Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как съветски шпионин ликвидира Лев Троцки, основния враг на Сталин Троцки е смятан за основния враг на Сталин.

Предварителните варианти - отравяне, взрив в къщата, в колата, удушаване, удар в главата или изстрел с куршум

Мексиканец го довършва с пикел, след като месеци наред се преструва на влюбен в сестрата на секретаря му

Съветският шпионин, работил с българите срещу германския посланик в Турция, оцелява няколко пъти от репресиите и чистките на Сталин. А година и половина преди атентата в Анкара (февруари 1942 г.) Наум Ейтингон замисля и реализира друг план - за ликвидирането на Лев Троцки -

най-големия враг на Вожда

Той е един от организаторите на Октомврийската революция, близък приятел на Владимир Илич Ленин и видна фигура на Коминтерна. Убит е в Мексико на 20 август 1940 г.

Генералисимусът се страхува, че авторитетът на неговия конкурент в международното комунистическо движение може сериозно да навреди на властта в СССР.

Зад покушението, променило хода на историята, стои сложна спецоперация, пише сайтът "Лента“.

Мозъкът на плана е генерал-майор Наум Исакович Ейтингон.

Името му е сред най-строго пазените тайни

в Съветския съюз и информацията за работата му остава класифицирана дълго време. И не случайно. Тя винаги е специална.

Вилата на Троцки в Мексико е охранявана строго, тъй като малко преди убийството е имало друг, неуспешен опит да бъде ликвидиран. На вратата почуква млад мъж и казва, че е журналист и е написал статия.

Моли да чуе мнението на видния деец на Коминтерна. Гардовете го пускат. Така

гостът се озовава сам с Троцки в неговия кабинет

В момента, в който близкият съратник на Ленин се заглежда във вестника, мъжът изважда пикел изпод наметалото си и го удря в тила, разказва още "Лента“. Раната е фатална - още на следващия ден врагът на Сталин умира. По-късно се разкрива, че убийството е организирано от съветския разузнавач Наум Ейтингон.

За целта той работи от 1939 г. под прикритие като Том, а операцията е наречена "Патица“. Сталин е наясно с нея, като предварително са съставени няколко варианта за действие - отравяне, взрив в къщата, в колата, удушаване,

удар в главата или изстрел с куршум

Създадени са две спецгрупи. Първата от тях – "Конят“, е начело с мексиканския художник Давид Сикейрос. В групата е още мъж, който познава един от телохранителите на Троцки. Точно той чука на вратата на 23 май 1940 г., бодигардът познава приятеля си и отваря. В следващата секунда нахлува цял отряд бойци, откриват огън, но Троцки успява да се скрие и да се спаси.

След провала на първата група идва ред на втората, чието кодово название е "Майка". Неин лидер е испанската аристократка Каридад Меркадер, която е агент на съветското разузнаване.

Убийството е извършено от сина й Рамон,

също вербуван от резидентурата през 1937 г.

В края на 1939 г. двамата се срещат с Наум Ейтингон в Мексико и получават инструкции как да процедират.

Рамон се преструва на син на белгийски дипломат и

влиза под кожата

на сестрата на секретаря на Троцки

Така получава достъп до къщата и започва често да я посещава.

Именно затова на 20 август 1940 г. охраната не се усъмнява и го пуска, за да покаже на висшия коминтерновец какво е написал и уж да поиска мнението му. И убива Троцки. Операцията спасява Ейтингон от репресии и той се завръща в СССР, където даже е награден с орден "Ленин“ и назначен за заместник-началник на Първо (разузнавателното) управление на НКГБ.

От началото на Великата отечествена война работата на Ейтингон се увеличава - той започва да обучава диверсанти да се внедряват в тила на врага. Базата се намира на московския стадион "Динамо", а неговите "ученици" са спортисти, чуждестранни комунисти и съветски разузнавачи. Всички те влизат в новосформираната през 1941 г.

Мотострелкова бригада със специално предназначение

Един от тях - Николай Кузнецов, ликвидира германския генерал Макс Илген през ноември 1943 г.

В разгара на антисемитската кампания в СССР през 1951 г.

Наум Ейтингон е арестуван

като участник в т.нар. еврейски заговор в Министерството на държавната сигурност. След смъртта на Сталин Берия нарежда освобождаването му. Но не след дълго отново е задържан - този път като част от "бандата на Берия". И през 1957 г. е осъден на 12 години затвор, от които излежава 7. Умира през 1981 г.