Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ванга
Ванга

Разказва снаха й д-р Здравка Методиева 25 години след смъртта на петричката врачка

“Майка знаеше точно кога ще почине, беше се подготвила за смъртта. Аз и децата ми - Петър и Кирил, бяхме последните, които се чухме с нея по телефона, преди да издъхне в Правителствена болница на 11 август 1996-а.

В 10 ч говорихме, след това е изпаднала в кома и минути по-късно е починала. Каза ми да не плача, да не се ядосвам и че винаги ще бъде с нас.

Синовете ми я

питаха кога ще

си дойде, а тя

им каза, че утре

ще се прибере

И действително на следващия ден се върна в дома си, но по друг начин.”

Това разказва за последните минути на леля Ванга снаха й д-р Здравка Методиева 25 г. след смъртта на пророчицата.

22 г. д-р Методиева е близо до Ванга като съпруга на осиновения син Димитър Вълчев, за когото се е омъжила през 1974 г.

Лекарката, която е ревматолог и кардиолог, допълва, че 4 години по-рано Ванга е диагностицирана с рак на едната гърда. Сама е напипала бучката и казала на снаха си.

Д-р Методиева веднага разбрала, че става въпрос за онкологично заболяване, потвърдено и от проф. Станко Киров. Ванга криела това от сестра си и племенничките си и категорично отказала да бъде оперирана. Страхувала се, че след упойката и операцията може да изгуби дарбата си и да не може повече да помага на хората.

“Самата тя страдаше, но се жертва за този народ, раздаде се до последния си дъх. Последните години бе болна, но потокът от хора не спря. Настоявахме да спре да приема, за да си почива, но тя като че ли още повече се натоварваше.

Знаеше, че идва краят, подготви се за смъртта си. До последно

не искаше

да постъпва

в болница,

а метастазите

бяха поразили

органите

През юли Димитър бе в САЩ и в края на месеца се върна. Тогава видя, че майка става все по-зле. Убедихме я да я приемат в Правителствена болница. Гаснеше като свещ, но феноменът остана до последния миг”, спомня си д-р Методиева.

Никога няма да забрави първата си среща с пророчицата и е категорична, че тя я е избрала за снаха. Била втори курс студентка по медицина в София, а осиновеният син на Ванга - Димитър, бил първокурсник по право. Двамата имали връзка от два месеца.

Не знаела, че приятелят й живее при Ванга от години, а си мислела, че тя само му е кръстница, заради което я наричал калимана. Не говорил за семейството си, което се струвало странно, и тя си мислела, че има нещо необичайно у този младеж.

Всеки петък се прибирал при Ванга в Петрич. Една вечер Димитър се върнал с влака в 22 ч.

“Калимано, прибрах се”, казал от вратата, а Ванга го попитала с кого е. Той отговорил, че е сам.

“Мите, с теб има жена с пъстра рокля, кехлибарен гердан, бели обувки. Това е жена ти”, разказала видението си пророчицата.

“Беше дала

точното ми

описание, с

каква коса съм,

какви са ми

очите, дрехите,

а той обяснил от кой род съм.

Оказа се, че е приятелка с вуйчо ми Георги, който беше директор на завод “Явор”, и поръчала на другия ден той да отиде при нея. 

Разговаряли двамата и се потвърдило, че съм племенница на нейния приятел. Поръчала майка да отиде при нея. От вратата я нарекла “свате”, което изненадало майка, защото аз не бях казала, че имам приятел. Когато се прибрах в Петрич след изпитите, майка ме чакаше на гарата, което никога не е правила, и това ме притесни.

“Изпитите ги взе с отличен, но какво става с любовта? Ще ставаш снаха на Ванга”, ми каза изненадващо майка.

Започнах да отричам, бях категорична, че няма да се омъжа за Димитър, за да не кажат хората, че се женя по сметка заради Ванга”, спомня си лекарката.

На следващия ден приятелят казал: “Калиманата иска да те види”, и тя отишла в дома на пророчицата. Купила голям букет гладиоли, приготвила сладкиш с шоколад и пристигнала в къщата на Ванга.

“На втория етаж майка Ванга бе с Венетка, която живееше при нея.

От вратата ми

каза: “Ти си

нашата снаха”

и извади

вишновка

да се почерпим. Така моето “да” беше последно. Майка Ванга вече беше ме избрала и ускори женитбата ни. Направихме тайна венчавка в дома . Продължихме да учим в София и се прибирахме всяка седмиц,а като повече от 1 г. живяхме с Димитър при нея, докато си купим апартамент.

На втория етаж вдясно бе нейната спалня, а вляво - нашата”, допълва спомените си снахата на пророчицата.

От съжителството си с нея лекарката е разбрала, че човек не може да контролира живота си.

“Всичко е “написано” предварително. Всеки се ражда с мисия, която трябва да изпълни”, казва докторката.

От първия ден започнала да я нарича “майко” и отношенията им били действително като на майка и дъщеря. Ванга повтаряла: “Керко, ти донесе слънцето в моя дом”, после познала, че ще роди две момчета. Дала им имената и ги кръстила - Петър и Кирил.

Връзката между двете била толкова силна, че свекървата дори познавала кое ядене е приготвено от снаха . Пророчицата не била претенциозна, обичала традиционни народни ястия - пиле с ориз, постни сарми, супа, леки храни.

В последните дни от живота си, когато отказвала да се храни, давали пилешка супа с обяснението, че е приготвена от снаха .

“Не, това не са ръцете на Здравка”, познавала веднага Ванга.

“Тя предвиди и че ще напиша книга. Когато племенницата Красимира издаде първата книга за нея, майка каза: “Ке дойде време и Здравка ке напише книга, ке тури ред в нещата”, което и стана, въпреки че дълго се съпротивлявах.

Смятах за светотатство да пиша за майка Ванга. 20 г. след смъртта се борех със себе си и отказвах да обработя записите, които имахме, и да опиша спомените си”, разказва снахата.

Провокирана и

възмутена била

от книгата на

двама монаси

от Атон, които никога не са се срещали с Ванга и са писали неверни неща.

Така, след като няколко пъти започвала и се отказвала да пише, накрая седнала и буквално за месец подготвила книгата “Ванга, каквато я познавам”.

След първото издание през 2015 г. има и още няколко допълнени и преработени.

По повод 110 г. от рождението на пророчицата фондация “Ванга” ще издаде книга със стихове за нея, писани от Володя Стоянов, Катя Кирянова, Владимир Дайраджиев и др., която ще бъде представена на 3 октомври, каза председателят на фондацията Иван Драмов.

В комплекса в местността Рупите ще бъде подредена и изложба с ценни икони, които са били подарявани на Ванга от хора, на които е помагала. В друга зала пък ще се покажат и портрети на пророчицата, рисувани от Светлин Русев, Георги Чапкънов и др.