Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Захари Карабашлиев
Захари Карабашлиев

Писах за полицейското насилие миналата година, няма нужда да добавям сега своя потрес към всеобщия от последните дни. (Но мога да ви уверя, че това, което се вижда на камерите пред МС е дори “по-безобидно” в сравнение с някои от сцените, което видях с очите си на 2-ри септември след 22:30 — нощта на големия полицейски произвол, в която пострада и журналиста Димитър Кенаров.)

С няколко думи: единични случаи на полицейски произвол съществуват навсякъде по света -- там, където има условие за насилие се случва и това. После виновните си получават наказанието. Ужасното в случая с кадрите тук е, че те са умишлено и институционално прикривани вече 400 дни, т.е. 400 дни не са били достатъчни една държавна институция да установи какво се е случило, кой е отговорен, кой е виновен, т.е. правосъдието не е възтържествувало 400 дни. А щом като може без правосъдие 400 дни, може и още 400 дни, а може и 400 седмици, или пък месеци, а защо не и 400 години?! Въобще, въпросът с истината е свързан с въпросът за правосъдието. Ако искаме да имаме държава, а не някаква недъгава имитация на такава — правосъдието трябва да е неизбежно.

Мисля, че жертвите в тая мръсна история от миналата година са не само битите без всякаква нужда и унижавани млади хора. Жертви са и десетките хиляди честни мъже и жени в системата на полицията. Ние и те бяхме/и сме от едната част на уравнението. Шайката, маскирана като управляващи беше от другата. И тази шайка няма как сега да бъде съдена за делата си, докато фигурата на главния прокурор Гешев е инсталирана там, за да прикрива истината. Има конкретни хора, с конкретни имена, отговорни за безобразията миналата година: министър Младенов (сега депутат ), Терзийски(сега депутат), конкретните бабити-полицаи зад колоните…

И се питам — ако имахме истинско разследване тогава, а не имитация и потулване; ако имахме истинска Българска национална телевизия, която да отразява реално протестите и да служи на обществения интерес, а не на Кошлуков (който е ясно на кого служи), ако имахме истинска правосъдна система, която да служи на истината, ако имахме истински отговорни държавни мъже и жени, които да служат на народа си, а не на лицето Борисов…

Ако, ако, ако… а като се замисля, АКО пък имахме всичко това горното, нямаше да има протести! ?

Както и да е — добре е, че тези кадри излизат, че това не е заметено под килима, че има надежда истината да възтържествува.

Рано, или късно истината не остава скрита — дори и на тази територия тук, дори и по-късно и не винаги — но истината излиза наяве.

От фейсбук