Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Винаги елегантната рускиня се възползва от парите на съпруга си, за да превърне руската художествена гимнастика в перфектно смазана машина

Сребърните медали от Токио бяха приети като исторически срам в Русия и братушките съвсем изоставиха добрите обноски

Руснаците някак леко преглътнаха изхвърлянето им от олимпийските игри в Токио. Сигурно защото бяха виновни, а и защото все пак позволиха на чистите руски спортисти да се състезават под неутрален флаг в Страната на изгряващото слънце. После също толкова лежерно приеха и петото си място в крайното класиране по медали. Не се притесниха и от смазващото превъзходство на американските и китайските спортисти. И когато изглеждаше, че нищо не може да нарани необятната им руска душа, дойде ударът от олимпийския турнир по художествена гимнастика. И стана страшно.

В самия край на олимпиадата поданиците на Владимир Путин извиха на умряло, че са станали жертва на световен заговор, който ги е лишил от златните медали в индивидуалната надпревара и при ансамблите. По ирония на съдбата именно нашите златни момичета влязоха в полезрението на побеснелите от гняв спортни деятели и политици в една от най-мощните световни икономики.

Ансамбълът ни бе коронован със златните медали за първи път в историята на българската художествена гимнастика. А рускините бяха свалени от върха и останаха със среброто – нещо, което не им се беше случвало от олимпийските игри в Атланта преди 25 години. Да не говорим, че в индивидуалната надпревара израелката Линой Ашрам прекъсна съветската и след това руска хегемония в спорта, продължила от игрите в Лос Анджелис през 1984 г. до сега.

Дори сухата статистика подсказва достатъчно ясно защо толкова ги боли братушките, които май вече съвсем не са ни братушки. Емоцията им не отминава, въпреки че японците вече разглобиха картонените легла и гардероби в олимпийското село. Светът отдавна се е подчинил на максимата, че всяко чудо е за три дни, и продължи по своя път напред. Но не и грандамата на руската художествена гимнастика Ирина Винер. Тя продължава да е неизчерпаем двигател на остра жлъч, която обля гимнастички, съдии и дори президента на МОК Томас Бах. Съпругата на един от най-влиятелните и заможни руски олигарси Алишер Усманов съчетава постовете президент на федерацията и старши треньор на руския отбор. Но самата тя се възприема за нещо като императрица на красивия, но и безкомпромисен спорт. Десетилетия наред г-жа Винер диктува модата в художествената гимнастика и подрежда пъзела така, че нейните питомнички да мачкат на олимпиади, световни и европейски първенства, въобще на всяко значимо състезание.

Толкова влиятелен човек в световния спорт не може току-така да се примири с провала. Да, сребърните медали на нейните гимнастички са възприемани като провал, а и невиждан срам и национална трагедия. Поне така смята желязната лейди, която сега атакува по всички фронтове. Заслепена от силните емоции, тя си позволи да се изкаже пренебрежително както за израелската гимнастичка, така и за българския ансамбъл.

"Симпатични, но семпли откъм качества и изпълнение момичета, които не заслужаваха златните медали", бяха само част от хулите, с които бяха засипани победителките. Авторката на злостните обиди явно не се почувства достатъчно отмъстена и заговори за световен заговор срещу руската художествена гимнастика. Конкретни факти липсват, но пък сензационните "разкрития" са в изобилие. И с любезното съдействие на медиите зрелищната дезинформация достига до най-затънтените кътчета на руската тайга. Сега поне Ирина Винер може да е спокойна, че никой в родината й не би си и помислил да я обвинява за липсващите златни медали, които бяха смятани за сигурни преди началото на игрите.

Арина Аверина завърши четвърта в индивидуалния многобой. Рускините се заканват да вземат реванш на игрите през 2024 г.
Арина Аверина завърши четвърта в индивидуалния многобой. Рускините се заканват да вземат реванш на игрите през 2024 г.

Не че през годините въобще е имало опити да бъде нарушаван комфортът на голямата шефка в руската художествена гимнастика. За нея е известно, че е перфекционист относно своя външен вид и този на момичетата, които имат шанса или проклятието да влязат в полезрението й. И на провинциалните състезания се явява в скъпи костюми и задължителната зрелищна шапка. В спортните среди я познават като строга треньорка, която умее да изстисква максимума от своите питомнички, превръщайки ги в звезди или емоционални развалини. А понякога и в двете.

Самата Винер отдавна не разчита на емоциите или на чистата случайност, за да успява в живота и на професионалния фронт. Най-малкото защото зад гърба й стои любящ съпруг с наистина дебел портфейл. Олигархът Алишер Усманов използва по най-добрия начин световната пандемия, за да увеличи състоянието си през миналата година до 21 милиарда долара.

Дина Аверина завърши на второ място след Линой Ашрам от Израел.
Дина Аверина завърши на второ място след Линой Ашрам от Израел.

Ирина Винер обаче влиза в живота му, когато няма и две рубли в джоба. Срещат се в спортната зала, където той тренира фехтовка, а тя художествена гимнастика. След тренировки младият Алишер остава край килима, за да гледа красивото момиче, което всячески се опитва да му покаже, че не се впечатлява от плахите му опити за ухажване. Срещат се доста години след това, когато Ирина вече е успяла да се омъжи, да роди и да се разведе. За сметка на това Алишер Усманов се е забъркал в сериозни неприятности с властите и е пратен в затвора да преосмисля житейските си грешки. Любимата му не го изоставя и дори обещава да се омъжи за него. Шест години по-късно Усманов излиза от затвора и започва да гради своята бизнес империя, плътно подкрепян от съпругата си. Парите текат като пълноводна руска река, а с тях идват и големите амбиции.

Впоследствие и двамата успяват да изпълнят големите си мечти, но улисани в преследването на нови и нови успехи, съвсем забравят един за друг. Сега почти не живеят заедно, но и не спират да твърдят, че са щастливо семейство. Винер обича да казва, че уважава съпруга си и се вслушва в неговите съвети. Още повече че в самото начало той се отдава изцяло в услуга на своята съпруга, за да успее нейният план за руската художествена гимнастика. Случва се дори да спи на земята, когато жена му превръща просторната им къща в спортен лагер за гимнастичките. Разбира се, в наши дни всичко е далеч по-уредено и работи като добре смазана машина. А съпрузите милиардери твърде дълго са се възпитавали един друг, че всичко на този свят им принадлежи. Само че двете златни отличия се изплъзнаха от ръцете на вездесъщата Ирина Винер. И тя нито ще забрави, нито ще прости. Но заплахите й от последните дни звучат някак кухо. Защото има нов лидер в клуба. И това е българската художествена гимнастика!