Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Марков
Петър Марков

- Над 1000 новозаразени на ден;

- Точно 1 месец неспирно нарастване на средно дневния брой на заразените;

- Средно дневният брой заразени днес е 10 (десет) пъти по-висок, отколкото преди по-малко от месец;

- Точно две седмици (бавно засега) нарастване на дневния брой на починалите от Ковид.

Това е инфекциозна болест. За разлика от хроничните и неинфекциозните болести тук броят на заразените в обществото сам по себе си е (най-важният) рисков фактор за болест у нови хора. Колкото повече, толкова повече. И така, докато се направи нещо, за да се спре порочния кръг.

Последствията се появяват със закъснение от седмици. Хората, които умират днес, са се заразили преди седмици. Днес са се заразили хора, които ще умрат след седмици. Само дето ще бъдат не десет както днес, а по 100 всеки ден.

Въвеждането на мерки във всеки един момент трябва да е ориентирано не към ситуацията в момента, а към прогнозната ситуация от след 3 седмици. Това трябва да е в ума на министъра на здравеопазването, и неговите заместници. Само дни забавяне на въвеждане на противоепидемични мерки сега ще ни струват живота на стотици българи след месец. Предотвратими смъртни случаи.

Графиките от предишните вълни показват какво ни очаква. Минимум. С два пъти по-заразен вирус и мижаво ваксинационно покритие, не е трудно да се предвиди.

Държавата трябва спешно да наложи мерки за да се спре тези тенденция, преди числата да са станали непосилни.

За съжление, тъй като се провалихме в сравнително елементарната задача рано да убедим българските граждани да се ваксинират, средство просто, лесно, евтино, безопасно, и с огромна ефективност, сега ще се налага държавата да действа с ограничения, както и миналата година. Ограничения, които са трудни, неудобни, неприятни, и на висока лична и обществена цена.

Това е положението.

Разбира се никога не е късно да се започне най-накрая рекламна кампания за ваксинация, и това си остава средносрочен приоритет номер 1. Но сега за съжаление в паралел с това ще трябва да се налагат сериозни противоепидемични мерки, които да спрат стръмния вече ръст на новите случаи.

След месец умиращи хора отново ще търсят връзки за да ги приемат в интензивни отделения.

Часовника тиктака за здравните ни власти.

От фейсбук