство, управлявала се е от местни лидери, вождове. За съжаление е била корумпирана по зловещ начин, огромната американска машина и огромните средства се превърнаха във Франкенщайн. Милионите, които бяха изсипани за национално строителство, за съвременна. афганистанска армия изтичат в пясъка насред пустинята без следа. Парите минаваха през местните племенни вождове, командири, на книга бяха отчитани мъртви души, смята Милков. 

И  сега се питат как е възможно  350 000 добре обучена, съвременна армия да не се справи срещу 50 000 талибани. Оказа се, че гледат на книга, тази армия няма дори с какво да се храни, бойният дух е на страната на талибаните. 

Милков разви тезата за правителство в Кабул с представители на различните общности, но заяви, че не вижда в близко бъдеще спойка между групи с толкова противоречия.
По-актуално е правителство номинирано от талибаните, но не само от тях.