Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Без инциденти с балконинг по морето, англичаните ги няма Сутрин в 9 ч трудно се намира свободна сянка на плажа

- До края на месеца Слънчев бряг ще е 90% пълен и без тях

- Двойно нарастване на нашите туристи

- Два милиона българи и 290 000 румънци спасяват сезона

За втора година българи и румънци спасяват сезона по морето. По Черноморието има и други туристи, но нашенци и северните ни съседи са най-много.

2,2 млн. са регистрираните туристи в местата за настаняване според данните за май, юни и юли на Единната система за туристическа информация. За първата седмица на август броят им се е увеличил с още 300 000.

1 680 900 са

българите, което

прави две трети

от всички

летовници

по морето. 288 000 са румънците, избрали нашето Черноморие за лятна почивка.

След тях се нареждат поляците - 74 700, следвани от украинците - 58 300. Чехите са 44 000. Приблизително толкова са и германците, които преди пандемията бяха най-многобройните туристи на българското море.

Едва на девето място са руснаците, които преди бяха в челната тройка - 7360. Това са предимно постоянно пребиваващи с имоти у нас. Англичани няма, скандинавците също са рядкост вече по морето.

Българските туристи като че ли предпочитат южното море, смятат ангажирани в бранша. “Нещата обаче вървят по-добре от миналата година”, коментира за “24 часа” Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Според него румънци, украинци, молдовци, чехи и поляци пълнят в момента хотелите край Варна. Сред тях най-много са летовниците от северната ни съседка.

Спрямо миналото лято увеличението на туристите по Черноморието е осезаемо, като при българите то е най-голямо - 2,2 пъти. Усложнените изисквания за пътувания в чужбина заради COVID-19 отказаха много нашенци от почивка в Гърция и Турция. В минали години те бяха основните конкуренти на родните курорти, които сега пращят по шевовете от българи.

Присъствието им се усеща в магазина, ресторанта, хотела, на плажа. Българската реч е навсякъде, а

паркингите са

задръстени с

коли с БГ номера

Има и много румънски, чешки и полски автомобили.

Повечето туристи пристигат по Южното Черноморие с личните си автомобили. Чартърите са много малко, а редовните полети от традиционни дестинации са силно оредели. Затова местните власти се видяха в чудо от масовото нашествие на коли, които превърнаха паркирането в истинско изпитание за туристите. Паркингите - платени и безплатни, се пълнят още от ранни зори, същото е положението и на плажа, където в 9 ч трудно се намира свободна сянка.

Може да се каже, че българите и отчасти румънци, украинци и поляци спасяват сезона. Такава ще бъде тенденцията до края на септември. През юли на летище Бургас с чартъри са пристигнали само 162 000 туристи, което спрямо базовата 2019 г. е с 60 процента по-малко, каза шефът на Регионалната туристическа камара Иван Иванов. Планираните полети до октомври на летище Варна пък се очаква да бъдат около 70 на сто от тези, извършвани преди 2 години.

Тази година

нощувките по

морето са с

около 20%

по-евтини

от миналото лято. Дори в разгара на отпускарския август в курорти като Слънчев бряг, Свети Влас, Приморско и Лозенец може да се почива за 30-40 лв. ол инклузив на ден. Това приравнява цените до пакетите в турските курорти, които заради ниските цени досега бяха предпочитани от българите.

Като масови клиенти родните туристи са ухажвани от хотелиери и ресторантьори, на особено внимание се радват и всички останали чужденци.

Българите не създават проблеми, плащат си точно, няма пазарене за сметки, казват собственици на заведения.

Ресторантите по морето са препълнени с клиенти на свободна консумация. Дори с гривни на ръка от хотелите ол инклузив нашенци се глезят по всяко време на денонощието и не пестят пари за обяди, вечери и атракции.

Прави впечатление, че за втора година в полицията няма регистрирани случаи на балконинг. Скачането от терасите в басейна се практикуваше предимно от англичаните след солидни запои, но тях ги няма, а българите рядко прибягват до такива начини да си покачват адреналина.

Българинът има силно чувство за самосъхранение и колкото и да се отпуска по морето, го кара с мярка, казва хотелиер в Слънчев бряг, който пет пъти е спасявал британци и скандинавци след падане от терасата. Освен това при нас алкохолът е евтин и за разлика от западняците нашенци не се изкушават да си наваксват по време на почивката.

“Нямаме проблеми с туристите. Не правим разлика между българи и чужденци. Както и при едните, така и при другите си има черни овци. Много българи през последните години пътуват в чужбина и са наясно с правилата”, казва Елена Иванова от Съюза на хотелиерите в Слънчев бряг.

Според нея прогнозите до края на август са оптимистични и се очаква най-големият ни черноморски курорт да е над 90 процента пълен.

“Имаме вече

записвания и за

септемврийските

празници,

така че ни очаква още един активен туристически месец, стига епидемиологичната ситуация да не се влоши рязко”, казва Иванова.