Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПЛАМЕН НИКОЛОВ
ПЛАМЕН НИКОЛОВ

Народното събрание ще гласува решение, с което да излезе от юридически заплетения казус с номинацията на Пламен Николов за премиер от името на "Има такъв народ" и негово оттегляне. Това ще се случи като първа точка от работата на парламента в четвъртък.

Това обяви Николай Хаджигенов от ИБГНИ след извънредното заседание на Председателския съвет с участието на правния съветник на президента проф. Емилия Друмева. 

Трябва да има краен акт на Народното събрание, да има решение, което да бъде гласувано, обясни Хаджигенов. Това ще стане в пленарната зала с дебати. Актът на президента е краен, стабилен, топката е при нас. Това е нашият мач и ние не можем да избягаме от отговорността да направим това, което трябва, за да се финализира процедурата, каза юристът. И предупреди, че този прецедент трябва да бъде изигран правилно, за да има устойчив правен акт.

Хаджигенов разказа, че ИТН имали притеснения, че Народното събрание може да гласува "против" и да не приеме оставката на Николов и да го направи премиер насила. Това е в рамките на забавното, което е изцяло по тяхната част,  коментира той. И обясни, че не е сериозно някой да бъде направен насила премиер. Оказа се, че го мислят сериозно и макар и трудно, успяхме да ги убедим, че това няма да се случи, допълни адвокатът.

Взехме решение, че ще има представен в пленарна зала проект на решение за това, че се приема волеизявлението на кандидата за премиер, който оттегли желанието си да бъде номиниран, обясни и шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. И обясни, че Председателският съвет е потвърдил мнението на ГЕРБ от сутринта, че трябва да има акт на НС, за да може да се завърши конституционната процедура и след това президентът да връчи втория мандат.

Трябва да се обединим, че трябва да се приеме решението на Николов, защото волята е лична и тя трябва да бъде зачетена, допълни тя. И напомни, че има решение на Конституционния съд отпреди години, когато НС отхвърли подадена оставка. Има произнасяне на КС и тази лична воля трябва да бъде зачетена, обясни Атанасова.

Така щяла да се приключи процедурата по първия мандат и да се мине към следващия. Няма да бъде предложено правителство от ИТН, защото това ставало безпредметно, но щяло да има дебат по волеизявлението на Николов да се откаже да е премиер.

Добре е, че колегите, които бяха "против" сутринта да има изобщо решение на НС, чуха становището на проф. Друмева и юристите от президентството, според които задължително трябва да има акт на НС и едно писмо с волеизявлението на Николов не е ход да една нормална процедура.