Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нова апокалиптична прогноза вещае края на течението и началото на края за човечеството

Нова апокалиптична прогноза вещае края на течението и началото на края за човечеството

Дали апокалиптичните прогнози за смъртта на Гълфстрийм ще се сбъднат, или не, ще установяват бъдещите поколения. Сигурното е, че и в миналото, когато парниковите газове са били минимални, той е изненадвал с поведението си и принуждава учените до днес да си задават въпроси с повишена трудност.

Корабът "Титаник" е жертва именно на такава аномалия, когато ледовете се смъкват необичайно надолу.

На 11 април 1912 г. лайнерът напуска пристанището в Ирландия и през следващите 10 часа изпраща шест тревожни съобщения за айсберги. В 23,40 ч сблъсъкът е фатален.

Какво е предизвикало тогава тази ледена маса да се изнесе в по-топлите води на юг? Индустриалната революция като ниво на замърсяване и унищожаване на природата едва ли може да се сравни с днешните колосални щети.

Втората подобна аномалия като сегашната е по време на Втората световна война.

Заради бойните действия започват да мерят докъде се разпростират ледовете и се установява, че те са много п на юг, отколкото са били дотогава.

"Титаник" потъва заради аномалията.
"Титаник" потъва заради аномалията.

Тоест Гълфстрийм е бил изключително слаб, точно както и сега.

30 години след потъването на "Титаник" отново учените констатират необяснимо затихване на теченията, което едва ли може да се обясни с парниковите газове и замърсяването на планетата.

Независимо от това в момента учените са разделени на две групи. Едната застъпва гледната точка, че всяка подобна изненадваща промяна е свързана с човешката дейност.

Това е и тезата на авторите на международно изследване, които смятат, че теченията на Atlantic meridional overturning circulation (AMOC) или Гълфстрийм са най-бавни от 1600 години насам.

Анализът им е почти апокалиптичен - че животворните течения са близо до точката на спиране.

Според тях това ще има катастрофални последици по целия свят - температурите в Европа ще се понижат, ще се увеличат бурите, което се потвърждава от неотдавнашните кошмарни наводнения. Дъждовете в Индия, Южна Америка и Западна Африка почти ще изчезнат, а морското равнище в източната част на Северна Америка бързо ще се повиши.

Но тъй като Гълфстрийм и в миналото многократно е изненадвал учените, от Потсдамския институт се презастраховат с тезата, че не може да се прогнозира кога ще е датата на окончателния срив. Според тях това може да е през следващите десет години или през следващите няколко века.

Причината е, че системата АМОС е толкова сложна и абсолютно неразбираема за учените. Там никога две плюс две не е четири. Това е една комплексна задача с безкрайно много вероятности, променливи, които се сблъскват с ограничените знания на човечеството.

И когато те са ограничени, единственото обяснение е СО2, който щедро бълваме в атмосферата. Но дали това е така и защо подобни явления са се случвали и през 1912 г., и през 40-те години, а дали не е имало още много подобни аномалии през последните 1600 години? За съжаление, на този етап никой не се наема да обясни, а без точно знание много трудно могат да се предприемат адекватни мерки.