Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Актьорът получил обещание за $250 хил. в брой и до $750 000 в новата B2G, за да набира инвеститори в социалните мрежи

Всичко ръководел укриващият се във Филипините Кристиян Кръстич

Холивудската сензация от 90-те години Стивън Сегал отново успя да изгрее по страниците на редица популярни издания по света. Този път обаче никой не говори за актьорската му кариера, а за участието му в мащабна измама за милиони долари, чийто сценарий определено е достоен за нова хитова продукция.

Схемата е вече добре позната и става все по-популярна сред престъпниците по цял свят. Те набират инвеститори да вложат парите си в несъществуваща криптовалута с обещанието, че за няколко месеца ще ги утроят. През това време измамниците изтеглят сумите, заличават фирмите и трудно биват открити.

Обичаният от няколко поколения актьор

Стивън Сегал също успява да се замеси в подобна измама, и то като съдействащ на извършителите. В случая излъгани остават близо 500 инвеститори, които според разследващите са вложили общо поне 11 млн. долара в мащабна операция за добив на криптовалути с обещание за до 200% печалби. Вместо обаче да забогатеят бързо и неусетно,

инвеститорите

се оказват ограбени,

а парите им са насочени към мрежа от сметки в неамерикански банки, контролирани от сърбина с австралийско гражданство Кристиян Кръстич. Измамникът е известен на международните власти, от години се подвизава във Филипините и е замесен в редица измамни схеми.

В мащабната кражба на милиони Стивън Сегал се оказва съучастник, но пред разследващите твърди, че е измамен от собствениците на криптовалутата. Звездата от екшън филмите се превръща в "рекламно лице" на новата криптовалута. С постове в социалните мрежи той призовава своите близо 7 млн. последователи да "не изпускат" възможността, която носи тази фирма, и да купуват смело от новите дигитални пари.

Това, което актьорът пропуска да спомене обаче, е, че компанията го е наела да стане нейно лице и да популяризира криптовалутата им срещу обещанието за 250 хил. долара плюс още 750 хил. долара в криптопари като бонус. Така Стивън Сегал се превръща в заподозрян в измама за милиони, макар че на по-късен етап предупреждава последователите си, че не е сигурен в "добросъвестността на компанията".

Днес бившата холивудска легенда е разпитван на няколко пъти от властите в САЩ, а според мениджъра му Сегал е измамен точно както и останалите замесени. И макар да не получава обещания голям хонорар за рекламирането на измамните пари,

Сегал е осъден да плати глоба

за участието си. Cлeд cpeщa c peгyлaтopa Ceгaл ce e cъглacил дa плaти 157 000 дoлapa глoбa плюc oщe 157 000 дoлapa нeycтoйки, бeз вcъщнocт дa "пpизнae или oтpeчe" твъpдeниятa нa кoмиcиятa. Toй cъщo тaкa ce cъглacил дa нe пpoмoтиpa кpиптoвaлyти или цeнни книжa в coциaлнитe мpeжи зa пepиoд oт тpи гoдини. Засега той няма да бъде съден като част от схемата.

Смята се, че самата схема с криптовалутите Start Options, наречена така по името на изработената от измамниците интернет инвестиционна платформа, започва още през 2017 г. По това време главният заподозрян Кристиян Кръстич вече има обвинения, повдигнати в Австралия и Канада. За да се изплъзне на властите, той приема фалшивото име Феликс Логан и застава като главен финансов директор на компанията.

Схемата на действие била проста - намират се инвеститори, които да бъдат подлъгани да вложат пари в проекта за копаене на криптовалути. Компанията Start Options твърдяла, че притежава огромни криптоферми в Китай, които могат да донесат сигурни печалби от 25 до 200%, и то само за два месеца.

Важно било

само колко ще заложиш

Всеки месец инвеститорите получавали фалшиви извлечения, показващи, че вложенията им се увеличават стабилно, но в действителност парите вече били пренасочени в съвсем друга посока. И така, докато не дошло време инвеститорите да си потърсят обещаните пари. Тогава компанията започва да залъгва клиентите си, че всичките пари са вложени в нова криптовалута, носеща името Bitcoin2Gen (B2G). Мнимите мениджъри твърдят, че всеки инвеститор може да извади парите си по всяко време, но никой не успял да го направи и измамата лъснала.

В схемата като главно действащо лице е и 55-годишен частен детектив. Джон де Мар вече се призна за виновен в края на миналия месец. Той е прибрал близо 2 млн. долара, с които си купил два луксозни автомобила, ремонтирал дома си и дори

успял да си върне стари дългове

на стойност почти 1 млн. долара. Неговата работа била да пуска технически бележки при старта на валутата, като те най-често са взети директно от белите книги на други, успешни пускания на криптовалути.

Самият Де Мар обещавал лесно забогатяване на инвеститорите, включително и това, че новата валута ще осигури 8000 пъти възвръщаемост. Днес обаче частният детектив може да попадне зад решетките за поне 5 години, а крайната му присъда се очаква да излезе в началото на следващата година.

За прокурорите в Тексас, който водят делото за мащабната измама с криптовалута, частният детектив Де Мар и холивудският актьор Стивън Сегал не са от значение. Разследващите органи се опитват да стигнат до сърбина Кристиян Кръстич и останалите негови партньори, част от които негови сънародници. Срещу тях прокурорите са повдигнали обвинения за измами и пране на пари в този и още 20 подобни случая на схеми за източване на пари чрез фалшиви криптовалути. Заедно с останалите им измами те са задигнали над 70 млн. долара. Пpoкypopитe пocoчвaт oщe, чe нaд 4 млн. долара oт cxeмaтa вce oщe нe мoгaт дa бъдaт нaмepeни.

Комисията по ценните книжа и борсите смята, че в момента Кръстич е в Сърбия, но точното му местонахождение не е известно. Оттам дори решават да публикуват обява в сръбски вестник, която да им помогне да намерят измамника и да му връчат призовка. Засега - без резултат.

През последните месеци

криптовалутите се оказват особено доходоносен бизнес

за редица измамници по света, които се възползват от доверието на богаташи, а в случая, за да бъдат по-достоверни като компания, се опитват да намесват и известни личности.

Засега участието на Стивън Сегал в мащабната измама ще се размине само с глоба. А това не е

първият му допир с властите

Актьорът от години има проблеми със закона.

Той е получавал обвинения в тормоз от бивши негови колеги, завеждани са му и съдебни искове дори от журналисти.

През годините той често е обвиняван, че лъже за произхода си, както и за връзките си с Якудза. Името му беше замесено и в скандал с обучение на студенти за ЦРУ.

Сега холивудската легенда случайно е замесен в скандал със сръбски мошеници и криптовалута.

Връзката на Стивън Сегал със Сърбия обаче не е случайност. Актьорът притежава сръбско гражданство и няколко пъти е гост в страната, като дори е помолен да обучи в бойни изкуства сръбските специални части.

Той притежава и руско гражданство и е сред най-големите американски поддръжници на руския президент Владимир Путин, който

според него

е един от най-великите световни лидери

Актьорът се обявява твърдо против санкциите срещу Русия и дори е член на прокремълска партия. Той получи партиен билет на формацията "Справедлива Русия - Патриоти - За истина". При приемането си в партията Сегал се обяви за строги наказания за компании, които нанасят вреда на околната среда.

Самият Сегал е роден в Съединените щати, а бойните изкуства са негова запазена марка. Започва актьорската си кариера през 1988 г. с главна роля в превърналия се вече в култов за жанра филм "Над закона". Следват още

три изключително успешни филма,

които само за 3 години го превръщат в истинска екшън звезда - "Труден за убиване", "Белязан да умре" и "Борба за справедливост". Стивън Сегал е също и музикант. Част от собствените му песни са включени в саундтрака на някои от филмите му.