Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

"Демократична България" работи по излъчването на свой кандидат за президент

"Видя се, че ИТН създават хаос. ГЕРБ се опитат да го играят реда в хаоса (такъв бе слогънът на партията по време на последната предизборна кампания - б.а.). Възползвайки се от тяхното отсъствие в зала се опитаха да провалят решението, за което преди това се бяхме разбрали на председателски съвет и което да създаде правна сигурност. Целта на това решение беше тази процедура да е ясно, че е приключила с акт на парламента, така че да няма никакво съмнение, че могат да започнат следващите процедури", каза Христо Иванов в кулоарите на парламента, след като днес на два пъти трябваше да се гласува искането на предложения за премиер Пламен Николов да не заема поста на министър-председател.

"И двете политически сили се опитаха да провалят гласуването, а ГЕРБ да задълбочат кризата. Виждаме, че ИТН дестабилизират конституционния ред в страната и от това се възползва ГЕРБ. Задайте си въпроса: "Кой всъщност връща ГЕРБ на власт?", каза още Иванов.

Според съпредседателят на ДБ какво ще стане с третия мандат зависи от ИТН. Партията на Слави трябва да е готова да разговаря с останалите партии за кабинет с 6-8 месеца живот, който да прекара страната през ковид кризата, бежанския натиск и осигуряването на нов бюджет, смята той. "Можем, но този път по смисления начин - с разговори, със споразумение, с ясно поемане на отговорности да осигурим управление", добави Иванов.

Според Иванов третият мандат е възможен чрез диалог, отстъпки и ясно споразумение с отговорности, което да поеме правителството. "Ако някой си мисли, че хаосът ще му помогне, прав му път. Но нека избирателите да го видят това нещо", заяви той.

Думите "коалиция", "компромис", "преговори" се превърнаха в мръсна дума. Не някой да ми казва аз съм звезда, вие само ще слушкате, ето един чувал с котки. Гласувайте за него. Иначе сте предатели. Това е абсурд!", допълни съпредседателят на ДБ.

"Моите избиратели с абсолютно право биха ме пребили с камъни, ако гласувам за хора без биографии и хора, за които никой нищо не знае, а за тези от тях за които не знаем ми се изправят косите", каза още той.

"Ако говорим за парламентаризъм, това означава да говорим за програма с ясна конфигурация и състав. Идеята, че сме длъжни на някого, да инвестираме най-скъпото, което са ни давали на нас хората - доверието си, в хора, които нямат биография, които изглеждат като идеалните подставени лица... Ама това е абсурд!"

От "Демократична България" са в процедура по излъчване на свой кандидат за президент, заяви Иванов, но не уточни кога ще бъде обявено името му.