Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

Връзка с президента Румен Радев очакват депутатите, за да се стигне до някакво съгласие по процедурата как да бъде оттеглено предложението за правителство на "Има такъв народ". Това стана ясно след председателския съвет тази сутрин.

Председателският съвет на Народното събрание не е стигнал до крайно решение по казуса с внесения указ на президента с номинацията на Пламен Николов за премиер и неговото писмо с желание за оттегляне. Затова предстои ново заседание в 11,30 ч, като се очаква дотогава да има връзка и с президентската институция.

Това разказа шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова след заседанието на Председателския съвет.

Несериозно е Народното събрание да се делегитимира и да няма решение, коментира Атанасова. При всички случай трябва да има акт - дали на НС, или на президентската институция, по която процедурата да се завърти, категорична бе тя. И разказа, че на подобно мнение на заседанието при шефката на НС Ива Митева били и ДБ и ИБГНИ.

Народното събрание следва да има акт, защото то се произнася по конституция за какъвто и да е акт - оставка на премиер, министри. В някои от случаите се води дебат, в друг оставката направо се съобщава, обясни Атанасова.

Вярно е, че има волеизявление. Но е въпросът какъв акт ще последва и от президентството - дали той ще издаде указ, за да посочи, че няма изпълнен мандат и се минава към втория, коментира юристката. Тя разказа, че е имало дори предложения да се попита КС за тълкувателно решение, защото това е прецедент.

В 11,30 ч ще има нов председателски съвет, за да не изпаднем в дълбока конституционна криза, а сме на ръба на такава. Тогава ще има и разговори с президентската институцията. 

Това не беше коректното и отговорна поведение спрямо държавата ни, коментира шефката на ПГ на ГЕРБ.