Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

"Време е да престанем с детинщините и подобна лексика. Преди, по време и в края на преговорите поставихме редица принципни въпроси - за начина, по който ИТН си представят процеса на преговорите, за централни интереси, които нашите избиратели имат, за това какво управление се излъчва, в каква конструкция. Това са принципни въпроси. Който не го разбира, трябва да обясни защо изобщо се явява на избори".

Така лидерът на "Да, България" Христо Иванов коментира пред журналисти в парламента изказване на зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов, че т.нар. партии на протеста били предатели, защото са ги изоставили по средата на преговорите за правителство. 

"Предлагам вместо да продължаваме с подобни фразички, да седнем и да решим тези въпроси с третия мандат. Това е нашето предложение. В рамките на третия мандат чрез преговори, чрез едно добре структурирано споразумение, чрез излъчване на хора, които наистина могат да носят доверие, с ясна програма за ограничен срок да излъчим управление, което да отложи парламентарните избори - да не се случват сега, а да ги направим в по-удачен период напролет. Това е нашето предложение и е към партиите извън ГЕРБ и ДПС, защото с тях няма как да водим подобен диалог", обясни Иванов.

"Вярвам, че ако проведем преговори в този формат, можем да намерим решения за всички ограничения, очаквания, които имат различните участници, стига да имаме воля наистина да излъчим управление. Но абсолютна предпоставка за това е участието на ИТН, защото без тях просто не излиза аритметиката", коментира още той. 

На въпрос би ли се обадил на Слави Трифонов, Иванов каза: В името на разбирателството бих направил всичко, което е нормално, за да има диалог. В подобна конкретика не смятам, че е здравословно да се влиза.

Христо Иванов обясни и, че днешното извънредно заседание, на което бе изслушан МВР министъра Бойко Рашков за полицейското насилие на протеста на 10 юли 2020 г., било важно.

"Парламентът трябва да покаже, че вижда определени факти за брутално потъпкване на демократичното гражданско право на протест. Удовлетворен съм от декларацията, която беше приета. Сега ще видим дали главният прокурор ще се яви да бъде изслушан в парламента. Ако не се отзове на това решение, има последващи правни действия, които ще предприемем по пътя на това да освободим България от този персонаж".